Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dlaczego open sourcowe skrypty nie korzystają z frameworków?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tomahawk
Witam!

Jeśli chodzi o opensourcowe skrytpy to napisanych w php jest ich chyba najwięcej... Pełno cmsów, skryptów for i różnych web 2.0....

Czemu te wszystkie skrypty nie korzystają z frameworków (no może poza paroma zaściankowymi w ogóle nie znanymi skryptami) ?

Przecież jest od groma cms'ów które jak ulał napisało by się w jakimś frameworku....

P.S.
Sorki za nie ten dział;)
pgrzelka
z tego samego powodu z którego sporo osób pisze strony bez użycia frameworków smile.gif

magento - zend framework
i jest jeszcze jakiś prosty cms oparty o zenda ale nie pamiętam nazwy
tomahawk
A z jakiego powodu sporo osób pisze skrypty bez użycia frameworków?
pgrzelka
bo twierdzą że
- sami napiszą lepiej ?
- framework obciąża system ?
- nie wiedzą co to framework ?
-=Peter=-
Cytat
Dlaczego open sourcowe skrypty nie korzystają z frameworków?

Wydaje mi się, że też dlatego, bo frameworki (tak jak @pgrzelka napisał) są zazwyczaj ciężkawe, a, a open sourcowe aplikacje są w dużej części kierowane dla specyficznej grupy docelowej, która to nie bawi się zazwyczaj w dedykowane serwery, tylko jedzie na darmowych lub jakiś wspóldzielonych.
megawebmaster
To prawda - framework obciąża nieco system, ale za to aplikacja powstaje w o niebo krótszym czasie smile.gif Ja dla treningu buduję sobie coś w stylu framework'a (pomysły czerpię ze wszystkich frameworków jakie są, ale chyba najwięcej z Zenda i Symfony winksmiley.jpg)
erix
Cytat
ale za to aplikacja powstaje w o niebo krótszym czasie

Projekt jest skupiony na jednej aplikacji, a nie dla wielu. [; Poza tym, tworząc we frameworku projekt tworzy kolejne zależności...

Strzelasz do muchy z armaty, czy packi na muchy/gazety? tongue.gif
Vengeance
Bo 99% popularnych obecnie skyptów OpenSource powstawało w czasach królowania PHP3/PHP4 a o frameworkach nikt tworząc je nie słyszał?
tomahawk
Cytat(megawebmaster @ 23.05.2009, 16:39:27 ) *
To prawda - framework obciąża nieco system, ale za to aplikacja powstaje w o niebo krótszym czasie smile.gif Ja dla treningu buduję sobie coś w stylu framework'a (pomysły czerpię ze wszystkich frameworków jakie są, ale chyba najwięcej z Zenda i Symfony winksmiley.jpg)

No to już zależy...
Jak zna się framework to tak. Ale jak się niezna i chce się napisać jakiegoś cms'a to krew zalewa jakie to wszystko skomplikowane i ile trzeba kminić nad kodem żeby dojść co i jak....
Zyx
Część z tych skryptów faktycznie mogłaby z frameworków korzystać, ale należy pamiętać, że w większości mają one korzenie w dość dawnych czasach, gdy frameworków po prostu nie było. Z kolei w innych są one naprawdę niepotrzebne, gdyż dają kupę rzeczy, z których wykorzystujesz może 5%, a nie mają tych, których potrzebujesz, więc i tak musisz samodzielnie klepać, i tak. Kolejna rzecz do pewne dość sztywne wytyczne dot. struktury katalogów, ich rozlokowania na serwerze, co przy skryptach narzędziowych z rodzaju "skopiuj i działaj" niosłoby zbyt duże komplikacje, a ponadto jeśli chcesz zrobić narzędzie konsolowe, to nawet nie ma co się na frameworki rozglądać, bo żaden nie jest przystosowany do tego. Fakt, są tam jakieś biblioteki do robienia wtyczek do CLI, ale jako dodatkowych modułów do administracji stroną, a nie budowania samodzielnej aplikacji. Teraz właśnie stoję przed tego typu problemem: chcę zrobić nową wersję jednego z moich projektów, gdzie ma być interfejs konsolowy oraz WWW. WWW mogę zrobić na jakimś frameworku, ale z konsolowym to już teraz wiem, że nic sensownego nie znajdę i będę musiał tę część napisać całkowicie od zera.
destroyerr
Jeszcze nie została podana jedna grupa tych skryptów, które posiadają własne frameworki (choć pewnie sporo z nich nieźle poszerza definicję frameworka).

@Zyx nie przesadzasz trochę? Symfony ma taski, ZendFramework od 1.8 też ma jakieś rozwiązanie tylko nie znam się dobrze więc nie podam. ezComponents ma ConsoleTools. Jeśli jednak również to Ci nie wystarcza do TF to może Phing?
Zyx
Cytat
Fakt, są tam jakieś biblioteki do robienia wtyczek do CLI, ale jako dodatkowych modułów do administracji stroną, a nie budowania samodzielnej aplikacji.

Ten interfejs linii komend jest przeznaczony do administrowania samym Zend Frameworkiem oraz RAD a nie do tworzenia samodzielnego interfejsu będącego głównym elementem aplikacji. Identycznie jest w Symfony. Można to porównać do webowego MVC, w którym na dzień dobry dostawałbyś 50 zupełnie Ci niepotrzebnych kontrolerów i sztywno ponarzucane reguły dot. choćby nazewnictwa takiej aplikacji. ezComponents ma fajne narzędzia dla wyświetlania, ale nie posiada implementacji MVC dla aplikacji konsolowych. Frameworki koncentrują się na jednym, specyficznym zastosowaniu PHP i reszta albo nie jest w ogóle wspierana, albo jest traktowana po macoszemu.
cojack
Odpowiedź jest bardzo prosta, popatrzmy na najlepszy webowy projekt opensourcowy Drupal. To nie jest CMS, to jest PMS. więcej na drupal.org.
I powiedź mi po co Drupal miałby korzystać z jakiegoś frameworka? Drupal waży 2mb!!! A jest to aplikacja tak niesamowicie rozwinięta że pisanie do niej modułów czy jej rozbudowanie o własne funkcje podstawowe daje nie ograniczone możliwości.
I ja się zapytam jeszcze raz, po co mają używać jakiegoś frameworka w drupalu?

P.S.
na drupala nie ma żadnych exploitów, drupal jest nie tykalny.
(wiem że wygląda to dość śmiesznie to co piszę, ale taka prawda)
tomahawk
No tak,ale to jest jak powiedziałeś PMS i to dość specyficzny skrypt z którego natury wynika to że nie korzysta z frameworka...

Natomiast chodzi o to dlaczego nie korzystają z frameworków te skrypty które mogły by korzystać.....

Moim skromnym zdaniem frameworki są dobre dla webdeveloperów. Jest np. webdeveloper który niema czasu siedzieć i pisać skryptu ileś miesięcy od podstaw. Bierze frameworka (zakładam że go poznał przy wcześniejszych projektach) i wykonuje projekt w bardzo krótkim czasie...

Natomiast taki skrypt jakiegoś znanego cms'a ma sporo twórców, jest w to zaangażowanych dużo osób i faktycznie lepiej jest nie używać w takiej sytuacji frameworka bo coś pisane pod konkretne zastosowanie będzie lepsze i co najważniejsze wydajniejsze.

Pozatym jeśli ta grupa twórców pracuje tylko nad tym skryptem to zupełnie nie opłaca się poznawać jakiegokolwiek framworka (a pasowało by poznać nawet kilka) dla jednego skryptu (dla 2-3 pewnie też nie). Co innego webdeveloper który co jakiś czas ma zlecenie. Jemu opłaca się poznać framework bo napisze w nim jeszcze nie jedną aplikację.

Jak ostatnio przepisywałem od nowa mój skrypt na Kohane i zanim dołożyłem wszelkie funkcjonalności to się okazało że przy użyciu frameworka jest ponad 10x wolniejszy. I póki co daje sobie z tym siana bo im bardziej się zagłębiam w tego frameworka tym jest więcej rzeczy do poznania i uczenia się a dla jednego skryptu zupełnie mi się to nie kalkuluje.
chlebik
Nie korzystaja z FW z 2 powodow:

1. jak juz ktos wspominal powstaly czesto w czasach, kiedy o FW dla PHP sie nie snilo, a szczytem technicznym bylo Smarty
2. czesto tez nie sa przepisywane na FW bo dzieki takiej, a nie innej budowie moga byc latwo do projektow opartych o FW dorzucone. Przyklad? Najbardziej chyba dla mnie oczywistym sa chocby skrypty z edytorami WYSIWYG - FCKEditor chocby czy TinyMCE.
megawebmaster
Cytat(erix @ 23.05.2009, 16:41:06 ) *
Projekt jest skupiony na jednej aplikacji, a nie dla wielu. [; Poza tym, tworząc we frameworku projekt tworzy kolejne zależności...

Strzelasz do muchy z armaty, czy packi na muchy/gazety? tongue.gif

No tak - masz rację. Ale równocześnie można skorzystać z frameworków dla wygody, a można przecież tak konstruować aplikację, żeby można było z niej zbudować wiele aplikacji (wiem, że dziwnie brzmi, ale mam nadzieję, że rozumiecie). Zależności od budowania we frameworku? Chyba tylko te dotyczące samego frameworku. Przy okazji - pisząc teraz jakiś nowy CMS nie skorzystałbyś z np. Doctrine'a i innych bibliotek które ułatwiłyby Ci życie?

Oczywiście, że korzystam z packi/gazety winksmiley.jpg
erix
Cytat
Przy okazji - pisząc teraz jakiś nowy CMS nie skorzystałbyś z np. Doctrine'a i innych bibliotek które ułatwiłyby Ci życie?

Zależy, jakiej wielkości serwis. Mały oprę na maleńkiej biblioteczce DRY i tym, co dostaję z PHP - PDO, SPL, etc. z prowizorycznym modelem MVC.

Cytat
nie skorzystałbyś z np. Doctrine'a i innych bibliotek które ułatwiłyby Ci życie?

Czasem wklepać surowe zapytanie mniej zajmuje niż obarczanie balastami...
dr_bonzo
No i FW jest do szybkiego tworzenia aplikacji, a takie phpbb czy inne powstaja latami, wiec to nie jest szybki czas.
michalg
CMS oparty na Symfony (w zasadzie to wtyczka do symfony):

http://www.sympalphp.org/
mike
Cytat(Zyx @ 24.05.2009, 09:14:51 ) *
Ten interfejs linii komend jest przeznaczony do administrowania samym Zend Frameworkiem oraz RAD a nie do tworzenia samodzielnego interfejsu będącego głównym elementem aplikacji. Identycznie jest w Symfony.
A to akurat jest nieprawda.
Symfony posiada wewnętrzny "framework" do budowania tasków różnej maści. Możesz za ich pomocą budować spore mechanizmy działające z linii komend. Łącznie z pobieraniem danych od użytkownika.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.