Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Gadu-Gadu - wysyłanie wiadomości
Forum PHP.pl > Forum > PHP
newb0110
witam,

mam pytanie - czy na chwilę obecną stworzenie skryptu PHP logującego się, wysyłającego wiadomość i wylogowującego się w sieci Gadu-Gadu jest możliwe? obiło mi się o uszy "zlikwidowanie" takiej możliwości przez zespół GG poprzez wprowadzenie zmian w protokole etc.

wszystko na co się natknąłem to przestarzałe skrypty jak www2gg, czy biblioteka phplibgadu. od razu mówię, że ich próbowałem - w przypadku www2gg skrypt nawet się nie łączy (timeout), a w przypadku phplibgadu "wydaje" się łączyć, ale nie wysyła żadnych wiadomości.

widziałem opis protokołu, nie wiem jednak, czy napisanie takiego skryptu jest obecnie możliwe z poziomu PHP.

halp sadsmiley02.gif
erix
Cytat
widziałem opis protokołu, nie wiem jednak, czy napisanie takiego skryptu jest obecnie możliwe z poziomu PHP.

Jest możliwe.

Cytat
mam pytanie - czy na chwilę obecną stworzenie skryptu PHP logującego się, wysyłającego wiadomość i wylogowującego się w sieci Gadu-Gadu jest możliwe?

Kolejny chce spamować? :/
newb0110
nie, w zadnym wypadku nie chodzi o spam, prowadze mini-serwis dla mojej klasy i pomyslalem o stworzeniu systemu powiadomien na gg o roznych wydarzeniach stad moje pytania.

moglby ktos mnie jakos naprowadzic jak to napisac?

a moze raczej probowac jabbera i transportu gg uzywajac np klasy xmpphp?

problem już rozwiązany, napisałem własną klasę w oparciu o www2gg.

problemem był przestarzały adres 217.17.41.x przez co skrypt w ogóle się nie łączył.
poprawny adres znalazłem wchodząc poprzez przeglądarkę na <a href="http://appmsg.gadu-gadu.pl/appsvc/appmsg.asp?fmnumber=" target="_blank">http://appmsg.gadu-gadu.pl/appsvc/appmsg.asp?fmnumber=</a> . jest to oczywiście 91.197.13.x gdzie końcówka ma dość szeroki zakres wartości. ja dla pewności losuję od 70 do 80.

jednak pobieranie właściwego hosta poprzez zapytanie HTTP GET od appmsg.gadu-gadu.pl za kazdym razem konczy sie zwroceniem BAD REQUESTa. probowalem modyfikowac zapytanie bazując na informacjach zawartych w opisie protokołu tutaj , próbowałem także zmodyfikować wysyłanie pakietów tak, aby były zgodne z nowym protokołem GG, ale nie udało mi się napisać skryptu, który by się łączył. być może niedługo znajdę pare chwil to nad tym posiedzę.

newb0110
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.