Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wybór laptopa
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
matixrr
Witam! Potrzebny jest mi laptop za maksymalnie 2500zł ale główny problem jaki mam przy wyborze to grafika sciana.gif Przejrzałem już kilkanaście laptopów i czytając recenzje karty graficznej zawsze znajduje gdzieś posty, recenzje, że tak karta nie jest dobra (czyżby jednak za niski próg cenowy worriedsmiley.gif )

Dużo nie gram (głównie tylko Counter-Strike 1.6). Co do filmów to fajnie aby dało się obejrzeć w jakieś przystępnej jakości party.gif Zależmy mi jednak na tym aby przy jednoczesnej pracy z kilkoma programami (np. PS, Flash, FF, GG , WMP, Notepad++, Webserv) komputer się nie wieszał.
Wydaje mi się, że nie jest to czymś nie osiągalnym bo teraz przy 1GHz i 768MB RAMu potrafię robić większość tych rzeczy jednak denerwuje mnie wieszanie/czekanie przy pracowaniu w PS na większych plikach.

Tak jak wspomniałem laptop maks. 2500zł, matryca nie mniej niż 15.4-15.9, RAM<3GB, grafika powinna być dedykowana.

Natrafiłem na taką aukcję: http://allegro.pl/item660690768_acer_7520_...00_windows.html
Podoba mi się cena, matryca, ilość ramu, taktowanie procka, pojemność dysku, numeryczna klawiatura oraz wygląd i marka tylko nie wiem czy procesor AMD w laptopie to dobre rozwiązanie oraz co sądzicie o grafice.

Pozdrawiam i liczę na jakąś pomoc czarodziej.gif
seth-kk
odobiscie uwazam ze warto inwestowac w jakosc i to zdanie wyrobilem sobie w duzym stopniu kozystajac z acera - dopuki dziala nie mialem wiekszych zastrzezen ale gdy trzeba bylo naprawic to na ogol 3 wizyt w serwisie zeby poradzili sobie z problemem
jesli nie zamierzasz kozystac z niezgodnosci z umowa/rekojmi to nie polecam (no chyba ze lubisz przepychac sie z serwisem)
nasty
Cytat
Zależmy mi jednak na tym aby przy jednoczesnej pracy z kilkoma programami (np. PS, Flash, FF, GG , WMP, Notepad++, Webserv)
Radzę jednak zainteresować się normalnym desktopem. Na Laptopie będzie Ci:
1. za ciasno
2. będzie Ci się strasznie przegrzewał i prawdopodobnie wieszał i wyłączał
3. zepsujesz sobie nadgarstki (i plecy) - pogadaj o tym z jakimś specjalistą od BHP.
4. za taką kwotę kupisz zdecydowanie lepiej wyposażonego desktopa

A co do nadgarstków - to uwież mi, odczułem wielką różnice po tym jak się przesiadłem na desktopa z ergonomiczną klawiaturą i myszką. Znikneły odciski, przestały strzelać i boleć.
skowron-line
http://www.komputronik.pl/Notebooki_i_netb...pelny,id,67580/

To co ty pokazałeś to jakiś kloc oprócz wszystkiego co napisał mój poprzednik to jeszcze zegniesz się na stronę od noszenia tego 3,7 kg + wiadomo mało kto nosi tylko lapka
sztosz
Nie kupuj California Access bo to kadłubki (producent sprzedaje obudowę + płytę główną + matrycę, resztę wsadzają w sklepie według upodobania), z tym że bardzo drogie kadłubki ze względu na logo składacza/sklepu California Access. Szukaj kadłubka najlepiej firmy Compal w innych sklepach, Komputronik sam w sobie jest drogi. Sam mam Compala kupowanego w Triada.pc z Wrocławia. Matryca świetna, w porównaniu do większości przeciętnej klasy LCD które widziałem. NVIDIA® GeForce® 8600M pozwala na płynną grę (25-40 fps) w Crysisa 1024x640 z wszystkim na medium. Kolejna sprawa że mnie bardziej bolą nadgarstki od pracy w biurze przy normalnej klawiaturze, niż przy pracy na moim laptopie, ale to może być kwestia klawiatury w pracy winksmiley.jpg

Bo jeśli chcesz mieć dobre bebechy w laptopie tanio, to tylko kadłubki. Nie kupisz tanio dobrego markowego laptopa niestety.
matixrr
Potrzebny jest mi laptop ze względu na łatwość, jak i samą możliwość jego przenoszenia. Zdaję sobie sprawę, że praca na laptopie to nie to samo co na kompie ale robiłem już w PS na lapku i wcale nie było źle.
Cytat
będzie Ci się strasznie przegrzewał i prawdopodobnie wieszał i wyłączał

Dlatego zwracam się do Was z prośbą o wybór, takiego aby nie było z nim problemów. Tak jak mówiłem w chwili obecnej pracuję na 1GHz z 768MB RAMu a grafika to GF FX 5500 (256 MB) i komp mi się jeszcze nigdy nie wyłączy sam lub zrestartował a jedyne jego wieszanie jest w chwili aktualizacji McAfee gdy obciążam jeszcze kompa innymi procesami lub gdy PS ma mi zmniejszyć duże obrazy do miniatur.

Oczywiście jeśli będzie możliwość to będę korzystał z obecnej klawiatury więc problem z nadgarstkami nie gra większej roli...
erix
  1. Temat: Jaki_laptop_2Ghz_512MB_RAM_60GB_HDD
  2. zły dział, przenoszę.
matixrr
1. W tym temacie to w sumie nic nie ma.

2. Sorry za zły dział, ale już późna godzina była i nie myślałem smile.gif
rzymek01
proponowałbym ze swojej strony:
http://allegro.pl/item657526180_lenovo_y53..._oryg_mysz.html
http://allegro.pl/item655952291_asus_k50ij...lka_gratis.html

oraz alternatywnie (procek AMD, grafa ATI):
http://www.komputronik.pl/Notebooki_i_netb...pelny,id,72852/

oczywiście na allegro znajdziesz taniej niż w komputroniku smile.gif

PS. Brat ma od paru lat Asusa F3SV 250gb 3gb ram dedykowana 8600gt z 512mb procek duo t5750
2x2 i wszystkie ładnie chodzi; laptop jest w miarę dobrze chłodzony i nie ma opcji, żeby przy obciążeniu się zawiesił czy coś w tym rodzaju;
także webserv, ps nawet z połączeniu z crysisem (ofkorse na średnio-słabych), czy oblivionem działa dobrze (3gb ramu)

oczywiście lepiej jest mieć matową matrycę a nie błyszcząca, ale to nie ta półka cenowa
Cysiaczek
Stanę po stronie Acera. Mam lapka z tej samej serii designerskiej i nie powiem o nim złego słowa. Nagrzewa się po jakimś czasie, ale się nie wiesza. Mój czasami stoi włączony 2-3 dni bez przerwy (choć używany ostatnio jest mało)
lled3
tylko IBM ThibkPad - obecnie lenovo.
sztosz
Ja szczerze powiedziawszy nie wiem zupełnie co ~nasty miał na myśli pisząc że "Laptop będzie Ci się strasznie przegrzewał i prawdopodobnie wieszał i wyłączał" Jeszcze nie spotkałem się z laptopem który by tak robił, poza tymi których właściciele nie dbają o nie i nie czyszczą z kurzu, ale taki sam zarzut można wtedy wystosować do desktopów.
erix
Cytat
Jeszcze nie spotkałem się z laptopem który by tak robił

Ja się z nim zgodzę, są takie, które po intensywnym gotowaniu procka muszą mieć "przerwę"...

O tym, że w wielu net/notebookach chłodzenie zostało zwalone na odwal, nie wspomnę... Ciężko coś wybrać bez opinii użytkowników.
_krc_
rowniez sie zgadzam, ja dla przykladu mam stary juz model asusa F2 na celeronie i doslownie mozna sobie czasem poparzyc nadgarstki, nie mowiac juz o kladzeniu go na kolana.
Nie wiem od czego to zalezy, czasem chodzi normalnie nie nagrzewa sie a czasem wiatrak wyje jak nawiedzony zeby go schlodzic..

Jesli zakupil ktos z was niedawno laptopa, to moglby sie rowniez podzielic wrazeniami w tym watku, mysle ze to ulatwi rowniez wybor koledze..
osl
Mam lapka CaliforniaAccess - żadnego problemu z nagrzewaniem się czegokolwiek.dałem za niego chyba własnie 2500zł, ale 2-3 lata temu...
Aktualnie matowa matryca (była glare, ale to nieporozumienie dla mnie winksmiley.jpg ), duo 2ghz, 2GB ramu, karta geforce 8600M. Daje rade ze wszystkim, choć przyznam, że karty graficznej nie męczyłem specjalnie. Jakość wykonania - dość średnia, wcześniej miałem IBM T30 - w ogóle bez porównania smile.gif

I to jest druga kwestia, która była już poruszana - chcesz jakości, to płać... gdybym nie musiał kupować lapka dosłownie z dnia na dzień, napewno bym dozbierał i kupił raz jeszcze lapka IBM/Lenovo serii T, a tak to cóż... póki co w planach na przyszły rok biggrin.gif
erix
Cytat
gdybym nie musiał kupować lapka dosłownie z dnia na dzień, napewno bym dozbierał i kupił raz jeszcze

Głupoty pleciesz. tongue.gif

Można mieć całkiem niezłe używane maszyny sprowadzane z USA, dużo mniejszym kosztem niż tutaj.
osl
kwestia tego, że mój ukochany T30 odszedł na emeryturę, następnego dnia z rana kupiłem nowego. Zlecenia goniły, studia też. Nie miałem wyjścia winksmiley.jpg
Jedno szczęście, że wcześniej nauczyłem się archwizować projekty na zlecenia, co prawda na własnej skórze, ale zawsze...

Nie miałem czasu po prostu na bieganie i szukanie. Zachowałem się jak burżuj - poszedłem do kilku sklepów, rozejrzałem się co i po ile, w końcu wziąłem to co mi najbardziej pasowało jeśli chodzi o stosunek jakość:moc:cena, zapłaciłem i wyszedłem ;P

wiem, że to i tak nie było najlepsze wyjście jeśli chodzi o cene, ale dla mnie się wtedy liczyła każda godzina. dosłownie.

co do tanich maszyn z USA... a myślisz że mój T30 skąd był? biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.