Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wylaczenie bootmanagera
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
trucksweb
mam 2partycje i na kazdej z nich, rozne systemy.
Chialbym teraz wylaczyc bootmanagera, w ktorym wybiera sie ktory system ma sie zaladowac przy czym miec mozliwosc wejscia na ten drugi system, np. uzywajac jakiego klawisza...

czy takie cos jest mozliwe ?
marcinpruciak
Nie wiem czy to jest możliwe.
Ale możesz ustawić sobie czas wyświetlania się bootmanagera na przykłąd na 1 sekunde. Będzie prawie niewidoczny, a jak naciśniesz przed jego załadowaniem jakiś klawisz to się zatrzyma i pozwoli ci wybrać.
vokiel
A jakie systemy i jaki bootmanager? Któryś z systemów ma swój, który steruje. Ten należy edytować.

Klawisz F8 zwykle pozwala na wybór systemu/dysku uruchomienia
trucksweb
xp i vista, ustawilem na bootmanagerze wisty zeby pokazywal sie 0sek
i teraz tylko mignie i nie pozwala na wybor systemu, ciagle laduje ustawiony jako pierwszy win xp.

Najlepiej, chcialbym wogole ukryc drugi system bo mimo, ze ustawilem bootmanagera na 0sek to jednak cos tam miga
erix
Cytat
Chialbym teraz wylaczyc bootmanagera, w ktorym wybiera sie ktory system ma sie zaladowac przy czym miec mozliwosc wejscia na ten drugi system, np. uzywajac jakiego klawisza...

Ze standardowym bootmanagerem tego nie zrobisz.

Musisz skorzystać z jakiegoś zewnętrznego; słyszałem o porcie GRUB dla Windows. [;
vokiel
Ponoć dobrym programem jest VistaBoot Pro, ale przyznam, że nie sprawdzałem.
trucksweb
a wiec tak- jakim syfem jest vista tongue.gif
1) zainstalowalem dwa systemy na dwoch roznych partycjach. Najpierw xp potem vista
2) system vista nadpisal bootloadera dostepnego z xp
3)edytujac viste ustawilem mu, zemy wyswietlal loadera 0sek, tym samym przy ladowaniu ekranu systemow nie bylem w stanie nawet zatrzymac ekrany czy wybrac systemu.
Oczywiscie ze bylem madry, ustawilem zeby najpier ladowal win xp tongue.gif
no i stracilem mozliwosc wejscia do vista i powtornej edycji loadera.

Za pierona nie moglem usunac z poziomu xp czy nawet unixa katalogu boot czy plikow odpowiedzialnych za ladowanie plikow. Mimo, ze byly na innej partycji...
4)naprawa visty dala wielkie nic, musialem na nowo ja instalowac tracac dzien jej jako takiego konfuigurowania do mozliwie normalnej pracy.

5)Dodam, ze zaden z dostepnych programow nie pozwalal na przywrocenie loadera znanego z xp !
erix
Cytat
5)Dodam, ze zaden z dostepnych programow nie pozwalal na przywrocenie loadera znanego z xp !

A konsolą odzyskiwania próbowałeś?

Cytat
2) system vista nadpisal bootloadera dostepnego z xp

Z tego, co pamiętam, to Wiśta miała już pierwotną obsługę IFL-a, dlatego nadpisał.

Cytat
3)edytujac viste ustawilem mu, zemy wyswietlal loadera 0sek, tym samym przy ladowaniu ekranu systemow nie bylem w stanie nawet zatrzymac ekrany czy wybrac systemu.
Oczywiscie ze bylem madry, ustawilem zeby najpier ladowal win xp
no i stracilem mozliwosc wejscia do vista i powtornej edycji loadera.

Wydaje mi się, że można by było spróbować coś takiego, aby loader Visty był autonomiczny: ukrywasz pierwszą partycję, na drugiej przy pomocy konsoli odzyskiwania odtwarzasz bootloader. Ale nie jestem pewien, czy to nie wymaga zainstalowanej visty na partycji podstawowej, podejrzewam że tak.

Potem, gdy oba OS-y są niezależne, instalujesz GRUB i używasz zwyczajnego chainloader dla obu systemów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.