No mój błąd, bardziej się rozchodzi o javascript i ajax (niedoczytałem). Jeśli chodzi o tą kwestię, to tak jak napisałem post wyżej, programista powinien (wg mnie, chociaż nie jest to tylko moje zdanie) zajmować się php, bazami danych, javascriptem, ajaxem (oczywiście również json, czy xml) i innymi rzeczami programistycznymi. Więc masz rację, wprowadził mnie w błąd podział na frontend (to co po stronie przeglądarki) oraz backend (po stronie serwera). Jednak jedna część frontendu (grafika, html, css) to robota dla grafika oraz webmastera, a druga, znacznie mniejsza, część (javascript) dla programisty. Cały backend to robota programisty.
Cytat
Znam css/xhtml/php/mysql/podstawy oop/znajomość frameworka kohana php i grafikę w Adobe Photoshop zrobię, a więc jakiego języka i czego muszę się jeszcze nauczyć, aby mieć większe szanse na znalezienie pracy jako programista?
Jeśli chcesz znaleźć pracę jako programista, to powinieneś być programistą, a nie programistą-webmasterem, czy programistą-grafikiem

Jeśli chcesz być programistą, to "wystarczy" php (w tym oop), dobrze jakiś znany framework (im więcej fw tym lepiej dla Ciebie), javascript (lub/i jakiś framework do js), ajax, opcjonalnie znajomość jakiś technologii/języków dodatkowo (np. flex), ale to wszystko w odpowiednio wysokim stopniu, więc nie spoczywaj na laurach i nie marnuj czasu, tylko ucz się

. Nie musisz znać dobrze xhtmla, css, czy photoshopa, bo zazwyczaj (nie zawsze) tym zajmują się ludzie na innym stanowisku. Jednakże w wielu ogłoszeniach jest wymagane na stanowisko programisty php (często nawet jako pierwszy punkt wymagań przed znajomością php, co jest wg mnie kuriozum) bdb html, css. Być może bardziej celujesz w pracę jako programista + webmaster, wtedy html i css Ci się sprzydadzą, photoshop również, zależy od tego co chcesz robić i jakie masz predyspozycje.
Cytat
Systemy newsów to przeżytek, napisz prosty model, widok, kontroler i wtedy będziemy oceniali. (tak też robią niektórzy pracodawcy z tego co czytałem)
To ja napiszę, że przykładowy kod z mvc to przeżytek

Wg mnie dużym plusem i atutem będzie jeśli napiszesz coś oryginalnego, coś co zaskoczy pracodawcę, będzie rozwiązywało niebanalny, niepospolity problem oraz będzie miało odpowiedno wysoką jakość i użyteczność. Przykłady z mvc to standard, więc niczym się nie wyróżnisz wysyłając taki kod, pozatym jaką pracodawca ma pewność że ten kod to Twoja koncepcja? Duża większe prawdopodobieństwo, że dany przykładowy kod rozwiązujący jakiś mniej pospolity problem niż podział aplikacji na 3 warstwy, będzie w 100% Twojego autorstwa, niż kod mvc, którego jest pełono w sieci. Chyba, że mówisz o przykładowym kodzie, który trzeba napisać na rozmowie, wtedy piszesz to co masz napisać, bo uznają że nie rozumiesz treści prostych poleceń