Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [strona]Portofolio programisty
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
PawelC
Co niektórzy z forum, zapewne wiedzą, że poszukuję pracy jako programista i właśnie w tym celu cały czas szkole się z OOP, oraz frameworka Kohana PHP, według mnie idzie mi dobrze tongue.gif
I to właśnie Was, jako np potencjalnych pracodawców chciałbym zapytać co powinno zawierać takie portofolio, aby Was zainteresowało.
Zastanawiam się czy dobrym pomysłem, jest umieszczenie w nim kawałków kodu php, napisanego strukturalnie jak i obiektowo, oraz przykładowo wykonany skrypt, do wglądu dla potencjalnego pracodawcy. Znam kilka języków programowania, a także potrafię CSS i XHTML, i właśnie dlatego zastanawiam się czy warto umieszczać tego typu prace: http://www.link-evolution.pl/portofolio we własnym portofolio? Oczywiście praca do której dałem link nie jest w 100% skończona, ale chodzi o sam sens dawania tego typu prac do portofolio.
Ciupaska
Nie mam pojęcia, na pewno chciał bym zobaczyć ciekawego CMS'a, może jakiś program. Na pewno oceniał bym również pomysł. Programista który wykona dobrego cms'a jest super. Ale programista który wykona ciekawego, dobrego cms'a jest dużo lepszy. Mogę się mylić, ale nie jestem biznes menem siedzącym w temacie aaevil.gif
erix
Zacząłbym najpierw od napisania tego portfolio, samodzielnie. [;
Spawnm
Nie musisz mieć portfolio aby dostać pracę... portfolio się przydaje jeśli chce się być freelancerem.
Napisz ładne CV i tyle. Przy rekrutacji i tak sprawdzą twoją wiedzę z zakresu programowania bez względu na ilość kodu który umieścisz w sieci .
nasty
Cytat
Zastanawiam się czy dobrym pomysłem, jest umieszczenie w nim kawałków kodu php, napisanego strukturalnie jak i obiektowo, oraz przykładowo wykonany skrypt, do wglądu dla potencjalnego pracodawcy.
Bez sensu trochę smile.gif w przypadku grafika to jak najbardziej tak ale nie programisty.

Jak powiedział kolega wyżej, najbardziej zachęcisz pracodawcę swoim doświadczeniem udokumentowanym w CV.
Ciupaska
Ale jeśli nie jest programistą z wykształcenia a z zamiłowania, dostanie dobrą pracę, ale tylko jak pokaże portfolio.
Spawnm
Ciekawe co mówisz , ale nie prawdziwe winksmiley.jpg
blooregard
W sumie, oprócz ładnego CV, portfolio w niczym nie przeszkadza, tylko że w przypadku programisty PHP zamieszczenie w sieci np. prostego CMS-a niewiele powie, bo może on byc zarówno napisany przy użyciu Zend Frameworka i zaawansowanego OOP, jak i przy uzyciu najprostszych struktur typu for() i if/else, a efekt końcowy będzie w przeglądarce jednakowy smile.gif Oglądający na ekranie i tak zobaczy jedynie wygenerowany kod HTML smile.gif

Zdarzyło mi się za to parokrotnie, że firma poszukująca do pracy oprócz standardowych papierów (CV i list motywacyjny) prosiła o zamieszczenie np. 500 linijek przykładowego kodu. I wtedy można się pokazać: jakaś przydatna klasa, jakaś ciekawa funkcja, realizująca jakąś funkcjonalność w niekonwencjonalny sposób - słowem, coś, co sprawi, że pracodawca zwróci na Ciebie uwagę.
melkorm
Jak narazie zz czym się spotkalem i co słyszę - zawsze jest rozmowa z jakimś pracującym tam programistą który i tak pogada / zrobi Tobei mały test na podstawie którego zapadnie decyzja o przyjęciu.

A gdy jesteś pewien zdania takeigo testu to już masz wystarczającą ilość pozycji w CV i żadne portfolio Tobie nie będzie potrzebne winksmiley.jpg
.chudy.
Jak nie masz, żadnego wpisu w CV to faktycznie portfolio jest wręcz obowiązkowe. W pierwszej firmie dostałem prace pokazując portfolio i przechodząc rozmowę kwalifikacyjną. Natomiast inni co w tym samym czasie zostali przyjęci i nie mieli za bardzo co pokazać w swoim portfolio musieli robić "prace domowe" winksmiley.jpg Mając portfolio jesteś zawsze ciut do przodu smile.gif
BartłomiejJ
Exploit - zatrudniam w ostatnim czasie sporo programistów, jako żę agencja nam rośnie i powiem Ci tak: punkt pierwszy to sensowne CV oraz LM, w którym faktycznie opiszesz co i jak możemy razem zrobić.

Punkt drugi to fragment kodu - aby zobaczyć jak piszesz, jak rozwiązujesz jakieś problemy.

A punkt trzeci to zadanie, które wysyła się osobie aplikującej i ktore powinna wykonać w max 20-30 minut - zatem nie jest dla niej problematyczne a sprawdza sposób myślenia.

Tak to wyglada. Tak czy siak życzę Ci powodzenia w poszukiwaniach. Jesli jesteś już MC programowania i uderzałbyś kiedyś do Krakowa - pisz.

Pozdrowienia smile.gif
PawelC
Cytat(BartłomiejJ)
Punkt drugi to fragment kodu - aby zobaczyć jak piszesz, jak rozwiązujesz jakieś problemy.

O tym właśnie wspominałem, o próbce kodu, aby pokazać styl pisania.
Cytat(BartłomiejJ)
Tak to wyglada. Tak czy siak życzę Ci powodzenia w poszukiwaniach. Jesli jesteś już MC programowania i uderzałbyś kiedyś do Krakowa - pisz.

Dzięki, dopiero co byłem w Krakowie 5 miesięcy smile.gif
Cytat(Ciupaska)
Ale jeśli nie jest programistą z wykształcenia a z zamiłowania, dostanie dobrą pracę, ale tylko jak pokaże portfolio.

Programuję od ponad 4 lat w php smile.gif i robię to z zamiłowania.

A więc drodzy Panowie programiści, jakie języki musi znać programista php, bo wczoraj na jakieś 30 ofert wszędzie był potrzebny javascript alb ajax, tylko po co to programiście php? Znam css/xhtml/php/mysql/podstawy oop/znajomość frameworka kohana php i grafikę w Adobe Photoshop zrobię, a więc jakiego języka i czego muszę się jeszcze nauczyć, aby mieć większe szanse na znalezienie pracy jako programista?

Do mojego portofolio doszło takie cudo:
http://img218.imageshack.us/img218/6508/portofolio.png
grafikę sam zrobiłem, i oparłem serwis o framework kohana php

Z chęcią napiszę jakiś system newsów, po to abyście ocenili jakość pisanego kodu itp
webber
Nie chwal się tym designem lepiej tongue.gif

Co do tego jakiego języka... może nie języka, ale spójrz na jQuery, ewentualnie MooTools, to jest teraz na topie smile.gif
jmail
No ja tam się nie znam po co programiście PHP JavaScript czy Ajax, ale ja jeszcze nie widziałem aplikacji okienkowej w PHP ^^

a tak całkiem serio. Jak chcesz kodzić jako programista PHP jeżeli nie znasz metod tworzenia GUI? dasz userowi pole tekstowe i niech wpisuje wszystkie komendy ręcznie?

Co do zatrudniania - też prowadzę firmę - dla mnie CV i LM jest niepotrzbne. Aby dane osobowe. Reszta wychodzi na rozmowie. Dwa szybkie pytania i wiem wszystko z kim rozmawiam
Moli
@jmail - Rozumiem, LM mało potrzebny, ale CV ? Czyli wystarczy że ktoś Ci wyślę swoje imię i nazwisko i umawiasz się z nim na spotkanie ? smile.gif
jmail
jeszcze wiek i miejsce zamieszkania. nie przyjmuję osób którym na dzień dobry mieszkanie musze zapewnić
Fifi209
Cytat(ExPlOiT @ 14.08.2009, 12:13:06 ) *
Do mojego portofolio doszło takie cudo:
http://img218.imageshack.us/img218/6508/portofolio.png
grafikę sam zrobiłem, i oparłem serwis o framework kohana php

Ja nie zgodzę się z jednym z przedmówców, mi się podoba. Wszystko duże i czytelne. (plusik)

Cytat(ExPlOiT @ 14.08.2009, 12:13:06 ) *
Z chęcią napiszę jakiś system newsów, po to abyście ocenili jakość pisanego kodu itp

Systemy newsów to przeżytek, napisz prosty model, widok, kontroler i wtedy będziemy oceniali. (tak też robią niektórzy pracodawcy z tego co czytałem)
jmail
dobrze czytałeś winksmiley.jpg aczkolwiek ja wolę dać zamodelować jakiś problem biggrin.gif

PawelC
Cytat(webber)
Nie chwal się tym designem lepiej tongue.gif

Weź pod uwagę, że jestem programistą nie grafikiem tongue.gif
Cytat(jmail)
a tak całkiem serio. Jak chcesz kodzić jako programista PHP jeżeli nie znasz metod tworzenia GUI? dasz userowi pole tekstowe i niech wpisuje wszystkie komendy ręcznie?

Jakie komendy masz na myśli? Przecież np w CMS wpisuje tylko treść,a nie jakieś polecenia.
Cytat(fifi209)
Systemy newsów to przeżytek, napisz prosty model, widok, kontroler i wtedy będziemy oceniali. (tak też robią niektórzy pracodawcy z tego co czytałem)

To już lepiej napiszę model widok i kontroler w kohana php i wkleję tutaj kod smile.gif
jmail
no ale to zadaniem programisty PHP jest dostarczenie CMS'a a klient ma własnie dostać GUI. Więc Ty jako koder musisz dostarczyć GUI
PawelC
Może i się mylę, ale według mnie od projektowanie GUI jest grafik, a programista od oskryptowania tego wszystkiego. A co ma programista php do grafiki? Chyba nie powiesz mi że programista php, powinien potrafić tworzyć grafikę?
jmail
ta. grafik jest od grafiki, a od tego, żeby ta grafika na przykład wyskoczyła skądś, albo się chowała jest kto? Webmaster? Tak się składa, że zarówno dla mnie jak i dla innych webmastering i programowanie w PHP oznacza to samo. Bo nie znam aplikacji w PHP w której od BackEndu wyznaczano kodera PHP a od frontendu osobnego progrmistę. To nie SAP!
-=Peter=-
@jmail - w wielu firamch (wszystkich? no był jeden wyjątek) z którymi miałem do czynienia jest rozróżnienie stanowisk: webmaster/koder (od html i css), programista (od php, mysql, javascript itp) oraz oczywiście grafik (aby nie było niedomówień tongue.gif). Takie podejście jakie Ty prezentujesz, nie jest wg mnie czymś dobrym. Programista, jak sama nazwa wskazuje, jest od programowania, nie od pisania htmlu czy stylów (bo html to nie język programowania, a język znaczników) - on ma dostać gotowe statyczne htmle, pod które ewentualnie podepnie to co napisał.

Chociaż nie wszystkie firmy mogą sobie pozwolić na jedno stanowisko więcej i dlatego te pomniejsze zatrudniają omnibusa, który zazwyczaj ma szeroką wiedzę, ale nie tak głęboką w określonych dziedzinach jak wyspecjalizowany programista czy koder/webmaster. Jednak miej na uwadze to, że jeśli Ty tak uważasz i że jeśli Ty tak prowadzisz swoją firmę, nie oznacza że tak wszędzie jest. Koder html/css oraz programista to dwa różne stanowiska pracy, które w niektórych firmach są łączone z różnych względów.

Cytat
nie znam aplikacji w PHP w której od BackEndu wyznaczano kodera PHP a od frontendu osobnego progrmistę.

To muszę Cie zmartwić: w ostatnim zleceniu które realizowałem był programista (ja), koder/webmaster oraz grafik. Jednak to nie moje widzimisie że taki był podział ról, sam zleceniodawca to zaproponował.
jmail
-=Peter=- - jakoś szczególnie mnie nie zmartwiłeś, co więcej cieszę się, że tak się dzieje. U mnei na przykład grafik jest zapaleńcem HTML CSS'a i on zawsze templatki robi i tnie grafikę na szablony - jego wola a ja mam mniej roboty tongue.gif. Być może źle wyraziłem Exploitowi to co chciałem przekazać. Jeżeli jest początkującym koderem to raczej nie zatrudnią go w firmie, która obsługuje na tyle wielkie zlecenia, żeby pozwalać sobie na takie "marnotrastwo" zasobów. Poza tym jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Mówisz o HTML i CSS, natomiast ja słowem o tym nie wspomniałem. Exploit pytał o JavaScript i Ajax'a - no teraz to mi chyba nie powiesz, że obsługa zapytań Ajax'owych nie jest zadaniem kodera PHP a zbudowanie odpowiedniego face'u do przekazywania danych w jedną i drugą stronę też wymaga niejakiej wiedzy z zakresu JS i AJAX. No i jeszcze JSON. Ale się przyczepiłeś do tego jednego HTML'a i CSS'a o którymsowem nie wspomniałem winksmiley.jpg

Chciałem tylko pokazać, ze języki skryptowe ich składnia możliwości itd też należą do wiedzy podstawowej programisty PHP
-=Peter=-
No mój błąd, bardziej się rozchodzi o javascript i ajax (niedoczytałem). Jeśli chodzi o tą kwestię, to tak jak napisałem post wyżej, programista powinien (wg mnie, chociaż nie jest to tylko moje zdanie) zajmować się php, bazami danych, javascriptem, ajaxem (oczywiście również json, czy xml) i innymi rzeczami programistycznymi. Więc masz rację, wprowadził mnie w błąd podział na frontend (to co po stronie przeglądarki) oraz backend (po stronie serwera). Jednak jedna część frontendu (grafika, html, css) to robota dla grafika oraz webmastera, a druga, znacznie mniejsza, część (javascript) dla programisty. Cały backend to robota programisty.

Cytat
Znam css/xhtml/php/mysql/podstawy oop/znajomość frameworka kohana php i grafikę w Adobe Photoshop zrobię, a więc jakiego języka i czego muszę się jeszcze nauczyć, aby mieć większe szanse na znalezienie pracy jako programista?

Jeśli chcesz znaleźć pracę jako programista, to powinieneś być programistą, a nie programistą-webmasterem, czy programistą-grafikiem smile.gif Jeśli chcesz być programistą, to "wystarczy" php (w tym oop), dobrze jakiś znany framework (im więcej fw tym lepiej dla Ciebie), javascript (lub/i jakiś framework do js), ajax, opcjonalnie znajomość jakiś technologii/języków dodatkowo (np. flex), ale to wszystko w odpowiednio wysokim stopniu, więc nie spoczywaj na laurach i nie marnuj czasu, tylko ucz się smile.gif. Nie musisz znać dobrze xhtmla, css, czy photoshopa, bo zazwyczaj (nie zawsze) tym zajmują się ludzie na innym stanowisku. Jednakże w wielu ogłoszeniach jest wymagane na stanowisko programisty php (często nawet jako pierwszy punkt wymagań przed znajomością php, co jest wg mnie kuriozum) bdb html, css. Być może bardziej celujesz w pracę jako programista + webmaster, wtedy html i css Ci się sprzydadzą, photoshop również, zależy od tego co chcesz robić i jakie masz predyspozycje.

Cytat

To ja napiszę, że przykładowy kod z mvc to przeżytek tongue.gif Wg mnie dużym plusem i atutem będzie jeśli napiszesz coś oryginalnego, coś co zaskoczy pracodawcę, będzie rozwiązywało niebanalny, niepospolity problem oraz będzie miało odpowiedno wysoką jakość i użyteczność. Przykłady z mvc to standard, więc niczym się nie wyróżnisz wysyłając taki kod, pozatym jaką pracodawca ma pewność że ten kod to Twoja koncepcja? Duża większe prawdopodobieństwo, że dany przykładowy kod rozwiązujący jakiś mniej pospolity problem niż podział aplikacji na 3 warstwy, będzie w 100% Twojego autorstwa, niż kod mvc, którego jest pełono w sieci. Chyba, że mówisz o przykładowym kodzie, który trzeba napisać na rozmowie, wtedy piszesz to co masz napisać, bo uznają że nie rozumiesz treści prostych poleceń biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.