Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Domena z polskim znakiem, i zagadnienie dotyczące promocji
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Ciupaska
Witam, zarejestrowałem domenę .pl z polskim znakiem w adresie, automatycznie zarejestrowało również drugą domenę tyle że bez polskiego znaku.
Np. witajświecie.pl i witajswiecie.pl

Doradźcie, którą nazwą lepiej się posługiwać? Orginalną pisownią czy uproszczoną? Wiadomo że oby dwa adresy prowadzić będą do tego samego pliku, ale ktoryś trzeba umieścić na bannerach, w topie, któryś trzeba wypozycjonować.

Doradźcie, który. Z polskim znakiem (1 znak - literka Ć) czy z literką C questionmark.gif
Spawnm
Lepiej bez polskich znaków.
Userowi może nie chcieć się klikać, dodatkowo pamiętaj o osobach zza granicy , wolał byś dostać adres hello.pl czy [krzaczek].jp
Ciupaska
a jak np adres bez polskich znaków wypozycjonuję, umieszczę na bannerach, to w topie strony wpisać z polskim znakiem? czy również bez polskiego? Na pewno będzie ładniej, ale sam nie wiem...
piotrooo89
w pasku adresu strona bez polskich (i jakichkolwiek znaków dialektycznych) na banerach, logach etc nazwa oryginalna, ja tak stosuje i nikt nie narzeka smile.gif
Ciupaska
aha, a pozycjonować tą z polskimi czy bez polskich znaków?
bim2
Ujednolicić lepiej wszystko, więc jak wszędzie bez polskich znaków to i w pozycjonowaniu bez. smile.gif
phpion
Zdecydowanie bez polskich znaków. Kiedyś w firmie robiona była strona dla kolesia, który zarejestrował domenę z polskimi znakami (powiedzmy: zdźbło.pl). Potem się wkurzał, że ludzie wchodzą na zdzblo.pl, a nie na jego stronę. Tak to jest: powiesz komuś "wejdź na zdżbło pe el" to zdecydowana więszkość ludzi wpisze (i słusznie) zdzblo.pl smile.gif Aha, żeby było śmieszniej pod tą drugą domeną (bez polskich znaków) ktoś inny miał swój serwis, dzięki czemu miał niejako darmową reklamę i nabijanie odwiedzin ludzi chcących wejść na inny serwis hehehe.
kilas88
Jeśli w nazwie domeny masz jakieś słowo kluczowe, zdecydowanie lepiej pozycjonować i reklamować wersję z polskimi znakami. Natomiast z domeny alternatywnej (bez polskich znaków) zrobić przekierowanie 301, przez co nie tracisz mocy pozycjonowania.

Jeśli w nazwie domeny nie ma słowa kluczowego (a jest np. nazwa firmy), zrezygnuj z polskich znaków. Wtedy na polską domenę walnij przekierowanie 301 i reklamuj tylko 1 wersję!
Ciupaska
Jest to wyraz np. witajswiecie.pl więc ciężko mi powiedzieć czy jest to słowo kluczowe, przykładowego słowa kluczowego Witaj Świecie. Wydaje mi się że jest, ale nie znam się na tym
erix
A ja bym obstawiał za rozwiązaniem, w którym w mediach nie-internetowych promujemy stronę za pomocą domeny z krzakami, w Sieci - bez. [;
Ciupaska
Ok, w takim razie chyba już zdecydowałem, umieszczę polski znak tylko w topie. Ale jeśli ktoś chce dodać swoją opinię, to chętnie ją przeczytam snitch.gif i rozważę rolleyes.gif
kwiateusz
i rozważ jeszcze w jakim dziale pisałes oryginalnie i do czego on służy winksmiley.jpg
Ciupaska
pisałem w dziale Opinie, ogłoszenia, pytania tylko ktoś przeniósł tutaj
kwiateusz
No żesz.. a przeczytałeś 2ga czesc posta? To przeczytaj, jak dalej nie widzisz, to idź i przeczytaj do czego służy ten dział, takim drobnym druczkiem pod nazwą :]
Ciupaska
laugh.gif

wniosłeś coś do dyskusji?

~erix
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.