Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jquery + ajax problem
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
kubel-junior
Kolejny problem smile.gif

mam plik index.php w którym includowana jest biblioteka jquery oraz plik z moimi funkcjami javascripit.

tresc pliku js:

$document.ready(function () {
...

$("#nowy_div").click ( ... ) ;
...
});

Po wczytaniu pliku nowy.php przez ajaxa do diva na stronie index nie działają wywołania funckji jquery dla nowych elementów.

nowy.php:

<div id="nowy_div"></div>

Rozumiem że funkcja $document.ready w momencie włączenia index.php nie ma prawa "wiedzieć o istnieniu" diva o id="nowy_div" .

Jak moge rozwiązać ten problem ? można by to wszystko opakować w dużą funkcje i wywoływać za każdym razem po wywołaniu funkcji ajaxa :

function refresh () {
$document.ready(function () {
...

$("#nowy_div").click ( ... ) ;
...
});
}

lecz takie rozwiązanie chyba nie jest najlepszym pomysłem.

prosze o podpowiedź.
dr_bonzo
http://plugins.jquery.com/project/livequery
kubel-junior
wielkie dzięki, rozwiązało to mój problem jednakże livequery działa tylko w powiązaniu z wbudowaną funckją load biblioteki jquery.
Nie smiga jeśli załaduje plik za pomocą własnej funkcji moj_ajax();

musze sie przerzucić na jquery całkowicie.

Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam
dr_bonzo
No nie mow ze uzywax XMLHTTPRequestObjectcostamcostam, przeciez z byle biblioteka jest 1000x prosciej bawic sie ajaxem, a na pewno z jQuery smile.gif
kubel-junior
w moim przypadku zadziałało także bind :

$("#nowy_div").bind('click', function() { $("#nowy_div2").slideToggle(); });

nie mogłem zastosować tutaj livequery bo po załadowaniu strony z tym nowym divem po kliknięciu na niego nowy_div2 cały czas sie zamykał i otwierał ( slideUp , slideDown ) bo funkcja livequery na bieżąco odczytywała parametr display:none

czyli

$("#nowy_div").livequery('click', function() { $("#nowy_div2").slideToggle(); }); nie jest poprawne
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.