Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][MYSQL]nauka php ZEND FR vs JOOMLA
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
piekloniebo
Witam,
Słuchajcie chciałbym się poradzić osób które siedzą w programowaniu ju8ż dłużej i mogą mi coś doradzić. Może przechodziły przez podobny problem.
Nabyłem już troszkę wiedzy na temat PHP, HTML, CSS. Jestem w stanie tworzyć już dość fajne stronki ale oczywiście zacząłem napotykać na problem że tworzony przeze mnie kod w miarę rozrastania się aplikacji stał się mieszanką HTML, JS i PHP co powoduje że jest nieczytelny.
Obecnie moim głównym celem jest napisanie aplikacji łączącej cechy ecommerce i społeczności. Dotychczas na swojej stronie jeżeli chodzi o bardziej skomplikowane moduły to korzystałem z Joomli i jej rożnych komponentów.
I w między czasie uczyłem się PHP od podstaw (również OOP).
Obecnie mam taki problem wgrałem sobie Zend Studio 7.0.0 + zend Framework no i po kilku dniach prób udało mi się wreszcie mniej więcej rozkumać zasady działania Zend Framwork ale wiadomo że żeby wejść w ten framework głębiej to trzeba liczyc miesiące i lata nowych tematów do nauki.
Druga droga która mi chodzi po głowie (która chyba daje szybsze namacalne efekty to nauka pisania komponentów dla Joomli również w systemie MVC który Jommla wprowadziła od wersji 1.5). Wiem że Joomla jest CMS`em nie frameworkiem i ma dużo większe ograniczenia (od razu wprowadza jakieś ramy).
Nauka pisania komponentów w Joomla może być jakimś wstępem do nauki MVC.

Oba te systemy mają swój specyficzny sposób kodowania którego się trzeba nauczyć.
Trzeba coś wybrać bo nie ma sensu uczyć się obu jednocześnie.

Co sądzicie może ktoś mi coś doradzi?
Jaką droga najlepiej pójść?

Pozdrawiam,
Darek
f1xer
przejrzyj sobie docs.joomla.org joomla po usunięciu jej komponentów staje się frameworkiem smile.gif ja piszę dla joomli komponenty moduły i pluginy i wcale nie narzekam jest dobra dokumentacja itd. oczywiście to kwestia gustu i temat raczej na hydepark.
piekloniebo
No właśnie tak mi się wydaje. Ja też raczej się skłaniam do Joomli żeby w nią wejść głębiej.
W Joomli jest też super społeczność. Chyba przez bogactwo nowych komponentów.

W sumie to utwierdzasz mnie w moim pierwszym odczuciu.

Zend framework to chyba raczej narzędzie dla większych grup programistów (albo też kwestia pierwszego wyboru).

Dzięki za info.

A a propos miejsca umieszczenia postu to jeszcze nie znam tego forum ale bedę na przyszłość pamiętał o hyde parku.

Pozdr.
f1xer
ale nic nie szkodzi na przeszkodzie żeby też ćwiczyć zenda w sumie to im więcej poznasz technik frameworków itd tym lepiej dla ciebie. Później wybierasz sobie ten który najbardziej Ci się podoba i na nim pracujesz. Dochodzi jeszcze kwestia ekonomiczna, łatwiej znaleźć pracę jak znasz bardzo dobrze zend framework niż jak znasz bardzo dobrze joomle :/
piekloniebo
No tak ale na razie muszę przynajmniej jeden wybrać. Powiedzmy że ZEND będzie w drugiej kolejności bo w sumie też tam fajnie to wszystko działa. Trochę było trudno odpalić na początku ale w końcu mi śmignęło.
Na razie nie patrzyłem na to pod kątem znalezienia pracy raczej pod kątem potrzeb własnej działalności i tutaj Joomla ma więcej plusów. Przynajmniej dla mnie.

Poza tym w Joomli jestem oblatany przynajmniej od strony administracji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.