Nie jestem profesjonalistą, aczkolwiek w PHP siedzę już od 5 lat. Myślę nad napisaniem kilku projektów do mojego portfolio (forum, CMS, galeria, dziennik szkolny).
Sam początek wygląda tak:
<? /* Index file */ //Enable buffor //Enable sessions //Define constants //Load pre-core require_once "inc/classes/init.php"; //Load constant modules } else { require_once "inc/const_modules.php"; } //Check for required directories for ($i=0; $i<count($sys_const_dirs); $i++) { } } //Check availability of constant modules and attach them for ($i=0; $i<count($sys_const_modules); $i++) { } else { require_once $sys_const_modules[$i]; } } //Check for availability of constant classes and attach them for ($i=0; $i<count($sys_class_list); $i++) { } else { require_once "inc/classes/".$sys_class_prefix.$sys_class_list[$i].".php"; } } $nBB = new nBB; $nBB->initialize; ?>
Chcę, aby index.php był tym głównym plikiem, moduł takie jak showthread i inne wywoływane będą przez index.php?module=. Tutaj pojawia się moje pytanie: Za każdym wywołaniem index.php będzie ustanawiane połączenie MySQL ($nDB->connect()) - czy to dobre wyjście? Chodzi mi najbardziej o aspekty wydajnościowe. Przy takim rozwiązaniu (index.php?module=) potrzebowałbym pewnych wskazówek. Wykonanie nie jest dla mnie żadną trudnością, ale nigdy wcześniej nie pisałem for internetowych, myBB, phpBB już nie mówiąc o IPB czy vBulletin to tony kodu, którego nie chcę przeglądać, bo jak coś zobaczę, to skopiuję, a chcę, aby kod był moją indywidualną pracą. Was proszę o jakieś rady dotyczące wydajności czy jakiś innych kosmetycznych aspektów.
Pozdrawiam.