Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Środowisko programisty
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Fifi209
Witam, szukałem w PRO lecz nie znalazłem.
Chodzi mi o rozpoczęcie dyskusji na temat środowisk programistycznych.

Chciałbym dowiedzieć się jakich Wy używacie, jakie mają funkcje, przydałby się też krótki opis.

Słyszałem o NetBeans i Eclipse, jedyne co przemawia do mnie to debuggery (nie miałem nigdy okazji używać a podobno są przydatne)
Czy te aplikacje w jakikolwiek sposób ingerują w kod ? Jeśli tak to w jaki sposób?

Chcę znaleźć coś dla siebie, coś co ułatwi mi tworzenie aplikacji internetowych, przyśpieszy znajdywanie błędów etc.

P.S. Nie lubię ingerencji programu podczas pisania kodu np. automatyczne zamykanie apostrofów, cudzysłowów, nawiasów etc.
Podpowiadać funkcje może, a nawet byłoby to przydatne.

Kiedyś miałem program, który analizował pisany kod np. miałem : (on chyba nie był edytorem do php ;< )

1. <?php
  2. $zmienna = 'jakas tam wartosc';
  3. ?>

Po wpisaniu np. echo $zmie wyświetlał mi podpowiedź $zmienna

Takie coś znacznie ułatwia pracę.
Pr0100
Cytat

dobre edytory PHP w obrębie projektu podpowiada dużo więcej smile.gif musisz jedynie nacisnąć ctrl+spacja (domyślnie) aby wyświetliło się okno podpowiedzi

Cytat
Nie lubię ingerencji programu podczas pisania kodu np. automatyczne zamykanie apostrofów, cudzysłowów, nawiasów etc.

kwestia przyzwyczajenia ale w każdym dobrym edytorze możesz to wyłączyć

jeżeli nigdy nie używałeś IDE to polecam NetBeans'a, jest prostszy w konfiguracji oraz posiada więcej możliwości w standardzie. Co do Eclipse to jest ono bardziej skomplikowane, nieco wolniejsze ale w zamian oferuje bogatą listę pluginów
pyro
Cytat(fifi209 @ 21.07.2009, 02:18:01 ) *
Kiedyś miałem program, który analizował pisany kod np. miałem : (on chyba nie był edytorem do php ;< )

1. <?php
  2. $zmienna = 'jakas tam wartosc';
  3. ?>

Takie coś znacznie ułatwia pracę.

PHP Designer ma taką opcję. Sam go posiadam. Z początku ma te opcje typu zamykanie nawiasów itd. ale to w opcjach można wyłączyć. (osobiście też wolę pracować bez tego domykania winksmiley.jpg).

PHP Designera używam do mniejszych rzeczy, a jak piszę coś większego to używam NetBeans. Po prostu mi dużo w nim pasuje jako IDE.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.