Cytat
MySQL jest niezłym rozwiązaniem, wystarczy napisać klasę potomną od zarządzającej tabelami...
A po co się za każdym razem łączyć?
Cytat
SQLite podoba mi się, ale jak czytałem ma wiele wad, a poza tym mało darmowych serwisów hostingowych obsługuje to rozszerzenie.
Wady ma przy stosowaniu jako podstawowa baza przy dużej ilości zapisów. Przy odczycie często nie ma sobie równych. A argument, że wiele darmowych hostingów nie obsługuje, to możesz wcisnąć między drzwi a futrynę. Szukasz innego hostingu, konkurencja jest.
Cytat
XML nie wiem czemu, ale też mi się podoba . Nie wiem tylko, czy jest jakaś funkcja zamieniająca taki plik na drzewiastą tablicę, coś jak parse_ini_file
No jest, ale parsowanie XML jest chyba najwolniejszym rozwiązaniem, gdyż parser musi najpierw go zwalidować, dopiero potem obrabia. Strzał do muchy z armaty - skoro konfiguracja nie będzie migrowała między różnymi środowiskami oprogramowania, to jest to rozwiązanie co najmniej bez sensu.
Jest jeszcze YAML, ale dla mnie to próba wrzucenia czegoś na siłę.

Gdzieś kiedyś czytałem, że najlepszym wyjściem jest zserializowana tablica (nawet szybsza niż kod PHP do parsowania), ale to rozwiązanie dalekie od wygody.

Choć jeśli chodzi o np. czysty kod PHP, to najlepiej się chyba do edycji nadaje, gdyż wystarczy użyć
var_export" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i z głowy. Wada - nie zachowa nazw stałych...