Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][AJAX][cURL][inne] Parsowanie strony z AJAX'em
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kodereq
Mam następujący problem:

Jest sobie strona example.com, chcę przeparsować jej podstronę w o adresie URL powiedzmy example.com/foo.html.

Oto wyrywek kodu HTML strony foo.html.

1. (...)
  2. <div id="ajax_content">
  3. </div>
  4. (...)

Właśnie do kodu tego elementu chciałbym się "dobrać". Oczywiście w czystym kodzie HTML nie zawiera on żadnej zawartości.

I teraz pytanie - jak wykonać żądanie parsujące (np. za pomocą cURL), aby dobrać się do zawartości tego div-a?

Bardzo proszę odpowiedzi oraz z góry serdecznie dziękuję.
dotangelo
Pobierz zawartość strony do zmiennej i użyj wyrażeń regularnych.
  1. <?php
  2. preg_match_all('(<div id=\"ajax_content\">(.*)</div>)', $content $output);
  3. ?>
kodereq
Ale przcież zawartość tego diva jest uzupełniona za pomocą JavaScript (np innerHTML).
Kasyx
Tego nie zrobisz cURLem.
Potrzebujesz obsługę JSa, która jak bóg przykazał zmieni tą wartość w divie. Do tego są już potrzebne programy według mnie.

Choć możnaby się pobawić. Trzebaby napisać skrypt który "rozumie" strone i zapisze u Ciebie także plik JS który zmienia wartość Diva, a następnie uruchomić wygenerowane dane wraz z plikiem JS 'u siebie'. Choć nie polecam ze względów bezpieczeństwa.
Riklaunim
Najprościej napisać gui-bota w Pythonie z wykorzystaniem Webkita z "frameworka" PyQt4 smile.gif Wtedy masz dostęp do zrenderowanej zawartości strony, jak i też możesz na nią wpływać poprzez wykonywanie na niej własnego JavaScriptu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.