Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CMS w JavaScript
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Fafu
Witam, zainspirowany skryptem Unknow'a postanowiłem zrobić własnego CMSa opartego o AJAX.

Wyniki mojej pracy można zobaczyć tutaj: http://rafal-brzezinski.pl/jscms/ winksmiley.jpg

Czekam na propozycje i oceny.

pozdrawiam
Riklaunim
Ajax w jQuery to żaden problem. A tworzenie całej mini stronki za pomocą Ajaxa = porażka, przerost formy na treścią, nie wspominając że blokujesz dostęp do zawartości strony pająkom wyszukiwarek. Do tego wygląd tego co dałeś do oceny też nie zachwyca - nie ma co oceniać.
Fifi209
Do wyświetlania obrazków użyj czegoś jak np. lightbox winksmiley.jpg
lord_t
Co to za cms którym nie możesz modyfikować strony? To zwykła stronka przerobiona na ajaxa i tyle.
sowiq
Kod
$('#link_glowna').click( function(){
    animuj();
    var rand = generujRand();
    $('#tresc').load('http://rafal-brzezinski.pl/jscms/dzialy/glowna.html' + rand, skonczAnimowac());
});

Z czym do ludzi?! To jest dział oceny, a Twój kod to mniej-więcej to, co napisałem powyżej...

@lord_t,
to nawet nie jest strona, tylko jakaś mała wprawka dla początkujących.
Spawnm
Ja dobrze widzę ? Robisz resize w js zamiast w php/gd 1 raz...
Dopracuj smile.gif
Fafu
Cytat(Riklaunim @ 28.07.2009, 19:31:06 ) *
Ajax w jQuery to żaden problem. A tworzenie całej mini stronki za pomocą Ajaxa = porażka, przerost formy na treścią, nie wspominając że blokujesz dostęp do zawartości strony pająkom wyszukiwarek. Do tego wygląd tego co dałeś do oceny też nie zachwyca - nie ma co oceniać.

To ma być na małe strony domowe. Wygląd specjalnie taki dałem.

Cytat(fifi209 @ 28.07.2009, 23:41:50 ) *
Do wyświetlania obrazków użyj czegoś jak np. lightbox winksmiley.jpg

Teraz jest dobrze smile.gif Lightbox to zbędny bajer wg. mnie.

Cytat(lord_t @ 29.07.2009, 10:33:00 ) *
Co to za cms którym nie możesz modyfikować strony? To zwykła stronka przerobiona na ajaxa i tyle.

Przecież wiadomo że nie można zrobić panelu administracyjnego ponieważ to JAVASCRIPT! To nie jest zwykła stronka, w konfiguracji podajesz wszystkie podstrony i zdjęcia do galerii i skrypt automatycznie wszystko generuje.

Cytat(sowiq @ 29.07.2009, 10:41:22 ) *
Kod
$('#link_glowna').click( function(){
    animuj();
    var rand = generujRand();
    $('#tresc').load('http://rafal-brzezinski.pl/jscms/dzialy/glowna.html' + rand, skonczAnimowac());
});

Z czym do ludzi?! To jest dział oceny, a Twój kod to mniej-więcej to, co napisałem powyżej...

@lord_t,
to nawet nie jest strona, tylko jakaś mała wprawka dla początkujących.

Tak, tylko że to wszystko się automatycznie generuje i zapomniałeś o galerii winksmiley.jpg Nie jestem JavaStript masterem a to dla mnie jest osiągnięcie biggrin.gif Jednak widać że wszyscy umieją tylko narzekać. Moim zdaniem to ładnie działa i można z tego zrobić prostą stronkę.

Cytat(Spawnm @ 29.07.2009, 10:48:53 ) *
Ja dobrze widzę ? Robisz resize w js zamiast w php/gd 1 raz...
Dopracuj smile.gif

To "cms" w JS czy PHP? winksmiley.jpg Przecież wiadome że musze zrobić resize w JS ponieważ php tutaj w ogóle nie używam.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam.
sowiq
Cytat(Fafu @ 29.07.2009, 18:11:18 ) *
To "cms" w JS czy PHP? winksmiley.jpg Przecież wiadome że musze zrobić resize w JS ponieważ php tutaj w ogóle nie używam.
Zacznijmy od tego, że to nie jest CMS. Content Management System (System Zarządzania Treścią) jak sama nazwa wskazuje, służy do zarządzania treścią. U Ciebie jest tylko wyświetlanie, o zarządzaniu nie ma nawet mowy. Więc to NIE jest CMS.

To nie jest zwykła stronka, w konfiguracji podajesz wszystkie podstrony i zdjęcia do galerii i skrypt automatycznie wszystko generuje.
Więc do kodu, który napisałem dochodzi jeszcze tablica + pętla smile.gif

widać że wszyscy umieją tylko narzekać. Moim zdaniem to ładnie działa i można z tego zrobić prostą stronkę.
Zauważ, że piszesz na forum programistów internetowych. Rozejrzyj się w dziale Oceny a zobaczysz, że Twoje osiągnięcie dosyć blado prezentuje się na tle innych tematów.
A co do ładnie działa - działa, bo jest oparte na jQuery, którego autorzy zatroszczyli się np. o kompatybilność z różnymi przeglądarkami. A Ty nie zadbałeś o tak podstawowe funkcjonalności jak chociażby działające Wstecz/Dalej. A to bardzo utrudnia korzystanie z tak prostej strony. Pomyśl co by było w przypadku bardziej rozbudowanej witryny.

Początki dobre, ale jeszcze sporo pracy przed Tobą. Powodzenia!
Fafu
No wiem, to jest taki niby "CMS" smile.gif

"tablica + pętla" - no niby tak w uproszczeniu winksmiley.jpg

Zastosowałem jQuery ponieważ wszystko o wiele prościej się robi (wcześniej to co widać było na czystym javascript, ale za dużo z tym zabawy).

Wiem że sporo pracy i myślę nad rozbudowaniem tego skryptu (w 1 poście pytałem o prozpozycje) smile.gif

dzięki za odp. i pozdrawiam
Fishu
Niby cms ? Co do lightboxa - jest tak zbędny jak pozycjonowanie ? snitch.gif Jestem przeciwny takim projektom, gdzie strony zmienia się za pomocą ajax'a - chyba, że chodzi o stronę dla znajomych, blog itd.
Jak tam stoi z komentarzami - bo dość mało ich widzę. Jeżeli ma być to CMS, to przydałyby się.
Rafal Filipek
Ok, to co tam sobie zrobiłeś twoja sprawa. Jako, że jestem fanatykiem jQuery pozwole sobie odnieść się tylko do tego co jest z nim bezpośrednio związane i co znalazłem w kodzie:
1) (troche offtopic) id są po angielsku, zmienne po polsku - troche konsekwencji
2)
Kod
function menu() {
    var str = '';
    str += '<ul>';
    for(var f in dzialy) {
        str += '<li><a href="javascript:dzial(\'' + f + '\');">' + dzialy[f] + '</a></li>';
    }
    str += '</ul>';
    return str;
}

Słyszałeś o bardzo przyjemnym, łatwym, funkcjonalnym, szybkim, estetycznym sposobie przypisywania eventow do elementow w jQuery? Chyba po to chcesz wykorzystać jQuery żeby nie uzywać wywyłania funkcji js w href czy innych pogańskich sposobów? Metody, click, change, submit, bind to przyjaciele ( odsyłam do api ! ).
3)
Kod
for(var i = 0; i < zdjecia.length; i++) {

damn
Kod
$(zdjecia).each(function(){ /* działasz */ });

4) o obiektach słyszał ? Cały config pakujesz sobie do
Kod
var Config = { /* działasz */ }
i masz wszystko elegancko a nie globalne tablice konfiguracyjne
5) Tak jak przeglądam ten kod to w sumie poza
Kod
$(document).ready...
Kod
$.ajax...
i paroma zbędnie użytymi selektorami, jQuery nie było ci tu zbytnio potrzebne.
Fafu
Jak już wcześniej pisałem pierwotnie ten skrypt był pisany w czystym javascript ale zmieniłem na jQuery.

Dzięki za wytknięcie błędów, postaram się je poprawić smile.gif
luzak124
Cytat
Content Management System, CMS) jest to aplikacja internetowa lub ich zestaw, pozwalająca na łatwe utworzenie serwisu WWw

Taki mały cytat z wikipedi.

Te coś co niby nazywasz CMS to zwykła strona napisana z użyciem JavaScript.... Dopisz do tego Panel administratora chociaż dodawanie pod stron. Bo na razie to zwykła strona www ale oceniam na 3/10.
Fafu
Nowa wersja! Najważniejszą ze zmian jest nazwa. Nie podobało się wszystkim nazywanie tego skryptu cms więc od teraz nazwa to: JSPortal biggrin.gif
Poprawiłem trochę błędów, dorobiłem prostego lightboxa do galerii (możliwość wyłączenia), wyszukiwarka (!) oraz automatyczna lista plików w downloadzie generowana na podstawie konfiguracji winksmiley.jpg
http://rafal-brzezinski.pl/jsportal/

Prosiłbym moderatorów o zmianę nazwy tematu na "JSPortal" oraz linku w 1 poście (powinna być możliwość zmiany samemu...)
in5ane
Strasznie mnie wkurza to ładowanie. Trwa wieki ;/
beatou
a po co ten edytor? te obrazki nie za duże w galerii? Główną wadą tego serwisu jest brak możliwości kliknięcia "Wstecz" to da się podobno zrobić..ale hmmm warto?
Fafu
Cytat(in5ane @ 5.08.2009, 08:45:42 ) *
Strasznie mnie wkurza to ładowanie. Trwa wieki ;/

U mnie ładuje się od razu smile.gif

Cytat(beatou @ 5.08.2009, 09:17:40 ) *
a po co ten edytor? te obrazki nie za duże w galerii? Główną wadą tego serwisu jest brak możliwości kliknięcia "Wstecz" to da się podobno zrobić..ale hmmm warto?

Ten edytor jest po to że tam robisz sobie podstronę, później kopiujesz kod html i wstawiasz tongue.gif

Próbowałem z "Wstecz" ale coś nie bardzo się da...

Zapomniałem o jednej fajnej zmianie, url'e się zapisują czyli jak będzie strona.pl/#galeria-2 to od razu przekierowuje do zdjecia o id 2 smile.gif
Vobe
Ta strona nie wspiera linków z zewnątrz:] http://rafal-brzezinski.pl/jsportal/#glowna przekierowuje nas na to samo co http://rafal-brzezinski.pl/jsportal/#kontakt
Plus, jak już przy tym jesteśmy. Jak się ma # w adresie do pozycjonowania? Nie znam się na tym, a sądzę, że mechanizm zmiany tylko diva z treścią jest świetną rzeczą. Tylko jeżeli # naprawdę blokuje pozycjonowanie, bo nie ma sensu raczej...
Fafu
Cytat
przekierowuje nas na to samo

u mnie działa tongue.gif

Strona na javascript sama w sobie jest nieprzyjazna wyszukiwarkom, wg. mnie te linki nic nie dają oprócz wygody (wysyłanie adresu znajomemu itp)
Ten skrypt napisałem raczej jako ciekawostkę i myślę że nadawałby się na proste stronki, np. klanowe, domowe itp winksmiley.jpg
drake88
Może być, nawet nawet.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.