Czy istnieje jakaś implementacja klienta protokołu gg w PHP na poziomie umożliwiającym wysłanie wiadomości użytkownikowi ?
Mam tu na myśli wysyłanie powiadomień ze strony www.
Nasi ludzie korzystają z gg nawet na uradzeniach mobilnych więc jest to idealna forma kontaktu.
Testowałem te funkcję:
http://funkcje.net/view/2/550/index.html
Niestety, to rozwiązanie, musieli dokonać jakiś zmian w protokole komunikacyjnym, ponieważ nie działa. O dziwo nie wyświetla błędu.
<?php require_once('./phplibgadu.php'); $GG = new GG(); $tresc =' Treść wiadomości'; $numer='adresat numer'; $GG->connect('moj numer', 'moje haslo'); // logowanie $GG->changeStatus(GG_STATUS_AVAILABLE); // status na dostepny $GG->sendMessage($numer,$tresc); // wysylanie wiadomosci $GG->ping(); $GG->disconnect(); ?>
Efekt biała strona, i brak wiadomości (po mimo że mam 2 konta na jednym komputerze, i są dodane do zaufanych).
Dodam że zmieniłem w bibliotecę tablicę serwerów:
z
<?php ?>
na
<?php ?>
Niestety, nie raczyło pomóc.
Głupie są te zmiany w "protokole" ponieważ, jakoś pidgina, nie muszę aktualizować raz w tygodniu, wszak on też nie jest oficjalnym klientem.
GG udostępniło platformę do wygenerowania "bota", jednakże bot nie jest tym co potrzebuję.
Potrzebuję doręczyć tylko i wyłącznie wiadomość do odbiorcy.
-> Sprawdź pocztę, otrzymałeś nową wiadomość od xxx <-
Takie coś wysłać do adresata.
Z puntu widzenia eksperta IT, lepsze niż wysyłanie e-maila, który wymaga zastosowania o wiele większego zużycia procesora, uruchamiając setki mechanizmów, od anty-spamu po antywirus.
Poza tym, taka wiadomość doszła by niejako technologią "push" i została wyświetlona na ekranie odbiorcy, bez jego akcji.
Z racji tego iż nie mam zamiaru wysyłać spamu, zamierzam wprowadzić dane normalnego, prawdziwego zarejestrowanego konta.
Będę wdzięczny za pomoc, sugestie, prośby, wszystko...