Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z wyborem hostingu i nazwy domeny dla małej strony
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
jolam
Słuchajcie, potrzebowałabym hostingu, do 50mega i rejestracji domeny. Po prostu chciałabym w końcu moją stronę umieścić gdzieś w sieci. Zależy mi na tym aby strona działała zawsze, żeby nie było tak, że wpisuje jej adres, a jej nie ma. Czyli "uptime" powinien być wysoki. No i żeby szybko się wczytywała - a to ponoć też zależy od serwera czy szybko przetwarza skrypty PHP i zapytania z bazy danych. A ja tych zapytań mam pełno i skrypty obrabiają dużo danych. Korzystam z SQLite więc serwera MySQL nie potrzebuje. No i nie chciałabym dużo zapłacić. Czy znacie takie małe ale dobre serwery? Na prawdę nie potrzebuję więcej niż 50mega, może w przyszłości będę potrzebowała, ale to daleka przyszłość.

Nie wiem jak się załatwia te wszystkie formalności związane z rejestracją, uruchomieniem domeny i hostingiem, więc zależy mi też na prostym i szybkim załatwieniu tego wszystkiego, dlatego wolałabym i domenę i hosting wykupić w jednej firmie. Ważny jest też kontakt, żebym mogła zapytać o jakieś sprawy związane z funkcjonowaniem serwera i hostingu i żebym odpowiedż konkretną dostała. I żeby nie było jakiś haczyków w ofercie, bo ja się na tym nie znam, więc łatwo byłoby mnie oszukać i zmylić.

I chyba najważniejsze, co mi coś fajniutkiego wpadnie do główki, to się okazuje, że nazwa jest już zajęta. Czy warto w nazwie domeny używać myślnika albo innych znaków, które nie są literami? Czy końcówka domeny wpływa na indeksowanie przez google? Czy jedne są lepsze a inne gorsze? Wytłumaczyłby mi to ktoś? Bo ja zawsze myślałam, że końcówka ".pl" jest najlepsza ale ostatnio mówiono mi że inne nie są gorsze

pozdrawiam serdecznie Jola

postscriptum
początkowo myślałam o darmowym hostingu, ale nie znalazłam takiego który nie miałby reklam i jednocześnie miał PHP5 i SQLite,
ale może znacie taki? Czy wtedy adres strony, który jest subdomeną (tak to się chyba nazywa?) jest gorzej indeksowany przez google? Gdzie mogłąbym się tego wszystkiego dowiedzieć?
Fifi209
Z darmowych:

http://www.000webhost.com/
http://www.freewebhostingarea.com/
Quantum
Cytat

nie polecam, wolny jak nieszczęście laugh.gif

za to polecić mogę http://www.awardspace.com dość szybki serwer, jak z niego korzystałem nigdy nie miałem jakichkolwiek problemów winksmiley.jpg konto darmowe ma chyba 5GB transferu/mies. Z tego co pamiętam da się tam podpiąć domenę pod free hosting.

Cytat
Czy końcówka domeny wpływa na indeksowanie przez google? Czy jedne są lepsze a inne gorsze? Wytłumaczyłby mi to ktoś? Bo ja zawsze myślałam, że końcówka ".pl" jest najlepsza ale ostatnio mówiono mi że inne nie są gorsze

Końcówka domeny nie wpływa na indeksowanie przez google, liczy się zawartość strony, słowa kluczowe. Zawsze możesz wybrać .eu ostatnio stało się dość popularne, ale i tak większość polskich nazw lepiej brzmi z .pl na końcu winksmiley.jpg
erix
Cytat
Końcówka domeny nie wpływa na indeksowanie przez google

Z tego, co mi wiadomo, to wpływa. ;]
jolam
No to wpływa czy nie wpływa?
Ja nie wiem, powiedzcie mi proszę.

Czy końcówka .org jest dobra ? Czy tylko dla organizacji?
Sabistik
Z doświadczenia wiem że ma bardzo marginalne znaczenie, więc wręcz można powiedzieć że nie wpływa - co najwyżej pośrednio.
Quantum
Cytat
Czy końcówka .org jest dobra ? Czy tylko dla organizacji?

to zależy o czym ma być ta strona, ale przeważnie organizacje biorą .org, org.pl smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.