Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: porcjowani wymikow na stronie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ello
Witam

Chcę podzielić zawartość tablicy w taki sposób żeby została wyświetlana na kilku stronach. Można to łatwo zrobić, ale pod warunkiem, że za każdym razem jak się będzie przechodziło na następną/poprzednią stronę tablica ta będzie generowana od nowa a ze względu na jej rozmiar trwa to chwile i właśnie tego chciałem uniknąć . Moje pytanie czy da się to jakoś ominąć, może za pomocą JavaScript albo inaczej questionmark.gif
Spawnm
do bazy danych i pager.
ello
troche na okolo to rozwiazanie ....
carbolymer
to przekazuj na każdej stronie ?page=234253243
  1. <?php
  2. $iPerPage = 10;
  3. $iPage = $_GET['page'];
  4. //i potem pokazuj elementy od
  5. $aTablica[$iPerPage*($iPage-1)];
  6. //do
  7. $aTablica[$iPerPage*($iPage-1)-1];
  8. ?>

O to chodzi?
aso824
Hmm jeżeli chodzi ci o po prostu wyświetlenie tej samej tablicy w paru miejscach to jeżeli tablica się nie zmienia system cache możesz stworzyć.
Niestety ze względu na późną porę nie napiszę ci czegoś takiego tutaj smile.gif
ello
Cytat(carbolymer @ 7.08.2009, 13:04:34 ) *
to przekazuj na każdej stronie ?page=234253243
  1. <?php
  2. $iPerPage = 10;
  3. $iPage = $_GET['page'];
  4. //i potem pokazuj elementy od
  5. $aTablica[$iPerPage*($iPage-1)];
  6. //do
  7. $aTablica[$iPerPage*($iPage-1)-1];
  8. ?>

O to chodzi?

chodzi mi mniej wiecej o cos takiego :
http://www.parkiet.com/forum/memberlist.ph...C&start=200

tylko ze dane pobieram z tablicy a nie bazy danych i jak sie wybierze nastepna/poprzednia strona ewentualnie jej numer to zawartosc tablicy jest generowana od nowa a ze wzgledu ze trwa to dosc dlugo chcialem tego uniknac
kfc4
Cache? Albo zapisz do bazy. Albo jeszcze inna opcja wyświetlasz wszystko na stronie, a później ukrywasz to co nie potrzebne, i za pomocą JavaScriptu odkrywasz kolejne dane, zakrywając te co są aktualnie wyświetlone.
Apocalyptiq
A może tak, skąd pobierasz tą tablicę? Baza danych, czy jakoś ją generuje php?
ello
Cytat(Apocalyptiq @ 8.08.2009, 18:06:26 ) *
A może tak, skąd pobierasz tą tablicę? Baza danych, czy jakoś ją generuje php?

generuje

Cytat(kfc4 @ 8.08.2009, 17:49:55 ) *
Cache? Albo zapisz do bazy. Albo jeszcze inna opcja wyświetlasz wszystko na stronie, a później ukrywasz to co nie potrzebne, i za pomocą JavaScriptu odkrywasz kolejne dane, zakrywając te co są aktualnie wyświetlone.

moze ktos wiecej napisac o tym cache albo linka z przykladem bo nigdy tego nie stosowalem wiec troche nie wiem czego szukac w google
kfc4
Np. http://techme.pl/webmaster-porady-PHP_Inst...stronie,98.html i ogólnie google -> php cache.
faran
Mozesz zrobić tak: tworzysz tablice, zapisujesz ją do pliku i odczytujesz kiedy będziesz chciał, przykład:
Kod
$tab = array ( "woj"  => "element" );
$goto = serialize($tab);
file_put_contents("tabica.txt", "$goto");

Jak chcesz odczytać to tak:
Kod
$tab=(unserialize(file_get_contents("tabica.txt")));
print_r($tab);

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.