Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Potrzebne mądre rozwiązanie tracking cookie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
atomp3
Witam

Współpracuje z pewną stroną, która nie jest fizycznie u mnie.

Układ jest taki że napędzam userów do rejestracji zarówno konto demo jak i live.

Potrzebuje jakiś dobry system werfyfikacji, że klient pochodzi ode mnie.

Tracking cookie odpada bo user moze wyczyscic

w formularzu jest dropdown skad slyszlaes o nas ale ludzi zawyczaj to pole omijaja

Ma ktos jakis inny pomysl?
erix
Albo reflink, albo ciastko. Zostaje jeszcze skrócenie linka z refem. Żaden sposób nie jest dobry, każdy można obejść.
atomp3
a gdyby przez jakiegos iframe'a? albo curlem post do formluarza?
erix
Ta, sendmailem przez emacsa.

Wątpię, żeby to coś dało bezpośrednio. Zostaje tylko jakiś reflink, bo przecież nie będziesz transferował danych ze strony trzeciej do klienta.
nasty
Cytat(atomp3 @ 7.08.2009, 09:50:59 ) *
Tracking cookie odpada bo user moze wyczyscic
A zastanawiałeś się, po co miałby czyścić? Kiedy Ty ostatni raz czyściłeś cookie? i czy by czyścił tylko po to, żeby Ciebie nie odnotować? biggrin.gif stwarzasz sobie wyimaginowane problemy biggrin.gif
atomp3
Cytat(nasty @ 7.08.2009, 12:09:17 ) *
A zastanawiałeś się, po co miałby czyścić? Kiedy Ty ostatni raz czyściłeś cookie? i czy by czyścił tylko po to, żeby Ciebie nie odnotować? biggrin.gif stwarzasz sobie wyimaginowane problemy biggrin.gif

Wystarczy w Firefox wyczysc historie, albo jak ktos regularnie uzywa ccleanera lub tez spybota

.. i juz po ciasteczkach
lukada
Cytat(nasty @ 7.08.2009, 14:09:17 ) *

No, ja np. czyszczę ciasteczka po każdym wyłączeniu ff. I pewnie nie tylko ja winksmiley.jpg.

Nie wiem, w jaki sposób "napędzasz", ale jeśli w taki sposób, że podsyłasz im linki ze stroną rejestracji, to pogadać z Twoim współpracownikiem i niech przebuduje trochę rejestrację, w taki sposób, że dałbyś np. link, gdzie jednym z argumentów jest nazwa Twojej strony/firmy. I wtedy u niego to się do bazy zapisze.
bełdzio
jak link do rejestracji to adres.pl/rejestracja to podawaj swoim poleconym adres.pl/register i dogadaj się z programistą żeby zrobił redirecta + odnotowywał wejścia na ten adres jako Twój ref :-)
wookieb
Prostszy sposób...
podawaj parametr w GET do linka
adres.pl/link?partner=twoje_jakies_tam_id
i inny serwis będzie wiedział, że to od ciebie.
erix
Sęk w tym, że ludzie bywają wyjątkowo złośliwi i takie linki kopiują wycinając refa. tongue.gif

Chyba jedyne rozwiązanie, to stworzenie systemu przekierowań u siebie, np. http://example.org/redir/43.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.