Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy to bezpieczne rozwiązanie?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
karis
Wpadłem na pomysł szybkiego filtrowania formularzy

1. <?php
  2. foreach($_POST as $key=>$value)
  3. {
  4. $$key = addslashes(strip_tags($value));
  5. }
  6. ?>
  7.  

czy to dobre i bezpieczne rozwiązanie?
wookieb
Formularzy do czego. Uniwersalne to to na pewno nie jest.
dr_bonzo
A co jak chcesz napisac artykul o HTMLu? czyli bedziesz chcial umiescic w tresci tagi? I po co addslashes jak masz eskejpowanie w pdo, mysql_real_escape itp.

A co jak w POST masz glebsze tablice?
karis
przecież• tagi moge zapisywac w notacji
szagi3891
Ja myślę że to dobry pomysł. Pod warunkiem że w każdym skrypcie będziesz w ten sposób na samym początku filtrować dane.
Jednak co do funkcji filtrującej to polecał bym zamieniać znaki < > ' " na odpowiadające im entecje html. Wtedy nie będzie widać irytujących znaków \ lecz odpowiednie znaki html w przeglądarce.
karis
załóżmy, że masz edytor wysiwyg jako jedno pole wtedy mozesz za pomocą instrukcji warunkowych sprawddzic

1. <?php
  2. if($key == 'tresc_z_html')
  3. {
  4. $$key = $value;
  5. }
  6. else
  7. {
  8. $$key = addslashes(strip_tags($value));
  9. }
  10. ?>

wg mnie na prawde jest to pomocne, jeśli masz np 20 input type text czy tam checkbox etc
wookieb
naprawdę pomocne byłoby w twoim przypadku zobaczenie sobie jak działa NP zend_form i inne tego typu klasy. Jest ich mnóstwo.
karis
wiem ze są tego typu klasy, ale co jak ktos chce miec proste rozwiązanie

oczywiście ja w swoich skryptach to używam, ktoś chce to moze, a jak nie, to nie musi ;p
wookieb
No to jak korzystasz to sobie korzystaj. Ale jak ci mówimy ,że jest to niepolecane (niewygodne, nieużyteczne, nieeleganckie) i nie przyjmujesz uwag to po co zakładasz temat? Chcesz pochwały jaki to miałeś pomysł?
karis
dla mnie najważniejsze było to, czy jest bezpieczne.

skoro jest bezpieczne to mi się moje rozwiązanie podoba
erix
Temat: Bezpieczestwo skryptw PHP
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.