Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [solved] move_uploaded_file permission denied
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Haz
Witam,

Mam dość pilny problem. Na moim serwerze wszystko działało, jednak po przeniesieniu strony na inny, mam problem z funkcją move_uploaded_file.
Katalog docelowy ma ustawione uprawnienia 777, funkcja is_writable zwraca wartość true, a jednak gdy skrypt próbuje przenieść tam plik, otrzymuję błędy o braku dostępu:

Warning: move_uploaded_file(../files/jakisplik.gif) [function.move-uploaded-file]: failed to open stream: Permission denied in E:\IPB\webhost\cośtam\public_html\admin\files.php on line 16

Warning: move_uploaded_file() [function.move-uploaded-file]: Unable to move 'C:\WINDOWS\Temp\php8E3A.tmp' to '../files/jakisplik.gif' in E:\IPB\webhost\cośtam\public_html\admin\files.php on line 16

Niestety nie udało mi się znaleźć rozwiązania problemu, toteż zwracam się tu o pomoc.
Z góry dzięki.
erix
  1. chmod pod Windows nie działa
  2. sprawdź uprawnienia NTFS dla procesu serwera
Roly
To ja mam jedno pytanko smile.gif Jakim cudem na Windowsie ustawiasz prawa do katalogów w sposób wykorzystywany w UNIX-ach??
Haz
Wiem, że nie działa chmod, nie wiem jak działa, nie korzystam z windowsa ani na swoim serwerze, ani na domowym komputerze. Spodziewam się jakiegoś odpowiednika, czyli po prostu pełnych uprawnień dla danego katalogu, 'chmod 777' użyłem z rozpędu. Przepraszam za zamieszanie.

Nie ja ustawiam, bo nie mam jak; ustawia ktoś odpowiedzialny za zajmowanie się serwerem w firmie, do której on należy. Prosiłem o pełne uprawnienia i ponoć takie dostałem; nic poza niedziałaniem funkcji move_uploaded_file nie mówi, że jest inaczej.
jmail
Ty może dostałeś. A proces na którym działa PHP?
Haz
Jak można to sprawdzić? O ile można?
Jak nie, po prostu będę pisał do obsługi serwera (i tak prawdopodobnie będę musiał), chociaż najpierw wolałbym wiedzieć, co potencjalnie może być nie tak.
erix
Właśnie to może być nie tak. tongue.gif Że proces działa na innych uprawnieniach.

Ściągnij sobie port whoami na Windows albo skrypt VBS sprawdzający usera i wykonaj przez exec w PHP.
jmail
  1.  
  2. <?php
  3.  
  4. $objNetwork = new COM("WScript.NetWork");
  5. echo $objNetwork->UserName;
  6.  
  7. ?>
  8.  

Masz winksmiley.jpg
Haz
Ok, wielkie dzięki.
Problem rozwiązany (po kontakcie z osobą zajmującą się serwerem; nadal nie mam pewności, co dokładnie było nie tak).

Dzięki raz jeszcze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.