mrok
17.08.2009, 23:16:23
Kurcze wchodze w panel AdWordsów i ...
Cytat
We're sorry, the new AdWords interface does not work with Opera. We recommend using Firefox 3, Internet Explorer 8, or Chrome to manage your AdWords campaigns. Learn more.
co jest czy to zmierzch opery czy jakiś strzał w stopę ze strony googla.... zaczynam nie lubic monopolistów
jmail
17.08.2009, 23:19:34
w Operze nie można monitorować co użytkownik robi

a oni jak wiesz lubią wiedzieć

w końcu ich wiedzenie jest podstawą ich działalności
dr_bonzo
17.08.2009, 23:30:50
No co - opera ma znikomy udzial w rynku - wiec nie oplaca im sie widocznie przygotowywac wersji pod Opere.
I co maja powiedziec userzy IE 6/7 ?
jmail
17.08.2009, 23:37:41
I co mają powiedzieć? Ja nic nie mówię mi AdWords działają pod IE 7

dr_bonzo jak prawie 9% to znikomy udział w rynku to co mają powiedzieć użytkownicy yahoo ^^
zzeus
18.08.2009, 07:12:53
No cóż, stało się tak a nie inaczej że to google jest obecnie potentatem na rynku i to oni w pewnym sensie ustalają nowe standardy ... więc jak mówią że opera jest be i fuj to pewno w niedługim czasie coraz więcej ludzi zacznie tak myśleć ... co oczywiście nie jest dobre.
sztosz
18.08.2009, 09:02:07
A nie możesz po prostu zmienić tego jak przeglądarka się przedstawia?
dr_bonzo
18.08.2009, 09:13:39
Inny fakt, niektore apy googla dzialaja (rzadko uzywam) pod opera ale wyswietlaja info ze nie dizalaja w 100% (chyba gmail i picassa).
Riklaunim
18.08.2009, 10:12:46
I oficjalnie Opery Google wspierać nie będzie (np. w Wave). Szkoda bo pod Linuksem znacznie lepsza od Firefoksa pod względem szybkości.
mrok
18.08.2009, 12:40:24
Cytat
A nie możesz po prostu zmienić tego jak przeglądarka się przedstawia?
Pomysl niezly - ale uzywajac opery jestem rejestrowany gdzies w logach googla i jak użytkownicy opery przekroczą jakąś magiczną liczbę (procentów) to moze dorobią obslugę opery.
batman
18.08.2009, 12:50:54
Osobiście do Opery nic nie mam, jednak w momencie, gdy Opera poszła na skargę do mamy, że Windows nie pozwala wybrać innej przeglądarki, przestałem używać tej przeglądarki nawet do testowania (oczywiście w pracy używam, ponieważ muszę). Wywaliłem ją nawet z telefonu.
Nie oszukujmy się. Opera stanowi niewielki odsetek przeglądarek na rynku światowym, a wynik z Polski nie jest miarodajny. Jest to kropla w morzu użytkowników i nie widzę powodu, dla którego taki gigant jak Google ma marnować kasę na niszowe przeglądarki.
Dla takich dużych korporacji liczy się przede wszystkim zysk i pod tym kątem należy patrzeć na ich posunięcia.
erix
18.08.2009, 13:15:14
Cytat
Nie oszukujmy się. Opera stanowi niewielki odsetek przeglądarek na rynku światowym, a wynik z Polski nie jest miarodajny. Jest to kropla w morzu użytkowników i nie widzę powodu, dla którego taki gigant jak Google ma marnować kasę na niszowe przeglądarki.
Ale nie rozumiem jednego - przecież 90% usług Google działa ok pomimo ostrzeżeń... O.o
Cytat
Osobiście do Opery nic nie mam, jednak w momencie, gdy Opera poszła na skargę do mamy, że Windows nie pozwala wybrać innej przeglądarki, przestałem używać tej przeglądarki nawet do testowania (oczywiście w pracy używam, ponieważ muszę). Wywaliłem ją nawet z telefonu.
Ta, skreślać świetny produkt tylko dlatego, że jeden z szefów miał chwilowe halucynacje... Gdybym tak patrzył na wszystko tylko z ideologicznego punktu widzenia, a nie z jakości, to bym był skazany teraz na użeranie się z linuksem...
Ważne, kto co mówi, czy kto co zrobił? Do Opery nic nie mam - na Firefoxa nie mam zamiaru się przesiadać, jeśli chodzi o obsługę standardów - Operze nie mam niczego do zarzucenia. Polityka polityką, niech ci na górze się męczą, mnie to nie obchodzi.
batman
18.08.2009, 13:19:40
Cytat
Ale nie rozumiem jednego - przecież 90% usług Google działa ok pomimo ostrzeżeń... O.o
Tak to już jest w USA. Jeśli nie napiszesz na kubku z kawą, że jest gorąca, to dostaniesz pozew od debila, który się oparzył

Cytat
Ta, skreślać świetny produkt tylko dlatego, że jeden z szefów miał chwilowe halucynacje... Gdybym tak patrzył na wszystko tylko z ideologicznego punktu widzenia, a nie z jakości, to bym był skazany teraz na użeranie się z linuksem...
Linuxa już dawno skreśliłem - za społeczność, ale to długa historia. Może Opera jest świetna, ale nie dla mnie. Nie chodzi mi tylko o ideologiczne podejście do świata, ale o całkiem praktyczne. Dla moich potrzeb w zupełności wystarcza Fx z kilkoma pluginami.
Cytat
Ważne, kto co mówi, czy kto co zrobił? Do Opery nic nie mam - na Firefoxa nie mam zamiaru się przesiadać, jeśli chodzi o obsługę standardów - Operze nie mam niczego do zarzucenia. Polityka polityką, niech ci na górze się męczą, mnie to nie obchodzi.
Amen.
jmail
18.08.2009, 13:26:55
a ja tam może dziwny jestem

ale używam tylko i wyłącznie IE

trochę było ciężko do niego wtyczki znaleźć, ale się udało. Co prawda zapłaciłem za nie, ale nie narzekam. Są świetne i działają tak jak tego oczekuję.
Inna srpawa że IE8 wniósł wiele nowego. Ale to co mnie irytowało od zawsze w IE to była pseudoczytelność o błędach na stronie. IE 8 zmieniło to i podaje wreszcie konkretny plik i konkretną linię wystąpienia błędu. Pokaż źródło zapożyczone z kolorowaniem z Visual Studio, a że w tym kodzę to jestem jakbyw domu

FireFox'a włączam z prawdziwą niechęcią i tylko wtedy jak muszę. Poza tym Opera mi odpowiada. Jak chodzi o wydajność to nie ma lepszego silnika. Więcej stron a i tak działa tak samo jak na początku. Ostatnio testy zrobiłem. Na 20 zakładkach z tymi zamymi stronami IE zeżarł mi prawie 100 MB ramu a FF ponad 120. Zabiłem najbardziej obciążającą zakładkę i w IE spadek do 52MB a w FF 113MB - to już mi się nie podobało.
No i ciągły problem z sesjami na FF. Jak otworzysz nowe okno i tak masz starą sesję, więc testowanie w dwóch oknach na dwóch użytkownikach jest z deczka bez sensu. Za to IE czy Opera rozdzielają sesje między oknami.
sztosz
18.08.2009, 16:13:39
Czyli, patrząc na post powyżej, znów zaczynamy walkę o to która przeglądarka lepsza tak? Ileż można? Kogo tak naprawdę interesuje kto jakiej przeglądarki używa?
dr_bonzo
18.08.2009, 16:28:41
Cytat
No i ciągły problem z sesjami na FF. Jak otworzysz nowe okno i tak masz starą sesję, więc testowanie w dwóch oknach na dwóch użytkownikach jest z deczka bez sensu. Za to IE czy Opera rozdzielają sesje między oknami.
A to ciekawe, mozna wiedziec gdzie jest ten ficzer ukryty w operze?
sztosz
18.08.2009, 17:11:52
Cytat(jmail @ 18.08.2009, 14:26:55 )

Czyli jak będę chciał przejrzeć kilka tematów na forum w osobnych oknach to będę musiał się w każdym logować w Operze czy IE? Też mi wygoda...
Ale nie omieszkałem tego sprawdzić i mam jakieś wybrakowane IE, cholera sesji mi nie rozdziela między oknami :/
jmail
18.08.2009, 17:44:01
jeżeli skorzystasz z opcji nowe okno to masz utrzymaną sesję. uruchom całkowicie nową instancję (tak tak klikając w ikonkę na pulpicie albo gdzie tam to masz) i zobacz czy masz rozdzielność sesji. W Operze działa to tak samo
sztosz
18.08.2009, 17:53:26
Sorry man, ale pod IE 8 włączenie nowej instancji = ta sama sesja więc coś kręcisz. Aż dla pewności ściągnę Operę.
Włączenie pierwszej instancji IE 8 tworzy dwa procesy. Jeden nadrzędny i jeden potomny. Utworzenie kolejnej instancji tworzy kolejny proces potomny.
UPDATE: A jak w operze utworzyć nową instancję to nie wiem, bo kolejne uruchomienie programu tworzy mi tylko nową zakładkę.
jmail
18.08.2009, 17:56:41
a nie masz ciastka przypadkiem zapamiętującego Cię?
sztosz
18.08.2009, 18:04:27
Wyobraź sobie że nie.
W Operze rzeczywiście sesje są chyba różne w różnych oknach. Ale jakoś to tak dziwnie trochę działa.
Ale jaki to ma związek z tym że Google nie chce wspierać Opery?
jmail
18.08.2009, 18:15:07
właśnie na IE7 patrzę i jest tak jak mówię. na IE 8 własnie doki przeglądam na ten przykład
http://geekswithblogs.net/ranganh/archive/...bs-and-ie8.aspxa tu z blogu MS -> masz rację IE8 dizeli sesję ale jest przycisk który Ci je rozłącza
http://blogs.msdn.com/ie/archive/2009/05/0...ge-and-ie8.aspxA co do ogólności to gadaliśmy sobie o tym co wspiera co nie jaki odsetek ma która przeglądarka i tak mnie się nasunęło, że MS wsparł FF w rozwinięciu skrzydeł i jakieś tam zalety obydwóch wymieniłem (IE i O)
sztosz
18.08.2009, 18:35:09
Do Firefoksa jest wtyczka: Cookie Pie
http://www.nektra.com/products/cookiepie-t...efox-extension/ która też robi dokładnie to o czym pisałeś z sesjami. Ale idea Firefoksa to wtyczki
varez
21.08.2009, 20:53:36
batman, to widze zes sie nieźle na opere "obrazil" ^^
poczytaj to
Kod
http://kopalniawiedzy.pl/Mozilla-Microsoft-8275.html
Ich żadania sa jeszcze bardziej kretynskie niz te Opery

Nie wywoluje wojenki, tylko dziwia mnie ludzie ktorzy:
- kochaja cos, i beda tego bronic chocby ich nożami cięli
- nienawidzą czegos i nienawiść wylewa się z nich.
Nie wiem co tam w google sciemniaja, bo mi zawsze wszystko chodzi pod Opera zgodnie z tym co chce, poprawki sa zawsze dla Firefoxa (na ogol nieduzo, tyle co dla IE7) i dla IE6 (...). Mysle ze wypoprawiają swoje blędy i bedzie hulac i pod Opera

ps. Firefoxa uzywam tylko w pracy do testow - co moge w nim wylaczyc zeby przyspieszyc javascript? Chodzi gorzej jak IE nawet
batman
21.08.2009, 21:17:15
Cytat
batman, to widze zes sie nieźle na opere "obrazil" ^^
poczytaj to
Kod
http://kopalniawiedzy.pl/Mozilla-Microsoft-8275.html
Ich żadania sa jeszcze bardziej kretynskie niz te Opery

Już od dłuższego czasu twierdzę, że Fx jest coraz gorszą przeglądarką i stacza się po równi pochyłej. Jeszcze trochę i dogoni Operę. A Opery nie lubię z tego samego powodu, co Linuxa - społeczność, która uważa się elitę internetu. Nie jest to jedyny powód, tylko ten najbardziej irytujący.
Cytat
Nie wywoluje wojenki, tylko dziwia mnie ludzie ktorzy:
- kochaja cos, i beda tego bronic chocby ich nożami cięli
- nienawidzą czegos i nienawiść wylewa się z nich.
W chwili obecnej nie mam "ulubionej" przeglądarki. Fx używam, ponieważ się przyzwyczaiłem. Nie boję się jednak eksperymentować i coraz częściej używam Chrome i IE8. W przeciwieństwie do sporej części internautów, potrafię obiektywnie spojrzeć na używaną przeglądarkę i nie obrażam się, jak ktoś mi prawdę mówi.
A wracając do tematu. Wsparcie dla większości przeglądarek obecnych na rynku byłoby idealna. Wówczas każdy cieszyłby się, że wszystko działa im tak samo. Niestety nie żyjemy w idealnym świecie, tylko w takim, w którym liczy się pieniądz. Jeśli jakieś przeglądarki używa mniej niż 2% internautów, to nie widzę powodu, by specjalnie dla nich angażować zasoby ludzkie.
erix
21.08.2009, 22:22:45
Cytat
A Opery nie lubię z tego samego powodu, co Linuxa - społeczność, która uważa się elitę internetu. Nie jest to jedyny powód, tylko ten najbardziej irytujący.
Bardziej bym to zarzucił Fxowi właśnie...
varez
22.08.2009, 00:19:38
@erix - ja tak samo, bo do firefoxa nic nie mam (oprocz jednej rzeczy, ale to od strony html/css ktora mi wadzi w codziennej pracy:P), ale do firefox loversów tak.
spolecznosc opery jest martwa jak na mnie - forum opery swieci pustkami, operowców nie widac nigdzie.
a linux jest naprawde ok, tylko nie mam czasu sie w to bawic, ale ustawic tam apache,php,mysql to 2-3 minutki, nie to co na windowsach ..
my w firmie czekamy az ie6 spadnie ponizej 5% bodajze - wtedy koniec z ostrymi gifami zamiast pieknych pngów, pisaniem mega hackow pod ta niby-przegladarke, i ogolnie strata 2h na wiekszych projektach nie po to zeby byl ladniejszy/szybszy, tylko zeby nie rozpadał sie na milion czesci pod ie6..
a plus dla googli za przyszla blokade ie6 na youtubie - bardzo powazna strata dla sporej ilosci ludzi - no i w szkolach juz nie bedzie siedzenia na yt ;p
rzymek01
22.08.2009, 07:49:48
używam Opery, znam jej dobrodziejstwa tudzież wady, i sądzę, że jest to jedna z najlepszych przegladarek, wykorzystuje jej zaawansowane funkcje, różne skróty klawiaturowe przypadły mi do gustu oraz ogólna wydajność

jednak coraz częściej zauważam strony, na których elementy JS nie działają na Operze, cóz... wtedy jedyne co mogę zrobić to otworzyć daną stronę w FF, z FF korzystam jeszcze do oglądania stron o dużej ilości reklam (wiadomo Adblock) i dla FireBuga of course
IMO jak tworzy się profesjonalną stronę i działa ona na Safari, IE6, IE7, FF, etc to czemu nie ma działać na Operze?
na stronie Opery AFAIR jest dokumentacja dotycząca JS i wszystko sobie można znaleźć a różnic nie ma wiele
erix
22.08.2009, 10:52:49
Cytat
spolecznosc opery jest martwa jak na mnie - forum opery swieci pustkami, operowców nie widac nigdzie.
No co Ty opowiadasz.

Chociażby na Blipie polska społeczność działa, czy też na właśnie forach; musiałeś coś kiepsko szukać. ;p
varez
24.08.2009, 07:42:17
@rzymek01:
w operze masz genialne blokowanie tresci

w domu mam ogromniasta baze ktora wkleisz do jednego .ini opery
@reszta:
blipa/tweetera nie ruszam, wlasnie za bardzo geek`owate jak na mnie
rzymek01
24.08.2009, 11:11:55
Cytat(varez @ 24.08.2009, 08:42:17 )

@rzymek01:

możesz mi to bardziej przybliżyć?
sztosz
24.08.2009, 12:34:14
Cytat(rzymek01 @ 24.08.2009, 12:11:55 )

Możesz NAM to bardziej przybliżyć?
Sh4dow
24.08.2009, 13:27:56
Nie rozumiem nad czym się tu rozpisywać. Duża firma, stworzyła produkt, Nie działa on w 100% na przeglądarce, dlatego na chwile obecna przeglądarka nie jest wspierana. No bo jeśli rzeczywiście sądzicie że jeżeli 95% rzeczy działa na danej przeglądarce to warto to puszczać oficjalnie ? No chyba nie do końca. Czasami trzeba dużych nakładów pracy aby dla jednej platformy co nie zawsze się kalkuluje. I może tak jest w tym przypadku? A może Opera się naraziła Google ? Tego nikt nie wie.
varez
27.08.2009, 13:41:31
Cytat
Cytat
@rzymek01:
Pierwszy etap:
Na dowolnej stronie:
PPM -> Zablokuj zawartosc.
Klikniecie LPM na elemencie - zablokowanie elementu i wszystkich głębiej (np klikniecie na grafike
http://onet.pl/reklama/heyah.gif zablokuje
http://onet.pl/reklama/*)SHIFT + LPM na elemencie - zablokowanie tylko konrektnego adresu.
+ mozna dodac wlasne, z uzyciem wildcard, czyli blokowac adresy */reklamy/*.
Drugi etap:
Otworzyć "C:\Documents and Settings\user\Dane aplikacji\Opera\Opera\profile\urlfilter.ini"
[linuksowcy - tam gdzie macie dane opery]
I wlasnie taka liste jak jest w tym pliku po zablokowaniu czegokolwiek mam w domu
sztosz
27.08.2009, 14:42:05
Czyli taki Adblock dla Opery, jest gdzieś jakiś serwis który na bieżąco uaktualnia listę elementów do zablokowania, które to listy później Opera sama pobiera?
varez
27.08.2009, 21:27:54
to nie jest dodatek,
tylko wbudowane narzedzie,
nie uaktualnia sie samo, i CHWALA temu (jak na mnie)
l0ud
27.08.2009, 21:32:42
Cytat
i CHWALA temu (jak na mnie)
A wg mnie to poważna wada, która prawie całkowicie skreśla użyteczność

Zdecydowanie wolę adblocka+, gdzie ktoś za mnie wyłapał już i zablokował kilka(dzieisąt?) tysięcy reklam. A nie mogę sobie przypomnieć sytuacji, w której zablokował mi coś pożytecznego
sztosz
27.08.2009, 22:12:55
Jeśli chodzi o Adblocka to widzę reklamy sporadycznie, i to zawsze takie specyficzne dla danej strony jak np. produkty ze sklepu danej strony wklejone na forum.
Raz musiałem Adbloca wyłączyć żeby coś zobaczyć czego wcześniej nie widziałem. Ale to była reklama, którą kumpel mi podsunął.
Ale nie gadajmy o tym, zacznie się flame jak zwykle. Bo już widzę dorabianie dorabianie teorii na siłę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.