Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z plikami jsp , krasnalem
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Leon Zawodowiec

Problem wyglada tak : pliki jsp odpalone na localhost krasnalu wyswietlaja sie jak pliki txt   

natomiast na stronie http://sprawdzsobierexa.comze.com/new5.jsp  tak jak widac niby lepiej ale nie do konca .

Moze mi ktos powiedziec co jest nie tak z krasnalem ze pliki jsp wyswietla jak txt i co jest wogole zle ze na stronie 

http://sprawdzsobierexa.comze.com/new5.jsp przyklad z ksiazki tez nie odpala sie dobrze

<%@ page contentType="text/html" %> 
<%@ taglib prefix="c" uri="http://java.sun.com/jstl/core" %> 
<%@ taglib prefix="ora" uri="orataglib" %> 

<html> 
  <head> 
  <title>Debug Output</title> 
  </head> 
  <body bgcolor="white"> 

<%-- Add test variables to the request scope --%> 
  <c:set var="aString" scope="request" value="Hello World!" /> 
  <jsp:useBean id="aDate" scope="request" class="java.util.Date" /> 
  <c:set var="aNumber" scope="request" value="${aDate.minutes}" /> 

<h1>Debug Output</h1> 

<ora:debug type="headers" /> 
  <ora:debug type="cookies" /> 
  <ora:debug type="params" /> 
  <ora:debug type="requestScope" /> 
  </body> 
</html> 

jest tez plik new6.jsp  ktory tez nie dziala poprawnie

mike
A próbowałeś kiedyś słuchać plików .mp3 w notatniku?
thek
A wiesz chociaż co to jest jsp? To są pliki JAVowskie, JavaServer Pages, a więc do jego odpalenia musisz mieć postawiony serwer JAVY a nie php czy inny. Z tego co wiem to krasnal nie posiada Apache Tomcat. Więc od jego instalacji musiałbyś zacząć.
Leon Zawodowiec
Mam apache tomcat  ,ale nie potrafie jeszcze odpalic na nim czegokolwiek.Pytalem sie tez o strone na ktorej umiescilem skrypt . Niektore chodza kolegom dobrze a mi nie . A jave posiadam w wersji 6 update 13 i nie wiem dlaczego nie kompiluje mi jej skryptow
mike
Jak mówisz to też seplenisz i nie wkładasz w to wysiłku i ochoty? Przecież interpunkcja to podstawa.

Skoro masz Tomcat'a to dlaczego wspominasz w ogóle o Krasnalu? Uruchom stronę .jsp w kontenerze Tomcat.
Krasnal nie służy do uruchamiania stron napisanych w technologii JSP.
Leon Zawodowiec

Nie wiedzialem ze krasnal nie odpala plikow jsp i wlasnie dlatego napisalem.

Mam tomcat zainstalowany ale jeszcze nie potrafie z niego skorzystac

mike
Cytat(Leon Zawodowiec @ 26.08.2009, 22:09:40 ) *
Nie wiedzialem ze krasnal nie odpala plikow jsp i wlasnie dlatego napisalem.

Mam tomcat zainstalowany ale jeszcze nie potrafie z niego skorzystac
Ręce opadają. Przecież takie rzeczy sprawdza się od razu.
Najpierw korzystasz a potem myślisz z czego korzystasz?
Przeczytałeś któryś z tych tekstów:
1. JavaServer Pages Technology
2. JavaServer Pages
chlebik
Umarlem smile.gif
thek
Może więc na początek zmień nick na Leon Początkujący by nie wprowadzać nikogo w błąd winksmiley.jpg
Leon Zawodowiec
Pierwszy raz instaluje php do server tomcat. To wszystko zwiazane z instalacja servera i odpowiednich komponentow nie jest dlamnie takie proste jak dla was. Dlatego mam problemy z jego obsluga i sprawdzaniem plikow jsp
mike
Po kolei, bo widzę, że nie zadałeś sobie trudu przeczytania i zrozumienia czegokolwiek na temat JSP.
1. Dowolny kontener aplikacyjny (Tomcat, Jetty, JBoss AS, e.t.c) nie potrafi parsować stron PHP;
2. Dowolny serwer HTTP (Apache, LightHttpd, e.t.c.) nie potrafi uruchamiać stron JSP.

To są inne technologie, które ze sobą nie mają nic wspólnego! Nie zainstalujesz obsługi PHP w Tomcat'cie *.

* - jest to wykonalne, ale po sporych modyfikacjach i zdecydowanie sobie nie poradzisz, skoro nawet nie rozumiesz czym jest kontener aplikacyjny, JSP, PHP, e.t.c.
Leon Zawodowiec

Wlasnie instaluje 

po koleji tak jak jest tu napisane http://tojackwu.blogspot.com/2008/10/php-5...tallation.html 

mike
Cytat(Leon Zawodowiec @ 27.08.2009, 10:23:26 ) *
Wlasnie instaluje (...)
A możesz powiedzieć po co to robisz?

Cytat(Leon Zawodowiec @ 27.08.2009, 10:23:26 ) *
po kolei (...)
Leon Zawodowiec

jesli odpalam pliki jar , php i nie dzialaja to pomyslalem ze brakuje mi czegos z javy i php 
f1xer
Wątpie żebyś konfigurował serwer korporacyjny, z twoich wypowiedzi wnioskuję że raczej chcesz się na uczyć więc ODPUŚĆ SOBIE PHP pod TOMCAT i zainstaluje je obok siebie i jsp uruchamiaj w TOMCAT a php w PHP. A tak przy okazji to na pewno wielce pouczająca jest strona którą podałeś smile.gif "Sorry, the page you were looking for in the blog Jack Wu does not exist."
phpion
Cytat(f1xer @ 27.08.2009, 11:24:15 ) *
A tak przy okazji to na pewno wielce pouczająca jest strona którą podałeś smile.gif "Sorry, the page you were looking for in the blog Jack Wu does not exist."

Jak się kopiuje tekst linku zamiast w niego kliknąć to tak jest... gratuluję błyskotliwości smile.gif
mike
Cytat(phpion @ 27.08.2009, 11:26:31 ) *
Jak się kopiuje tekst linku zamiast w niego kliknąć to tak jest... gratuluję błyskotliwości smile.gif
A ja gratuluję przenikliwości tongue.gif
Link zawiera na końcu spację. Nie wiem czy obwiniać Firefoxa (ponieważ nie zrobił trim'a) czy Blogger'a (ponieważ wywala 404) ale sytuacja nie jest wymysłem czy głupim błędem.
phpion
Hehe, w takim razie: jak się używa Firefoxa zamiast Opery to tak jest... smile.gif hehe
f1xer
fakt spacji nie zauważyłem smile.gif co i tak nie zmienia faktu, że lepiej Ci będzie zainstalować to osobno, no chyba że masz taki wymóg.
Leon Zawodowiec

Wie ktos moze w jaki sposob i za pomoca jakich pluginow, dodatkowych biblotek polaczyc Eclipse z apache tomcat?

mike
Możliwość taka jest "wbudowana" w Eclipse'a.
Dla każdego projektu typu Dynamic Web Project możesz w jego ustawieniach dodać Target Runtime. Jest tam, prosty kreator, nie da się nie zrozumieć.

No i zależy to od tego jakiego Eclipse'a masz. Mussz mieć wsparcie dla Web and J2EE Development.
Leon Zawodowiec
Sprawa się potoczyła trochę inaczej niż myślałem wiec przeskoczyłem z javyna php i z postgrestsql na mysql.

Moje pytanko dotyczy bazy danych MySQL i kluczy obcych. Mamzbudowanych 7 tabeli i niektóre klucze główne chce ustawić jako kluczeobce w trzech innych tabelach. Na razie zmieniłem typ tabel na InnoDB. Ztego co wyczytałem aby działały klucze obce typ tabel musi być InnoDB.

Teraz pytanie do was czy jeśli ustawie powiązania za pomocą alter table filmy add foreign key (film_id) referencesrecenzje_filmow(film_id); i potem w ten sam sposób do 2giej tabeli i 3 komendądo 3ciej tabeli , to będą powiązania pierwszej tabeli z trzemainnymi czy tylko pierwszej z trzecia bo kolejne powiązania które wprowadzęzastąpią poprzednie ?

#1005 - Can't create table './leonneon_cba_pl/#sql-b8a_f592b6.frm' (errno: 150)
ALTER TABLE pozycje_zajete ADD FOREIGN KEY ( film_id ) REFERENCES filmy( film_id ) ,
ADD FOREIGN KEY ( miejsce_id ) REFERENCES miejsce( miejsce_id ) ,
ADD FOREIGN KEY ( seans_id ) REFERENCES seanse( seans_id ) ,
ADD FOREIGN KEY ( sala_id ) REFERENCES sale( sala_id ) ;
;/

w kazdej tabeli pozwala na dodanie 1 klucza obcego przy dodawaniu kolejnego w tej samej tabeli juz nie pozwala

moze nie moze byc wiecej jak 1 klucz obcy w tabeli ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.