Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blip/Twitter - ogólna dyskusja
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
mike
Cytat(erix @ 22.08.2009, 11:52:49 ) *
No co Ty opowiadasz. biggrin.gif Chociażby na Blipie polska społeczność działa, czy też na właśnie forach; musiałeś coś kiepsko szukać. ;p
A co to jest Blip? YAPOFG?

Yet Another Project Only For Geeks tongue.gif
kwiateusz
Kopia twittera, nawet ciekawa
erix
Cytat
Yet Another Project Only For Geeks

Siksy też siedzą, nawet za dużo, ale tagów technicznych nie ruszają. biggrin.gif
mike
Cytat(kwiateusz @ 23.08.2009, 20:32:51 ) *
Kopia twittera, nawet ciekawa
Wiem czym jest Blip. Niczym ciekawym.
No chyba, że ma się za dużo wolnego czasu i nadmierny poziom ekshibicjonizmu, czyli fotka na naszej klasie nie wystarcza i trzeba być cały czas online tongue.gif
erix
Cytat
No chyba, że ma się za dużo wolnego czasu i nadmierny poziom ekshibicjonizmu

Powiem tak - też myślałem podobnie, dopóki sam się nie przekonałem o sile społeczności.
mike
Cytat(erix @ 24.08.2009, 11:31:42 ) *
Powiem tak - też myślałem podobnie, dopóki sam się nie przekonałem o sile społeczności.
Jeżeli tylko będę chciał informować rzeszę ciekawskich ludzi o tym, że właśnie:
Cytat
Jem bułkę.
Piszę na klawiaturze.
Wstałem.
Właśnie pierdnąłem.
Idę do sklepu.
Wróciłem ze sklepu.
Wiążę buta.
Idę do kibla.
Piszę z kibla bo mam WiFi.
Jestem gdzieś i blipuję czy tweetuję bo jest WiFi.
Jestem uzależniony.

... i to wszystko na 140 znakach to z chęcią odwołam się do tej wspaniałej społeczności geeków i nerdów tongue.gif
erix
Akurat nie miałem tego na myśli... tongue.gif
dr_bonzo
@mike: o jedzeniu bulki tez mozesz pisac. Ale mozesz zwrocic sie do wielu ludzi z pytaniem typu: jakiego softu uzyc do nagrania dzwieku wychodzacego z kompa i szybko dostaniesz odpowiedz.
mike
Cytat(dr_bonzo @ 24.08.2009, 12:11:05 ) *
@mike: o jedzeniu bulki tez mozesz pisac. Ale mozesz zwrocic sie do wielu ludzi z pytaniem typu: jakiego softu uzyc do nagrania dzwieku wychodzacego z kompa i szybko dostaniesz odpowiedz.
To prawda. Ale przykład, który podajesz jest rzadki na tle całości.
99% to pierdoły w stylu: "Właśnie pierdnąłem".
dr_bonzo
@mike: pograzasz sie, skoro tego nie uzywasz to skad mozesz wiedziec?
wookieb
Cytat(mike @ 24.08.2009, 14:10:31 ) *
To prawda. Ale przykład, który podajesz jest rzadki na tle całości.
99% to pierdoły w stylu: "Właśnie pierdnąłem".

Żeby trochę zminimalizować liczbę. http://tech.wp.pl/kat,1009793,title,Twitte...,wiadomosc.html
mike
Cytat(dr_bonzo @ 24.08.2009, 14:13:51 ) *
@mike: pograzasz sie, skoro tego nie uzywasz to skad mozesz wiedziec?
Nie bądź śmieszny. To, że nie mam konta to znaczy, że nie wiem?
Widzę, jak to wygląda jak tylko widzę linka do konta, tagu, tweet'a, e.t.c.

~wookieb pokazał, że pomyliłem się sporo ale nadal blisko połowa to bełkot i śmieci.
erix
Cytat
Ale przykład, który podajesz jest rzadki na tle całości.

Nikt Ci nie każe robić tego samego. Wbrew pozorom, ten 1% nie jest taki mały, jak Ci się wydaje.

Na kompie możesz grać albo pracować; co będziesz robił - wybór jest Twój.
kwiateusz
podstawowa sprawa, wybierasz sobie co możesz czytać na blipie, nikt Cie nie zmusza abyś czytał o jedzeniu bułki idealnie na dzis pasuje tekst http://webfan.pl/artegence-o-mikroblogach.html ktory sie odnośi do innego smile.gif

hm pozniej wydziele cały offtopic
dr_bonzo
Cytat
Nie bądź śmieszny. To, że nie mam konta to znaczy, że nie wiem?
Widzę, jak to wygląda jak tylko widzę linka do konta, tagu, tweet'a, e.t.c.

Posiadanie konta nie jest wymagane do uzywania/widzenia blipa.pl. Wiec jednak uzywasz.
I jak mowilem, nie musisz pisac o durnotach czy tez ich czytac.

I co w nim zlego ze jest glownie uzywany przez "geekow"? Akurat potrzebuje miec kontakt z tymi ludzmi -> nowinki techniczne, itp., jak chce "normalnych" to ide do reala smile.gif
sztosz
Przyznam się że też za cholerę nie rozumiem po co komu blip, czy tweeter, ale z drugiej strony moja dziewczyna je jajecznicę z keczupem. Są po prostu takie rzeczy na tym świecie, których nie da się zrozumieć i tyle. Ostatnio obejrzałem sobie pierwszego Star Treka, sens był taki, że ludzie są "lepsi", bo kierują się nie tylko logiką, co nie znaczy że kierują się blipem winksmiley.jpg
Cysiaczek
Cytat
(...)dopóki sam się nie przekonałem o sile społeczności.

W czym jest silna? Bo jeśli w tym samym, co wykop.pl, to to raczej mało przekonujące smile.gif
scanner
Akurat wykop to śmietnik jak dla mnie - a blip czy twitter mnie odrobinę intrygują - że tak wtrącę swoje trzy grosze.
siła chyba polega właśnie w tym, że jest szybko i krótko - wpisy na blogach klasycznych wymagają jednak więcej czasu na napisanie, przeczytanie, odpisanie itp. - przynajmniej ja to tak rozumiem.
Cysiaczek
Cytat
wpisy na blogach klasycznych wymagają jednak więcej czasu na napisanie, przeczytanie, odpisanie itp. - przynajmniej ja to tak rozumiem.

Właśnie. Tylko pytanie do czego ta siła może zostać użyta? Wydaje mi się, że szybko i krótko to właśnie jest wada, bo mamy do czynienia z tłumem, a inteligencja tłumu jest zgodna ze znanym przysłowiem.

Wg mnie, ograniczenie do iluś tam znaków, czy w ogóle taka krótka forma generuje kolejne pokolenie niecierpliwych czytelników i pogłębia ten problem. Nie chce się potem nikomu książki przeczytać, czy nawet dłuższego artykułu. Jak nie ma obrazków, to już w ogóle nikt tego nie dotknie :/
Nikt nie zmusza mnie do korzystania z tego serwisu. Prawda, ale mam prawo mieć negatywny stosunek do tego zjawiska - do nadmiernego skracania i upraszczania. Wszystko teraz jest fast feedem i tak naprawdę nikt nic nie wie, a jak już się dowie, to za dwa dni zapomni. Ok, można się dowiedzieć i zapomnieć o tym, że Doda ma nowego chłopaka, choć przy okazji zauważcie, że ta informacja już wyparła inną, potencjalnie wartościowszą. To jednak nic w porównaniu z tym, że tak samo łatwo pozbywamy się istotnych informacji, bo nie potrafimy ich odróżnić od pozostałych. Miewam wrażenie, że jakość informacji nie ma już najmniejszego znaczenia - liczy się tylko rotacja, coraz szybsza i szybsza.

Co to ma wspólnego z Blipem? Już ~mike pisał o wychodzeniu po bułki. To jeszcze nic. Przypomniało mi się blogowanie z imprez Apple (to tylko przypadek), jak facet w czasie rzeczywistym za pomocą iPhone'a informował odwiedzających jego witrynę o tym, że (naginając nieco)
12:37: jestem przed wejściem do sali, tłum ludzi
12:48 Jeszcze 12 minut do otwarcia
12:59 Ludzie się pchają, sytuacja jest napięta
13:00 Jest, jest! Ludzie wchodzą
13:10 o boże widziałem Jobsa!
...

To ja mam pytanie: Czy ten facet poszedł tam zobaczyć co nowego ma do zaoferowania firma Apple, czy poszedł po to, żeby wysyłać bzdury za pomocą iPhone'a? Gdyby chciał się podzielić z innymi wrażeniami ze spotkania, to by po spotkaniu napisał normalną relację - po ludzku, z sensem, wartościową. Coś, co można przy kawie i ciastku przeczytać. Blip i Twitter chcą, aby użytkownicy po prostu pisali, pisali, pisali i nic więcej. Nic z tego nie wynika, nie ma w tym żadnej siły

Pozdrawiam
nrm
Znowu pindolicie jak stare baby. Jak ktoś blipuje pierdoły to przecież go NIE obserwujecie i NIE czytacie, że "robi kupe". Więc co za różnica co on tam pisze?!? Na blogach też głupoty piszą i co, czytacie wszystkie blogi świata? Fakt i superexpress to dno. To znaczy, że wszystkie gazety są bez sensu?

Akurat blipa używam tylko w jedną stronę (bo jest niesamowicie nieużyteczny, gównianie napisany i wiecznie nie działa), czytam (agreguje) poprzez Flakera. I taki mikroblogging to dla mnie przede wszystkim wiadomości z branży, z pierwszej ręki, coś czego nie przeczytasz w innych miejscach (lub z dużym opóźnieniem). Od strony marketingowej to także miejsce na wirale i promocje produktów, dotarcie do targetu.
blooregard
Nigdy nie używałem żadnych tego rodzaju portali i generalnie jakoś mam hmmm, obojętny stosunek do tzw. społecznościówek i całej tej reszty.
Ale powiedzmy, że chciałbym się przekonać, wchodzę na blip.pl, chwilkę obserwuję, i... daję sobie spokój.

Czemu?

Parę cytatów z ostatnich kilku minut:
Cytat
ensata: Konkluzja po dzisiejszej dyskusji nasuwa mi sie taka, ze mam fajnych ludzi w swoim otoczeniu. przed chwilą

Cytat
mikedraven: No to sobie poblipujemy. winksmiley.jpg przed chwilą

Cytat
krolowanocy: burp. miałam kupić tylko bułeczkę, a znowu się nażarłam jak świnia, te śniadania w #korpo są za dobre pół minuty temu

Cytat
olinko: jestem niepoprawna snitch.gif czasami musze snitch.gif przed chwilą

Cytat
hikikomorijanai: Wlaśnie przeczytałem, że te same czynności daja te same rezultaty. Banał. Ale jaki mądry... przed chwilą

Ale to jest najlepsze po prostu:
Cytat
sandrita: już trzeci dzień trzyma mnie grypa jelitowa. mam dość! przed chwilą

No sorry bardzo...

Jakoś tak przychylam się do opinii @mike'a
Cysiaczek
@normanos - ten temat to ogólna dyskusja o tych serwisach i zdaje się ogólnie o mikroblogach. Ja nie mówię, że są one bez sensu, tylko zwracam uwagę na pewne zagrożenia.
Cytat
Od strony marketingowej to także miejsce na wirale i promocje produktów, dotarcie do targetu.

Właśnie, zachęcić do korzystania, uczynić modnym, uzależnić... po to by coś sprzedać smile.gif Czyli informacje z Blipa (nawet te branżowe) z góry należy uznać za niewiarygodne i dopiero szukać wśród nich perełek. To jest właśnie moim zdaniem problem, który narasta wraz z ilością serwisów z których regularnie czerpiemy informacje, bo coraz więcej czasu poświęcamy na zapoznanie się z danym wpisem i analizę jego przydatności
Ja na to po prostu patrzę od nieco innej strony i nawet kilkudniowe opóźnienie w dostępie do pewnego rodzaju informacji mnie nie przeraża.

Pozdrawiam
phpion
Cytat(blooregard @ 28.08.2009, 10:35:58 ) *
Ale to jest najlepsze po prostu:
Cytat
sandrita: już trzeci dzień trzyma mnie grypa jelitowa. mam dość! przed chwilą

<ot>Uuu, paskudna sprawa. Dziadostwo potrafi nieźle człowieka wymęczyć... :/</ot> Swoją drogą: uciąłeś w najciekawszym momencie! "Przed chwilą" - i co dalej? smile.gif
nospor
Cytat
"Przed chwilą" - i co dalej?
Jakbys sie przyjrzal, to te "przed chwilą" jest w kazdym cytacie. Po chwili namyslu mozna się domyslic ze jest to okreslenie czasu nadania wiadomosci winksmiley.jpg
blooregard
Cytat
Swoją drogą: uciąłeś w najciekawszym momencie!

Chodzi o czas nadania wiadomości.

No ale nic, Powiedzmy, że pierwsze wrażenie było nieciekawe, spróbujmy jeszcze raz:
Cytat
rintintin: Cejrowski to największy palant ever!

Cytat
bluedress: dziś w nocy pracownica urodziła dziecko i moja sąsiadka....powiat się zaludnia... przed chwilą

Cytat
sowablogowa: zmykam do pracy, #off przed chwilą

Cytat
marcel: Być może w miarę upływu lat staję się coraz bardziej wyrozumiały, a być może trochę lepiej rozumiem życie. przed chwilą

Cytat
inzmru: In United States hamburgers supersize you. przed chwilą

Ale tu koleś pobił wszystkich:
Cytat
piotrek3005: nara #off przed chwilą

Nadal się nie przekonałem smile.gif
nrm
Cytat(blooregard @ 28.08.2009, 10:10:09 ) *
Nadal się nie przekonałem smile.gif

Ale udajesz głupka czy co? Znasz tych ludzi? Interesują cie te teksty? Po co je czytasz?
sztosz
OK, to niech ktoś w końcu powie jak dostać się do czegoś ciekawego na tym burpie, blipie, czy jak to się tam nazywa?
blooregard
Cytat
Ale udajesz głupka czy co? Znasz tych ludzi? Interesują cie te teksty? Po co je czytasz?

Obrażam Cię, człowieku? Nie? To Ty mnie też nie obrażaj.
Nie znam tych ludzi, ani oni mnie. Nie interesują mnie teksty o tym, że ktoś od trzech dni ma sraczkę, albo że właśnie nażarł się jak świnia.
Czytałem je, aby rozeznać się w idei blipa w kontekście prowadzonej dyskusji.

I po tym rozeznaniu stwierdzam, że blip to wielkie G.
Mam pełne prawo do wyrażenia swojej opinii po zapoznaniu się z tym, co tam zobaczyłem, a to jest Hydepark o ile sie nie mylę i moge swoją opinię wyrazić, tak?
erix
Cytat
Nadal się nie przekonałem

Poobserwuj tagi: #php, #phpgeek, #programowanie, #js, #jquery, #javascript, #css, #js, #jq - wtedy można określić zdanie.

Bo patrząc na bliposferę, niestety, nie da się odnieść innego wrażenia niż pierniczenie o pierdołach. Żeby dotrzeć do odpowiedniego środowiska, trzeba posiedzieć parę dni, na ODPOWIEDNICH tagach, a nie na kanale zbiorczym.

Sam dowiedziałem się o wielu ciekawych rzeczach, w grudniu na tapecie była dyskusja dotycząca polityki PHP.pl... Ale powtarzam - na ODPOWIEDNICH TAGACH.
nospor
a weź i znajdź te tagi... wchodzę na główną a tam nic, zero tagu (mowie o blip.pl)
erix
http://blip.pl/tags/TAG (bez hasha)

Cytat
wchodzę na główną a tam nic, zero tagu

Bo to są informacje istotne raczej dla użytkowników. Część opcji nie jest dostępna bez konta.
sztosz
Ale kaszana, poczytałem sobie kilka tagów dot różnych języków programowania no i rzeczywiście wychodzi na to że czas spędzony na czytaniu blipa można by przeznaczyć lepiej na podrapanie się po nosie. W przypadku blipa żadnych korzyści, w przypadku nosa, chociaż swędzieć przestaje winksmiley.jpg
nrm
Cytat(blooregard @ 28.08.2009, 10:47:59 ) *
Obrażam Cię, człowieku? Nie? To Ty mnie też nie obrażaj.
Nie znam tych ludzi, ani oni mnie. Nie interesują mnie teksty o tym, że ktoś od trzech dni ma sraczkę, albo że właśnie nażarł się jak świnia.
Czytałem je, aby rozeznać się w idei blipa w kontekście prowadzonej dyskusji.

I po tym rozeznaniu stwierdzam, że blip to wielkie G.
Mam pełne prawo do wyrażenia swojej opinii po zapoznaniu się z tym, co tam zobaczyłem, a to jest Hydepark o ile sie nie mylę i moge swoją opinię wyrazić, tak?

Do opinii masz prawo ale twoja argumentacja jest na poziomie przedszkolaka więc nie dziw się reakcji.

Możesz mieć w tyłku całymikroblogging ale argumentując, że to dlatego, że ktoś totalnie obcy pisze o sraczce sam prosisz się o wyśmianie.

Dodam tylko, że kiedyś miałem podobna opinie jak ty i też się czepiłem tej głupiej kupy. Do momentu aż nie zacząłem korzystac i obserwować INTERESUJĄCYH MNIE ludzi a nie jakiś popaprańców.

Polecam Flakera gdzie komunikacja jest o wiele lepsza i z wpisów rozwijają się czasami ciekawe dyskusje. BLIP tutaj jest mocno ograniczony.

-------------------

Zobacz np. to: http://flaker.pl/promoted odsiewając troche rozrywki jest sporo ciekawych rzeczy.

mls
Póki nie spróbujesz to się nie przekonasz. To do tych, którzy nie spróbowali, a na blipa czy twittera narzekają.
Też jeszcze jakiś czas temu myślałem, że takie serwisy nic ciekawego sobą nie reprezentują. Ale wystarczy chwila zabawy i można całkowicie zmienić zdanie.
Bo... po pierwsze - czytasz tylko to, co zasubskrybujesz. Czyli tylko wpisy wybranych użytkowników lub wpisy z wybranymi tagami. Przykładowo - mieszkasz w Warszawie, więc subskrybujesz tag #warszawa. I dzięki temu wiesz co się w Twoim mieście dzieje, często nawet zanim dowiesz się o tym z innych, bardziej oficjalnych źródeł (choćby przykład sprzed kilkudziesięciu minut - rozbił się szybowiec na Bemowie, a wiadomość o tym dostałem na blipie zanim takie info pojawiło się na informacyjnych www...)

Na screenie dodatkowo przykład, że z takich serwisów korzystają nawet wielkie korpo. Jest i TVN, MojeMiasto czy inne serwisy informacyjne...
mike
Cytat(mls @ 28.08.2009, 13:00:49 ) *
Na screenie dodatkowo przykład, że z takich serwisów korzystają nawet wielkie korpo.
W języku polskim brak jest skrótu korpo. Pisz po polsku.
mls
Cytat(mike @ 28.08.2009, 13:10:13 ) *
W języku polskim brak jest skrótu korpo. Pisz po polsku.

Z całym szacunkiem, kończyłeś polonistykę i masz w związku z tym jakiś tytuł? Jeśli nie, pozostań przy tematach informatycznych. Bo każdy i tak doskonale wie, co oznacza określenie "korpo".
I tak całkiem przy okazji - jest takie powiedzenie: "nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu".
erix
Ok, ale powiedz to społeczności, która bez jakichś szczególnych zasad utworzyła taki tag poprzez coraz większą ilość subskrypcji...

Jest kilka dziwnych tagów, których nigdy nie rozpoznasz po samej nazwie. tongue.gif
mike
Cytat(mls @ 28.08.2009, 13:29:29 ) *
Z całym szacunkiem, kończyłeś polonistykę i masz w związku z tym jakiś tytuł?
A jaki to ma związek ze zwróconą Ci uwagą? Czy żeby kogoś poprawić należy być specjalistą w danej dziedzinie? Nie, nie trzeba.
Czy Ty jesteś specjalistą od socjologii, nowych mediów i innych nauk związanych z internetem, że zdecydowałeś się skomentować ten wątek? Masz na to papier?
Jeśli nie, przestań się tu wypowiadać?
Masz papier na znajomość programowania? Jesteś dyplomowanym programistą? Nie? Usuń konto z forum.

Ale zanim to wszystko zrobisz zadaj sobie pytanie czy warto było się unosić i przytaczać idiotyczny argument zamiast po prostu przyznać przed sobą, że kaleczsz język używając takich pseudo neologizmów czy skrótów.
Ociu
Panowie, Panowie...

Zaczyna się to robić śmieszne.
Nie dość, że wątek zaczął się w całkowicie innym temacie, wydzieliłem posty, ponieważ uważałem, że będzie z tego jakaś normalna dyskusja. Widocznie się pomyliłem, ponieważ to zaczyna przypominać przepychankę umysłową.

Wracamy do tematu opinii na temat mikroblogów, spory przenosimy na PW.
wookieb
Cytat(mls @ 28.08.2009, 13:00:49 ) *
Na screenie dodatkowo przykład, że z takich serwisów korzystają nawet wielkie korpo. Jest i TVN, MojeMiasto czy inne serwisy informacyjne...

To jest reklama. Nikt z ludków nie siedzi i nie wpisuje tam tych wiadomości. To że jakaś firma reklamuje się na jakimś portalu znaczy, że popiera jego działanie? niekoniecznie.
Biznes to biznes. Możesz nienawidzić jakiegoś serwisu ale skoro reklama na nim jest skuteczna,przynosi ci ogromne zyski i oglądalność to dlaczego miałoby się z niej zrezygnować tylko dlatego, że uważasz ten serwis jako śmietnik dla geek-ów i moralnych ekshibicjonistów.

Nie widzę nic dobrego w takim publicznym informowaniu o każdej swojej czynności i pisaniu innych bzdetów bo po co? Kogo to interesuje? Moich znajomych? To rozmawiam z nimi o tym na gg bądź gdzie indziej. Chce coś napisać dla świata? Pisze bloga. Chce podnieść swoje mniemanie o sobie? Idę do kobiety.

Dla ludzi jest to nowa zabawka, coś trendy (bo najlepsza koleżanka koleżanki używa). A oni chcą być trendy, dlatego tego używają.
To, że korzysta z tego masa ludzi nie znaczy, że to jest fajne (chociażby masa nadal używa IE6).
athabus
A mnie trochę to przekonało. Podchodziłem do Blipa już z 5 razy żeby nie czuć się takim starym... Wiele razy napotykałem na wzmianki o tym i się dziwiłem co ludzie widzą... Ciągle popychają tam pierdoły.

O tagach nie wiedziałem (czemu nie ma o tym na głównej stronie kilku słów?questionmark.gif) - tagi nadają wg. mnie nowego sensu blipowi - w zasadzie robi się z tego coś jak czytnik rss. Całkiem ciekawie to wygląda.
Zamierzam wypróbować tam promocję jednego serwisu tematycznego - ciekawe jaka będzie jakość ruchu. Można promować serwis nie spamując.

Nie jestem jeszcze do końca przekonany czy jest to wartościowa sprawa, ale już nie czuję się taki stary ;-) Blip to jednak w 90% dzieci neo, ale na szczęście okazuje się, że można ich nie czytać.
erix
http://webfan.pl/artegence-o-mikroblogach.html - radzę poczytać tongue.gif
dyktek
ja przychylam się do opinii kolegi powyżej. informacje można filtrować na szczęście...

jeśli o mnie chodzi nie podchodziłem do blipa tłitera itp.
webber
Twitter jest ok, warto śledzić niektórych ludków z zagranicy, blogosfera tam jest na prawdę w porządku, wkleją nie raz fajne rozwiązania w jQuery, dobre artykuły na temat programowania czy też webdesign`u, flaker, blip itp. w Polsce to nadal nie to czego bym oczekiwał, raz się zarejestrowałem na flakerze, no i cholera... po kiego tam tyle tych opcji? Zgłupieć idzie. Jednak ćwierkanie to ćwierkanie, miłe, przyjemne winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.