Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najważniejsze elementy komputera
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Mefiuu
Witam wszystkich forumowiczów winksmiley.jpg Chciałbym się dowiedzieć (również dlatego że mam takie zadanie) jaka według Was i dlaczego jest najważniejsza część komputera? Na początku myślałem o procesorze. Jednak nie wiem czy jest on najważniejszy, bo w końcu potrzebna jest płyta główna aby go "wpiąć". Tak więc nei wiem, która jest ważniejsza, czy obydwie na równi? Chodzi w tym zadaniu głównie o to, co jest najważniejsze, aby komputer działał. Czyli na dobrą sprawę dysku cd-rom nie trzeba, monitora też nie, karty dźwiękowej... Chodzi o to, aby zbędne rzeczy wyrzucić i zostawić to, co odpowiada za działanie. Pozdrawiam.
sztosz
Zasilacz(źródło zasilania). Dla mnie to zawsze pozostanie najważniejsze. A wiele osób olewa ten element nie wiedzieć czemu.

Potem Płyta Główna. Czyli coś co obsłuży procesor i pamięć, a dokładniej zapewni przepływ danych pomiędzy procesorem i pamięcią operacyjną jak i resztą ewentualnych podzespołów, peryferiów.

Potem Procesor + Pamięć. Przez procesor rozumiem coś co będzie przetwarzać dane w sposób taki jakiego oczekujemy, przez pamięć coś gdzie procesor będzie mógł składować części składowe przetworzonych danych. Nie musi to być RAM, może być pamięć wbudowana w procesor.

A reszta... do działania per se jest zbędna winksmiley.jpg
wookieb
Ram, Procesor, Płyta główna, Zasilacz. O ile dobrze pamiętam może być bez dysku, tylko wtedy prawie nic na nim nie zrobisz, więc dochodzi dysk. To wszystko. Nie potrzebna jest nawet karta graficzna (nawet wbudowana) do jego działania, lecz bez niej nie wyświetlisz żadnych wyników działań.
A co chcesz zakładać serwer?
Spawnm
Cytat(wookieb @ 8.09.2009, 15:23:00 ) *
A co chcesz zakładać serwer?

Cytat
(również dlatego że mam takie zadanie)

Raczej praca domowa winksmiley.jpg
blooregard
Cytat
Chciałbym się dowiedzieć (również dlatego że mam takie zadanie) jaka według Was i dlaczego jest najważniejsza część komputera?

Boże, czego teraz w tych szkołach uczą?
Pytanie normalnie na poziomie konkursu SMS-owego.

Na biologii też Was pytają, jaki według Was jest najważniejszy organ w ciele człowieka, bez którego nie może on żyć?

Jest co najmniej kilka równorzędnych elementów, bez których komputer nie może być nazwany komputerem i nie będzie działał i nie da się jednoznacznie wskazać tego najważniejszego.

Tak samo jak człowiek nie przeżyje bez większości organów, z jakich składa się jego ciało.
thek
Odrzuciwszy zasilacz z względów oczywistych to uważam że:
a) nie jest to płyta główna, gdy z róznica między tymi za 150 i 800pln wynika głównie z możliwości overclockerskich. Droższe wytrzymają większe przetaktowywanie. Jeśli nie zamierzasz się tak bawić to nie zauważysz różnicy
cool.gif procesor nie bardzo... I tak większość aplikacji nie używa jego potencjału w pełnym stopniu,
c) dysk twardy trochę tak. To on w dużej mierze spowalnia, gdyż operacje zapisu na nim są najbardziej spowalniającymi pracę komputera jako całości,
d) napędy optyczne/taśmowe i inne - nie, bo to tylko zbędne dodatki, bez których komputer może pracować,
e) karta graficzna - jeszcze nie, ale w przyszłości przejmie zadania procesora i stanie się od niego znacznie ważniejsza. Póki co umieściłbym ją za prockiem i dyskiem twardym.
f) pamięć operacyjna. To moim zdaniem praktycznie zwycięzca. Jej ilość, typ, jakość to wyznacznik stabilności i wydajności kompa,
g) niekwestionowanym zwycięzcą jest jednak mała, niepozorna kosteczka na płycie głównej - BIOS tongue.gif Bez niego lub z uszkodzonym, podobnie jak bez zasilacza komp nawet nie zaświeci diodkami winksmiley.jpg
erix
Cytat
Chciałbym się dowiedzieć (również dlatego że mam takie zadanie) jaka według Was i dlaczego jest najważniejsza część komputera? Na początku myślałem o procesorze.

Kpisz...? Przecież takie rzeczy są na byle ściądze, nie odrabiamy prac domowych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.