Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [IDE] emacs
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
x11100b
witam.

chce z aktualnie notepada++ przesiasc sie na jakies srodowisko programistycznego, lubie VIM'a dlatego zdecydowalem sie na emacsa. jedyne IDE z prawdziwego zdarzenia jakie do tej pory uzywalem to NetBeans.

ma ktos _godne_ polecenia tutoriale ktore pomogly by mi dobrze poznac to srodowisko ktore mialoby sluzyc do programowania w php/html/js?
Gryf
lubisz VIM'a a chcesz korzystać z Emacs'a ?
polecam Emacs Wiki i poczytać o PHP Mode
Spawnm
Przenoszę.
dr_bonzo
Uzywales IDE i chcesz sie przesiasc na cos w poziomie notepad++/vim questionmark.gif? Do pisania czegos wiecej niz 1 plikowy skrypcik?
x11100b
Gryf: tak, lubie Vima, chce poznac Emacsa, dzieki, poczytam...
Spawnm: sorki za zly dzial
dr_bonzo: uzywalem to dobry czas. bylo to 2 lata temu i do pisania w Javie, teraz chce poznac Emacsa ktory. Aktualnie pisze w Notepadzie++ ale chcialbym poznac cos ogolniejszego bardziej konfigurowalnego i gdzie nie trzeba klikac duzo myszka winksmiley.jpg

jeszcze jakies pytania?

zalozylem ten temat aby komus kiedys tez sie mogl przydac, prosze podawac linki do ciekawych tutoriali jak napisalem godnych polecenia

ja na razie czytam to:

http://marcin.af.gliwice.pl/

mam nadzieje ze nie jestem tu jedynym zwolennikiem GNU?? wrzuccie tu swoje przemyslenia przyda sie mi na pewno i komus moze jeszcze. jakies pliki konfiguracyjne z opisem co gdzie zmienic itp.. na razie nie koloruje nawet skladni

ps. konkretne pytanie - jak zdefiniowac dopelnienia wyrazow w emacsie? zeby mi dopelnialo / podpowiadalo nazwy parametrow / funkcji / metod / pol itp... ogolnie - jak przystosowac emacsa do wygodnego pisania w PHP / JS / HTML.
dr_bonzo
Cytat
ps. konkretne pytanie - jak zdefiniowac dopelnienia wyrazow w emacsie? zeby mi dopelnialo / podpowiadalo nazwy parametrow / funkcji / metod / pol itp... ogolnie - jak przystosowac emacsa do wygodnego pisania w PHP / JS / HTML.

http://lmgtfy.com/?q=emacs+php+autocomplete

Watpie czy te funckje maja edytory, ktore nie sa IDE (jak PDT, netbeans, zend studio...)
Speedy
Cytat(dr_bonzo @ 12.09.2009, 20:42:42 ) *
http://lmgtfy.com/?q=emacs+php+autocomplete

Watpie czy te funckje maja edytory, ktore nie sa IDE (jak PDT, netbeans, zend studio...)

Wydaje mi się, że za pomocą pluginów do notepada++ można osiągnąć taką funkcjonalność.
occulkot
Co do emacs i php:
- podpowiadania konekstowe (takie jak w zend, netbeans czy eclipse) jest nieosiagalne. Przynajmniej ja jeszcze nie znalazlem odpowiedniej funkcji smile.gif
- jest zato dabbrev - ktory podpowiada wyrazy z pootwieranych plikow w konfigurowalny sposob (np, ostatnio dodany, najblizszy w gore, najblizszy w dol)
- jest jeszcze ctags ktory dla calego projektu potrafi wygenerowac liste funkcji, klas ktora jest dostepna w danym projekcie

To co piszesz na temat obslugi edytora bez dotykania myszy to niewatpliwa zaleta emacsa i to jest jeden z wazniejszych powodow dla ktorych go uzywam winksmiley.jpg.
Polecam przegryzc sie przez emacs wiki poniewaz opisane sa tam glowne i najwazniejsze mody do tego edytora
dr_bonzo
Cytat
- podpowiadania konekstowe (takie jak w zend, netbeans czy eclipse) jest nieosiagalne. Przynajmniej ja jeszcze nie znalazlem odpowiedniej funkcji
- jest zato dabbrev - ktory podpowiada wyrazy z pootwieranych plikow w konfigurowalny sposob (np, ostatnio dodany, najblizszy w gore, najblizszy w dol)
- jest jeszcze ctags ktory dla calego projektu potrafi wygenerowac liste funkcji, klas ktora jest dostepna w danym projekcie

Dla mnie to biedna funkcjonalnosc w przypadku wiekszych projektow (~1000klas). Nie wyobrazam sobie otwierania N plikow tylko po to zeby miec podpowiadanie znalezionych w nich nazw. W dodatku jest to na pewno uciazliwe ("hmm, nie podpowiada mi, ah, musze te 3 pliki potwierac, gdzie one byly....").

Pewnie ze jest to lepsze niz brak podpowiadania, ale mowie o wiekszym projekcie.
x11100b
Witam ponownie.

czy moglby ktos dac kod ktory mam wstawic w .emacs aby dzialalo podswietlanie skladni html z automatycznym przelaczaniem na podswietlanie w php / js tam gdzie trzeba... ?

M-x php-mode nie dziala bo moj emacs nie ma trybu php "wbudowanego" (jest np. java script, ale php nie ma)

nie moge znalesc _kompletnego_ rozwiazania (nie ma niektorych require'ow dostepnych...)

na pewno jest tu ktos kto programuje w emacsie, ja jestem chetny do rozpoczecia, ale lubie sie uczyc na zywo podczas pracy nad konkretnym projektem a jest to bardzo uciazliwe bez podswietlanej skladni (czyt. niemozliwe)

spoko juz sobie poradzilem.

trzeba sciagnac plik "php-mode.el" np. ze strony:

http://sourceforge.net/projects/php-mode/f...rror=autoselect

wgrac go sobie do katalogu np. ~/emacs/

i w pliku ~/.emacs dopisac:

(load-file "~/emacs/php-mode.el")

i smiga winksmiley.jpg

pozdrawiam
occulkot
Cytat(dr_bonzo @ 15.09.2009, 09:31:30 ) *
Dla mnie to biedna funkcjonalnosc w przypadku wiekszych projektow (~1000klas). Nie wyobrazam sobie otwierania N plikow tylko po to zeby miec podpowiadanie znalezionych w nich nazw. W dodatku jest to na pewno uciazliwe ("hmm, nie podpowiada mi, ah, musze te 3 pliki potwierac, gdzie one byly....").

Pewnie ze jest to lepsze niz brak podpowiadania, ale mowie o wiekszym projekcie.

hmmm - nie spotkalem sie jeszcze z zadaniem ktore wymagaloby ode mnie wykorzystania wszystkich 1000 klas projektu. Z reguly pracuje na mniejszych kontekstach w stylu klasa + inna klasa ja wykorzystujaca winksmiley.jpg. Poza tym jak pisalem istnieja jeszcze ctags - generujace pelna liste gotowa do podpowiadania (nie widzze potrzeby wiec nawet tego nie testowalem).

Pewnie ze podpowiadanie kontekstowe to fajna sprawa, ale jakos ja bez niego zyje i nie zauwazylem zeby mi efektywnosc spadla. Tym bardziej jezeli zna sie srodowisko w jakim sie programuje, wowczas podpowiadanie kontekstowe staje sie zbedne, bo nie daje az tak duzej oszczednosci czasu jak mogloby sie to wydawac.

W moim odczuciu, bezdotykowe (dla myszy winksmiley.jpg) uzytkowanie edytora + inne bajery jakie daje emacs wygrywa z podpowiadaniem kotenstowym.

x11100b: mmm-mode czy jakos tak sie to zwalo - jest opisane na emacs wiki.
Jezeli chcesz to wyslij maila na PM to ci wyse swoj pelny config emacsa
dr_bonzo
Cytat
Tym bardziej jezeli zna sie srodowisko w jakim sie programuje, wowczas podpowiadanie kontekstowe staje sie zbedne, bo nie daje az tak duzej oszczednosci czasu jak mogloby sie to wydawac.

No to gratuluje pamieci. Ja nie jestem w stanie spamietac wszystkich metod, anie nawet wszystkich najczesciej uzywanych, i non stop korzystam z podpowiadania, bez niego sobie nie poradze.
To tak jakbys chcial w Javie pisac, nie i wpisywac recznie wszystkie importy'y, szukajac ich w dokumetacji - kiedy IDE zrobi to samo za ciebie.
occulkot
no akurat do pythona w emacsie mam rope ide ktory sam robi importy itd. a jak sam wiesz odnoszenie takiego argumentu do php mozna sobie wcisnac winksmiley.jpg

A co do pamieci - dziekuje, chwale sobie. Poza tym pomaga tez znajomosc jezyka angielskiego i schematu nazewnictwa w danym projekcie.

Btw - nie musisz traktowac kazdej wypowiedzi przeciwnej niz twoja jako ataku na twoja osobe. Tak na prawde to bardzo ciesze sie ze wygodniej ci sie pisze kiedy mozesz sobie wpisac get<ctrl+space> i przewijac strzalka w dol do znalezienia odpowiedniej metody. Tobie takie metody pasuja - mnie inne. Po prostu przedstawiam zalety jakie widze ja i mowie ze sa tez inne drogi - niekoniecznie te najbardziej popularne i modne.
x11100b
link - spis polecen emacsa - moze komus sie przyda:

http://kajet.net/emacs-1
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.