Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt sms w dotpay.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
klapaucius
Witam. Mam problem ze zrobieniem na mojej stronce skryptu sms. Chdzi mi dokladnie o to, ze klient po wpisaniu danego kodu, jesli jest on poprawny robi jakas czynnosc (mi akurat chodzi o wstawienie czegos do bazy danych). Pobralem gotowe skrypty z dotpay, jednak cos mi nie dziala. uzupelnilem to w ten sposob. Najpierw formularz:
  1. echo "<FORM ACTION=\"sprawdz.php\" METHOD=POST>";
  2. echo "<b>Kod dostepu:</b> <INPUT TYPE=TEXT NAME=\"check\" SIZE=10 MAXLENGTH=8>";
  3. echo "<CENTER><INPUT TYPE=SUBMIT VALUE=\"Kup punkty premium!\"></CENTER>";

a w pliku sprawdz.php:
  1. <?php
  2.  
  3. $id = 28586; # numer ID zarejestrowanego klienta
  4. $code = "PKC2"; # identyfikator usług SMS
  5. $type = "c1"; # typ konta: C1 - 8 znakowy kod bezobsługowy
  6. # typ konta: sms dla sprawdzania SMSow
  7. $page = "main.php"; # nazwa pliku jaki ma sie zaladowac po podaniu poprawnego kodu
  8.  
  9.  
  10. $del=0;
  11. $check = $_POST['check'];
  12. if($check == NULL)
  13. exit("Prosze wpisac kod");
  14.  
  15.  
  16. $handle = fopen("http://dotpay.pl/check_code.php?id=".$id."&code=".$code."&check=".$check."&type=".$type."&del=".$del, 'r');
  17. $status = fgets($handle, 8);
  18. $czas_zycia = fgets($handle, 24);
  19. fclose($handle);
  20. $czas_zycia = rtrim($czas_zycia);
  21.  
  22.  
  23.  
  24. if ($status == 0) {print "Kod niepoprawny."; exit;} # gdy kod niepoprawny
  25. else
  26. { # gdy kod poprawny:
  27. if (!isset($_COOKIE['ActiveCode']))
  28. {
  29. setcookie('ActiveCode',1, time()+$czas_zycia);
  30. }
  31. else
  32. {
  33. setcookie('ActiveCode',0, time()+2, "/");
  34. setcookie('ActiveCode',1, time()+$czas_zycia, "/");
  35. }
  36. echo "good"; # tutaj przykładowa czynnosc jesli kod jest dobry
  37. }
  38. ?>

zawsze jednak pisze ze kod jest zly... dlaczego? Prosze nie pisac zebym zapytal sie dotpaya, bo wysywalem tam wiadomosci ale predzej doczekam sie konca swiata niz odpowiedzi od nich... Z gory dzieki i pozdrawiam!
Largo
Witaj,

A usługa PKC2 jest aktywowana? Czy ustawiłeś prawidłowe IP dla domeny? Wiele opcji nie opisałeś, a to może powodować błędy. Odpowiedź na te pytanie, a postaram Ci się pomóc. Wiele skryptów z DotPay już instalowałem i mogę Ci pomóc w tym konkretnym problemie.

Pozdrawiam,
Largo
klapaucius
o no wlasnie moze to jest problem z tym ip... bo ja podalem sam adres strony testowej ( gildiaofcandia.cba.pl). Czy moze to byc wlasnie sam adres strony?

Pozwole sobie odswiezyc temacik, poniewaz uporalem sie z tym problemem jednak nie do konca. Mianowicie gdy wpisze kod z dotpay to mi go elegancko odczytuje i pisze ze jest poprawny, jednak chcialbym zeby dany kod dzialal tylko jeden raz. Bo teraz dziala w nieskonczonosc.. jak to zrobic?
erix
O ile pamiętam, to inne osoby, które się z tym borykały, robiły tablicę w bazie, zapisywały w niej kod uprzednio sprawdzając, czy już nie istnieje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.