Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komórka obsługiwana przez komputer
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
athabus
Witam,

chciałbym połączyć w jakiś sposób swój telefon komórkowy z komputerem, tak aby móc "wykręcać" numery za pośrednictwem komputera a nie komórki.

Czy słyszeliście o czymś takim? Obojętne mi czy będzie to osobne urządzenie, do którego wkłada się kartę sim czy też podłączenie komórki kabelkiem do komputera.

Szukam w sieci, ale hasła które zadaje zwracają mi tylko sposoby łączenia komórki z komputerem tak aby zrzucić zdjęcia etc. Mi natomiast chodzi o coś takiego jak skype tyle że korzystające z mojej komórki/karty sim.
erix
No zależy, jaki system masz na komórce. W przypadku Windows Mobile/Smartphone nie ma z tym najmniejszego problemu.

Cytat
Czy słyszeliście o czymś takim? Obojętne mi czy będzie to osobne urządzenie, do którego wkłada się kartę sim czy też podłączenie komórki kabelkiem do komputera.

Każdy telefon obsługujący zestaw komend AT będzie dla Ciebie pasującym. Takie skecze najprościej przeprowadzać przez stare cegły Siemensa i Nokie. Nie wiem, jak jest z Nokiami, ale w Siemensach wystarczyło otworzyć port COM do zapisu i wysyłać odpowiednie komendy AT - telefon je po kolei wykonywał.
athabus
Chodzi ma raczej o jakieś gotowe rozwiązanie/program. Nie uśmiecha mi się hakowanie telefonów bo w tej kwestii zatrzymałem się na wgrywaniu alternatywnego softu do iPhona ;-)
erix
Cytat
Chodzi ma raczej o jakieś gotowe rozwiązanie/program. Nie uśmiecha mi się hakowanie telefonów

Tu nie chodzi o hackowanie. ;] Wystarczy telefon, który będzie w stanie wykonywać komendy w standardzie AT, najlepiej podłączany przez port COM.

Wtedy podłączasz cegłówkę, otwierasz jakiś terminal (np. HyperTerminal) na ten port i możesz wysyłać komendy. ;]

http://www.activexperts.com/activcomport/at/
sztosz
http://phonemanager.codeplex.com/ Gotowe rozwiązanie jeżeli masz odpowiedni telefon.
batman
Do Nokii masz Nokia PC Suite.
Speedy
Na windows mobile na pewno coś takiego jest, w dodatku jeszcze z podglądem ekranu, ale nazwy sobie teraz nie przypomnę.
erix
MyMobiler działający zarówno via ActiveSync jak i przez TCP. ;]

Ale nie ma sensu dla takich prostych rzeczy - wystarczy jakiś rzęch za 20zł w komisie i kabelek pod port COM.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.