imagecolorallocate - o ile się nie mylę zwraca uchwyty do pixeli o kolorze białym, w połączeniu w funkcją imagecolortransparet zamienia ten kolor.
<?php $trans = imagecolorallocate($img, 0xFF, 0xFF, 0xFF); imagecolortransparent($img,$trans); ?>
Ale chciałbym jednocześnie zamienić kilka kolorów, nie tylko biały lecz np zielony, niebieski, szary etc. Tylko jest pewien problem, powiedzmy że zrobię tak:
<?php $trans = imagecolorallocate($img, 0xFF, 0xFF, 0xFF); imagecolortransparent($img,$trans); $trans = imagecolorallocate($img, 0x00, 0x00 0x00); imagecolortransparent($img,$trans); ?>
I w tym momencie zamiast zamiany koloru białego i koloru czarnego na transparent zamienia się tylko kolor czarny, główkuje już nad tym długo i nie wiem w jaki sposób zamienić kilka kolorów ... tak ażeby nie psuć poprzedniej zamiany. Na forum znalazłem podpowiedź w postaci funkcji imagecolorresolve, ale chyba nic mi po tym jak do imagecolortransparent nie mogę przekazać tablicy, co robię źle, jak to rozwiązać, bo pewnie to banalna sprawa a ja już po wielu kombinacjach idę w zła stronę