Witam.

Mam serwis, w którym użytkownik zamieszczając komentarz, może uploadować (przez zwykły formularz) plik mp3 - ma to być jego komentarz głosowy. Chciałbym udostępnić użytkownikom wygodniejszy interfejs. Tak, aby użytkownik mógł z poziomu przeglądarki nagrać swoją wypowiedź, która następnie zostanie przesłana za pomocą tego formularza. Szukam więc rozwiązania, które:

1. wykrywa mikrofon i umożliwia nagranie z niego głosu;
2. umożliwia konwersję do formatu MP3;
3. daje się zintegrować z JavaScript (żeby wrzucić odpowiednią wartość do formularza);
4. wymaga jak najmniej zaufania i działań ze strony użytkownika;

Nie znam Javy (w kontekście aplikacji webowych) ani Flasha (ale jestem w stanie się szybko tych technologii nauczyć), więc będę bardzo wdzięczny za sugestie, jak najlepiej byłoby się za to zabrać (pytałem Googla, ale się wykręcał i zmieniał temat). Póki co wyobrażałem sobie to tak, że użytkownik po odpaleniu komponentu na mojej stronie nagrywa swój głos, nagranie zostaje zapisane w jego lokalnym systemie plików, jest konwertowane do MP3, lokalizacja nowego pliku jest przekazywana do JavaScript, który ustawia odpowiednią wartość w formularzu. Mam nadzieję, że da się prościej.