Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiania treści strony po jej pierwszym wyświetleniu.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jacek115
Witam,

Chciałbym napisać skrypt który zmieniałby treść strony po jej pierwszym wyświetleniu przez użytkownika.
Chodzi mi o to że na pewnej podstronie wyświetlany jest kod który może być użyty tylko raz. Chciałbym żeby treść tej strony z kodem została zmieniona np. na "Kod został już wykorzystany, spóźniłeś się." po tym jak zostanie ona obejrzana przez pierwszą osobę.

Czy ktoś może ma jakiś pomysł jak to mogę zrobić ? Chodzi mi o to jak zarejestrować fakt że ktoś już tą stronę widział i zmienić jej treść gdy tak się stało.
Berg
Skorzystać z bazy danych? Po wejściu użytkownika na stronę sprawdzasz czy jest pierwszym użytkownikiem, jeśli tak to aktualizujesz bazę, jeśli nie to wyświetlasz stosowny komunikat.
jacek115
Cytat(Berg @ 25.09.2009, 18:11:41 ) *
Skorzystać z bazy danych? Po wejściu użytkownika na stronę sprawdzasz czy jest pierwszym użytkownikiem, jeśli tak to aktualizujesz bazę, jeśli nie to wyświetlasz stosowny komunikat.

Ale właśnie jak sprawdzić czy jest pierwszym użytkownikiem ? rolleyes.gif
erix
Jak? Wystarczy nawet zwykły plik (lepiej baza, jeśli kodów jest więcej). Jeśli plik/rekord jest pusty = użytkownik wszedł jako pierwszy. Po tym wejściu aktualizuj rekord/plik, aby nie był pusty. Następne sprawdzanie wykaże, że ktoś już odwiedził stronę. winksmiley.jpg
Berg
Kurs mysql, szczególnie SELECT do sprawdzenia i INSERT do wstawienia statusu. Jeśli to ma być tylko jedna strona do sprawdzenia to zawsze możesz sprawdzać za pomocą file_exists czy plik w określonej lokalizacji istnieje, jeśli nie to oznacza że jest to pierwszy użytkownik na stronie (w takim przypadku musisz w podanej lokalizacji utworzyć plik, można to zrobić za pomocą file_put_contents). Jeśli istnieje to znaczy że ktoś już na stronie był (oczywiście o ile nie zapomnisz utworzyć pliku przy pierwszym użytkowniku).
jacek115
Wielkie dzięki za pomocne sugestie. Zabieram się do pracy i zobaczymy co z tego wyjdzie winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.