Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: rozgałęzione i wielostronicwe formularze
Forum PHP.pl > Forum > PHP
nowy_pehapowiec
Tworząc swój panel administracyjny baz natknąłem na trudność w identyfikowaniu która ze stron formularza ma być aktualnie wyświetlana. A co za tym idzie co ma być wyświetlone, jakie funkcje wywołane. Powiedzmy, że ta baza to baza sklepu internetowego. Na początku pracy z formularzem wybieram co chce zrobić: zarządzać bankiem produktów czy bankiem zdjęć. Mam rozgałęzienie. Potem wybieram co chce zrobić: dodać albo usunąć rekord(y). Kolejne rozgałęzienie. I tak dalej. Czy można powiedzieć, że to ileś powiązanych ze sobą wielostronicowych formularzy. Gdyby był tylko jeden to używam zmiennej step i po jej wartości (najlepiej całkowitej) jednoznacznie sprawdzam która strona formularza jest otwarta w przeglądarce. Ale przy zarządzaniu bazą z wieloma tabelami nie jest już tak prosto. Jak to zrobić, żeby było przejrzyście w kodzie?

pozdro

erix
Cytat
Na początku pracy z formularzem wybieram co chce zrobić: zarządzać bankiem produktów czy bankiem zdjęć. Mam rozgałęzienie.

No to jak przecież masz w osobnych plikach...? Szczerze mówiąc, nie rozumiem trochę problemu...
nowy_pehapowiec
Wiesz, może wyda Ci się to banalne. Ale jest jeden plik nazywa się form.php i ma on docelowo służyć do zarządzania całą bazą. Tylko, że baza ma wiele tabel i wiele różnego rodzaju danych. Przez co samo nawigowanie po panelu to jakby rozpisać to wyjdzie taka drzewiasta strukturka. I normalnie do nawigowanie po takim czymś to przydaje się baza. Ale tutaj do obsługi bazy nie chce używac innej bazy ale samych prostych rozwiązań jak sesje i ciasteczka. I niestety wszystko się sypie. Warunków do sprawdzania co zostało przesłane postem i co wyświetlić jest dużo. Skrypt ma już dużo za dużo linijek. I w dodatku jak mam otwartych kilka okienek z tą stroną to sesje mi się nadpisują i ogólnie jeden wielki bajzel. Nie jarze jak to lepiej zrobić, żeby działało. Jak masz jakieś rady to wal śmiało.

pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.