Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pogoda - meteogroup - curl
Forum PHP.pl > Forum > PHP
puchw
Witam,

Zacząłem walczyć z wstawieniem pogody z meteogrup na swoją stronę. Aby było jasne - dostałem zgodę od nich na wykorzystanie danych wiec wszystko zgodnie z prawem smile.gif

Znalazłem kilka skryptów wykorzystujących curl do pobierania pogody z innych serwisów, niestety nie udalo mi się odpowiednio zmodyfikować żadnego z nich.

Jestem na etapie:

jeśli chce pobrać całą stronę do miennej - jest ok - moge wywołać zmienną i mam całą stronę u siebie..
jednak kiedy próbuje użyc opcji explode z zaznaczonym ciągiem znaków od których ma zacząć wyciągać dane, niestety otrzymuje tylko wartość "Array" i nic nie moge z tym zrobić..

zacząłem więc bawić się samym curlem i mam ten sam problem.. jesli próbuje pobrac dane z jakiejś tabeli zwraca mi tylko wartość "Array"

proszę o pomoc - co mogę robić źle ? ewentualnie fragment kodu na którym jest pokazane jak wyciągnąć pojedyńczą <TD> z tabeli

<?php

$curl = curl_init();
curl_setopt($curl, CURLOPT_URL, "http://jakaś strona");
curl_setopt($curl, CURLOPT_RETURNTRANSFER, 1);
curl_setopt($curl, CURLOPT_TIMEOUT, 25);
$wynik = curl_exec($curl);
$wynik = explode("<table id="jakas tabela">",$wynik[1]); //chce wyciagnać np cala tabele
echo $wynik[1];
curl_close($curl);

?>

pozdrawiam
laohost
Jeśli wyświetla ci się wyraz Array, to znaczy, że próbujesz wyświetlić zmienną, która jest tablicą. Wówczas najlepiej jest wyświetlić sobie zawartość tablicy aby się rozeznać co się uzyskało:

1. print_r($zmienna);

Do wyciągania danych z tabeli użyłbym jednak preg_match_all.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.