Mam do wykonania prace inż. na temat: "INTERFEJS WEBOWY DO ZARZĄDZANIA ZAPORĄ SIECIOWĄ I PODZIAŁEM PASMA NA SERWERZE DOSTĘPOWYM (LINUKS)".Jest wiele rzeczy w tej pracy, które są dla mnie oczywiste i zrozumiałe jednak mam kilka istotnych wątpliwości.
Praca ma się składać z części teoretycznej (polityka zarządzanie zaporą sieciową-bezpieczeństwem, zarządzanie pasmem, techniki tworzenia stron WWW itd) oraz praktycznej(projekt i implementacja interfejsu + dokumentacja).
Jeżeli chodzi o sam interfejs:
-najistotniejsze to to aby był bardzo łatwy i w implementacji i obsłudze (uniwersalny) -> ktoś ma serwer dostepowy na Linuksie w swojej domowej/osiedlowej/akademikowej sieci i chce sobie umilić zarządzanie nim więc wrzuca kilka plików na swój serwer i cieszy sie graficznym zarządzaniem.
-jest to narzędzie kierowane do amatorów i średnich oraz małych sieci
-trzeba zadbać o średniej klasy bezpieczeństwo( z uwagi na niską szkodliwość ewentualnego włamania )
-panel ma być oczywiście napisany głównie w PHP ( choć mam zamiar zrobić np suwaki do ustalania limitów transferowych działające bez odświeżania strony - w czym to powinienem zrobić ?)
Największą moją bolączką jest zapewnienie optymalnego bezpieczeństwa możliwie jak najmniejszym nakładem sił(z punktu widzenia wdrażającej to osoby).....

Promotor proponował rozejrzeć sie za ssh...kerberos,SSL czy innym tego typu rozwiązaniem.
Inny wykładowca z politechniki twierdził że dobry panel logowania w PHP wystarczy dla zapewnienia bezpieczeństwa na tym poziomie, jednak żeby "sam skrypt" nie mieszał w systemie zaproponował aby skrypt tworzył skrypt w shell'u, a cron np. co 2 min będzie sprawdzał czy taki skrypt istnieje, wykonywał go z odpowiednimi uprawnieniami i po chwili go usuwał.
Koledzy z forum traktującym o środowiskach UNIX'owych rozważali CGI, specyficzne porty nasłuchiwania, serwer WWW za serwerem WWW,.htaccess oraz niebezpośrednio związane z bezpieczeństwem REST
Dziś wpadłem tu na forum na coś co nazywa sie suEXEC.....
Jest pewnie jeszcze kilka rzeczy, o których nie wiem więc wybór jest dość spory, a co powinienem wybrać ? Jak takie rzeczy robi się najprofesjonalniej ?

Z góry dziękuję za odpowiedz na moje podstawowe pytania oraz za wszystkie wskazówki odnośnie samej pracy.
(łącznie z opiniami na temat samego tematu/przydatności takiej aplikacji/kierunku myślenia autora-oczywiście poparte argumentami

Pozdrawiam
bor1904