Thuunder
30.11.2009, 12:07:12
Witam,
Może temat był wałkowany już parę razy, ale nie mogę niestety doszukać się rozwiązania, które będzie dobre. Przesiałem się z Aptany na Eclipsa + PDT. Działa mi większość oprócz podpowiadania kodu.
Co ciekawe moje klasy, stałe podpowiada, ale nie podpowiada funkcji phpowych ... Co należy zrobić, żeby podpowiadanie funkcji działało?
Z góry dzięki.
darko
30.11.2009, 12:15:30
window->preferences->PHP->editor->Code Assist i tam masz opcje code assist. Spróbuj Show variables from other files i ustaw options na Completion inserts, na końcu Apply. Powinno podpowiadać też ze skryptów znajdujących się w bieżącym projekcie.
Thuunder
30.11.2009, 12:42:45
Właśnie to o czym piszesz mi działa - podpowiadanie moich klas i stałych z innych plików projektu (RSE). Nie działa mi podstawowe podpowiadanie funkcji typu np. explode ...
darko
30.11.2009, 12:46:05
No nie wiem, sprawdziłem, mam następujące opcje:
- completion inserts
- insert single proposals
- show variables from other files
i podpowiada explode
(Eclipse Galileo + PDT, Build id: 20090920-1017 na Debian Lenny 2.6.30-bpo.1-686)
ps. upewnij się, że masz w projekcie najczęściej na samym dole biblioteki PHP Language Library, które powinny być dołączane podczas tworzenia nowego projektu, pewnie je excludowałeś.
Thuunder
30.11.2009, 13:22:45
Utworzyłem zdalny projekt ale w PHP Language Library nic nie widzę (jeśli powinno się rozwijać to się nie rozwija). Nie powinny one być automatycznie dodawane?
Czy powinienem mieć jakiś lokalny serwer typu XAMPP?
darko
30.11.2009, 13:26:27
Cytat
Utworzyłem zdalny projekt
Zdalny? Utwórz projekt PHP.
Powinien być folder, który można "rozwinąć", u mnie to jest: /home/darek/eclipse/eclipse/plugins/org.eclipse.php.core_2.1.1.v20090914-1400/Resources/language/php5/ W folderze tym mam pliki php (language basic) dzięki którym korzystam z podpowiadania standardowych funkcji php, u mnie to leci z automatu, jak tworzę nowy projekt PHP. Być może da się po prostu podlinkować ten folder w build path dla Twojego projektu, oczywiście ścieżkę będziesz miał inną.
Hellix
30.11.2009, 13:31:45
Witam
Dołącze się do tematu, ale z nieco innym problemem. Korzystam z eclipse w wersji 3.3.2 jednak chciałbym się przesiąść na aktualnie najnowszą wersję. Nie zrobiłem tego z powodu zubożonego podpowiadania, a raczej opisów metod składni w stosunku do wersji 3.3.2.
Różnice wyglądają następująco (Eclipse 3.3.2):

W starym Eclipse jak widać na załączonych obrazkach podczas wywoływania jakiejkolwiek klasy czy też funkcji po prawej stronie wyświetlają się podpowiedzi - opis. Natomiast przy wywołaniu funkcji w opisie argumentów widać typ jaki możemy podać.
Podpowiadanie w Eclipse 3.5

Natomiast w nowym eclipse tego typu podpowiedzi nie ma.
Czy da się to uruchomić? Czy możę po prostu ich wogóle nie ma?
Pozdrawiam.
darko
30.11.2009, 13:43:34
Zobaczcie obaj opcje window->preferences->Editor->Content Assist tam można jeszcze ustawić globalne opcje podpowiadania, może tam macie coś nie tak, ja pracuję na domyślnych, mam Eclipse Version: 3.5.1.R35x_v20090910-9gEeG1_FthkNDSP2odXdThaOu9GFDPn83DGB7 Build id: M20090917-0800 i u mnie wszystko działa, jak należy, podpowiadane są:
- typ argumentu funkcji (jeśli został określony to wyciągany jest z phpdoca)
- opis funkcji (jeśli jest)
- typ zwracany przez funkcję/metodę
- lokalizacja klasy/funkcji
- dane dodatkowe wyciągane z phpdoc
Nie wiem, co może być u was nie tak, poddaję się
Wróć, pomyłka, nie ma żadnej globalnej opcji, już sam się zamieszałem, wszystko jest w PHP->Editor->Content Assist
Thuunder
30.11.2009, 13:49:11
Zdalny. Podpinasz się do serwera klikasz prawym na folderze, w którym jest projekt Create Remote Project. Przechodzisz na widok PHP i masz ten projekt lokalnie. Bez uciążliwego kopiowania plików.
Wracając ... przekopiowałem z folderu, który jest w C:\eclipse\plugins\org.eclipse.php.core_2.1.1.v20090914-1400\Resources\language\php5 na serwer. Wskazałem w PHP Library i zaczęło podpowiadać. Pytanie gdzie zaznaczyć w eclipse, żeby brał biblioteki ze swoich pluginsów automatyczne, bez tylu kombinacji ?
Nie poddawaj się, pomogłeś mi przynajmniej, za co dzięki:)
Hellix
30.11.2009, 13:56:55
darko Content Assists ? Wogóle nie mam takiej opcji. Czy chodziło Ci o Code Assist ?
darko
30.11.2009, 14:03:13
@Hellix, racja przepraszam, chodziło o Code Assist. Content Assist jest dla Ant, C/C++, Java i Web (u mnie).
@Thuunder spoko, nie wiedziałem, że tak można z tym zdalnym projektem

Cieszę się, że pomogło. Właśnie też nie wiem gdzie tego szukać z tymi bibliotekami z pluginów, ale pewnie google pomoże...
Pozdrawiam!
Thuunder
30.11.2009, 14:09:41
@darko Jakbyś potrzebował
Eclipse RSE
Hellix
30.11.2009, 19:27:43
Niestety zmiana w różnych konfiguracjach opcji nie przyniosła porządanego efektu. Usunąłem nawet eclipse, a i tak nie pomogło. Nie mam pojęcia o co chodzi. :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.