Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konfirguracja zend serwer pod zend-eclipse-php-galileo-SR1-win32-x86
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
drips
Witam, moje pytanie będzie na pewno przydatne dla początkujących phpowców smile.gif

Pobrałem sobie zend-eclipse-php-galileo-SR1-win32-x86 oraz Zend Server 4.0 pod windowsa
i teraz meritum sprawy czy wystarczy je zwyczajnie zainstalować i będzie działało czy trzeba to jakoś konfigurować?

Jest to moje pierwsze spotkanie z eclipse i mam wrażenie że albo źle zainstalowałem (ustawienia standartowe) albo nie umiem się posłużyc tym zestawem ale po "instalacji" zend-eclipse-php-galileo-SR1-win32-x86 stworzył się folder "workspace" w moich dokumentach ale nie ma go jakby w menu windowsa Programy tylo aby go uruchomic muszę jakby ponownie wykonać instalację.
Natomiast Zend server jest chyba ok ponieważ po wpisaniu adresu localhosta pokazuje się serwer zenda więc raczej jest ok.

Bardzo proszę o radę czy to trzeba jakoś konfigurować czy zostawić jak jest, jeżeli jes konieczna konfiguracja to bardzo porosze o wskazówki co i jak mam zrobić żeby bylo optymalnie.

Dziękuję

p.s. do tej pory pisałem w KED
Crozin
Eclipse się nie instaluje - wystarczy wypakować i włączyć "eclipse.exe", lecz nic nie stoi na przeszkodzie, byś sobie to do Program Files przeniósł i utworzył skrót w Start -> Wszystkie Programy.

Jeżeli chodzi o Workspace: Eclipse prosi o wskazanie, gdzie będę umieszczane (na dysku) wszystkie Twoje projekty - możesz wskazać DOCUMENT_ROOT Apacha jako Workspace, ale ja akurat wolę zrobić na odwrót, tj.: eclipsowe workspace ustawić sobie w jakiejś normalnej lokalizacji (np.: /home/crozin/workspace (C:\Users\Workspace)), a apachea, konfiguruję sobie tak, by DOCUMENT_ROOT było właśnie na ten katalog (chociaż dokładniej to ustawiam virtual-hosty na każdy pojedynczy projekt).
drips
Dziękuję za odpowiedź jeszcze jedno pytanie odnosnie w/w czy jest duża różnica pomiędzy w/w a PDT i któro bys polecił do pracy osoby jakby rozpoczynającej przygodę z szerszym programowaniem PHP

wiesz mam jeszcze jedna prośbę mam ustawione domyślnie eclipse czyli Document and seeting/workspace
w którym miejscu i jak skonfigurować serwer zenda aby mozna było podglądać w przeglądarce postępy pisania projektu??

Spawnm
Przenoszę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.