Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z karta graficzna?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
cros
Witam.
Ostatnio wpadlem na (glupi) pomysl, aby posmarowac swieza pasta termoprzewodzaca procesor karty graficznej.
Od tego momentu gdy wlaczam komputer, to zanim pojawi sie logo windowsa, mam caly ekran w plywajacych kolorach tenczy, trwa to okolo 2 sekund i wszystko jakby wracalo do normy, pojawia sie logo windowas, windows odpala, gry chodza normalnie bez jakichkolwiek przebarwien itp.
Karta sie nie nagrzewa, poniewaz po wzmozonej pracy grafiki, wylaczylem kompa i dotknelem palcem okolice procesora karty graf i byl cieply, ale nie goracy.
Takze teraz juz nie wiem co jest, czy jakies spiecie, czy cos?
Ale jesli bylo by spiecie to karta albo by sie przegrzewala, albo juz dawno odmowila by posluszenstwa.
Doradzcie...

Karta to stary GeCube Radeon 9600 pro.
Daiquiri
Być może nałożyłeś za dużo pasty i teraz długo się "rozgrzewa".
cros
Cytat(Daiquiri @ 6.12.2009, 12:57:17 ) *
Być może nałożyłeś za dużo pasty i teraz długo się "rozgrzewa".

A wiesz ze tez o tym pomyslalem za 1 razem, fajnie by bylo jakby to byl faktycznie powod tych dziwnych kolorow.
Boje sie jednak ze cos nie tak z pasta, bo byla to pasta koloru srebrnego i nie wiem czy nie przewodzi pradu, teraz sie troche o to boje, ze jakies spiecie, bo blisko rdzenia jest kilka rezystorow/kondensatorow (nie wiem co to dokladnie jest).
Fakt ze domowym sposobem probowalem sprawdzic czy ta pasta przewodzi prad - na zasadzie zaroweczki i baterii 3v, poolaczylem baterie i zaroweczke kabelkami, a jeden z nich przecielem i koncowki zanuzylem w pascie - zarowka nie swiecila.
Ale czy ten moj prymitywny test jest miarodajny to juz nie wiem, byc moze pasta przepuszcza na tyle niewielki prad ze zaroweczka sie nie zaswieci, ale na tyle duzy ze powoduje jakies spiecia w karcie...
l0ud
Powiedziałbym raczej, że jest jakieś spięcie i karta nie działa w trybie tekstowym.
Ja bym spróbował to wyczyścić, ale istnieje ryzyko że nic to nie da a kartę popsujesz jeszcze bardziej...
cros
Cytat(l0ud @ 6.12.2009, 13:22:48 ) *
Powiedziałbym raczej, że jest jakieś spięcie i karta nie działa w trybie tekstowym.
Ja bym spróbował to wyczyścić, ale istnieje ryzyko że nic to nie da a kartę popsujesz jeszcze bardziej...

Ale jak w trybie tekstowym?
Bo bios mi dziala i nie ma odchylen kolorow, jak ew. sprawdzic ten tryb tekstowy?

Dodam ze te kolory pojawiaja sie tuz przed logiem windy, a z tego co wiem wtedy wlasnie jest odpalana karta graficzna.
l0ud
Bios działa? No to szczerze mówiąc nie mam pojęcia co jest nie tak - menu po przytrzymaniu F8 też się wyświetla?
W każdym razie możesz spróbować to przeczyścić, albo dać sobie spokój póki nie jest zbyt uciążliwe...
Daiquiri
Cytat(cros @ 6.12.2009, 13:10:16 ) *
Ale czy ten moj prymitywny test jest miarodajny to juz nie wiem, byc moze pasta przepuszcza na tyle niewielki prad ze zaroweczka sie nie zaswieci, ale na tyle duzy ze powoduje jakies spiecia w karcie...

Srebrna pasta przewodzi prąd, ale nie ma powodów do obaw.
cros
Zaraz sproboje odpalic menu f8, tylko niech skonczy sie plik sciagac (jeszcze pare minut), zedytuje posta i podam wyniki.
Boje sie glownie o inne podzespoly, zeby mi ich karta niepopalila, bo niedawno kupilem nowa plyte glowna i ramy i dyski twarde, praktycznie grafika tylko zostala stara, wiec sie boje :/
Co do tych nowy podzespolow to one sa na 100% sprawne, bo przez tydzien mi wszystko dobrze dzialalo, dopoki nie nalozylem pasty na grafike ::/

EDIT:

Menu f8 dziala, bios tez - bez przebarwien.
Wydaje mi sie ze problem pojawia sie wtedy, gdy karta przechodzi z trybu vga na ten tryb ustawiony w windowsie, wtedy wlasnie sa te cyrki (tuz przed logo windows), czyli moze faktycznie sie rozgrzewa?
l0ud
Cytat
Boje sie glownie o inne podzespoly, zeby mi ich karta niepopalila, bo niedawno kupilem nowa plyte glowna i ramy i dyski twarde, praktycznie grafika tylko zostala stara, wiec sie boje :/

No akurat to ostatnia rzecz jakiej bym się obawiał. Dużo większe ryzyko istnieje ze strony kiepskiego zasilacza - o ile masz markowy nie ma się czego obawiać smile.gif
cros
Cytat(l0ud @ 6.12.2009, 14:13:28 ) *
No akurat to ostatnia rzecz jakiej bym się obawiał. Dużo większe ryzyko istnieje ze strony kiepskiego zasilacza - o ile masz markowy nie ma się czego obawiać smile.gif

Mam w miare dobry, bo tez wymienialem na nowy, zapomnialem o tym napisac smile.gif
Chyba fortrona, ale glowy nie dam sobie uciac winksmiley.jpg
Daiquiri
Cytat(cros @ 6.12.2009, 13:50:53 ) *
Wydaje mi sie ze problem pojawia sie wtedy, gdy karta przechodzi z trybu vga na ten tryb ustawiony w windowsie, wtedy wlasnie sa te cyrki (tuz przed logo windows), czyli moze faktycznie sie rozgrzewa?

Tak, za dużo pasty = długie "rozgrzewanie". Nic Ci się nie popali, pasta z czasem się skruszy i efekt tęczy zniknie.
cros
Cytat(Daiquiri @ 6.12.2009, 14:20:10 ) *
Tak, za dużo pasty = długie "rozgrzewanie". Nic Ci się nie popali, pasta z czasem się skruszy i efekt tęczy zniknie.

Ok dzieki Wam za odpowiedzi i pomoc, obys mial racje smile.gif
bim2
Cytat(cros @ 6.12.2009, 15:53:32 ) *
obys mial racje smile.gif

Miała jeśli się nie mylę smile.gif

To ja mam pytanie. Czyli karta graficzna musi mieć jakąś tam temperature? Teoretycznie, jesli wystawiłbym kompa na balkon dzisiaj i go spróbował włączyć przy niskiej temperaturze, może się coś zepsuć?
cros
Cytat(bim2 @ 6.12.2009, 20:37:13 ) *
Miała jeśli się nie mylę smile.gif

To ja mam pytanie. Czyli karta graficzna musi mieć jakąś tam temperature? Teoretycznie, jesli wystawiłbym kompa na balkon dzisiaj i go spróbował włączyć przy niskiej temperaturze, może się coś zepsuć?

Faktycznie sprawdzilem, to kobieta, wiec przepraszam za pomylke smile.gif

Co do twojego pytania, to teraz mamy niskie temperatury, wiec na tak wychlodony komputer podczas rozgrzewania moze osadzic sie lekka "rosa" wiec chyba nie jest to dobry pomysl :/
Ale to tylko moje zdanie, wiec nie wiem jak jest w rzeczywistosci.
ShadowD
A ja napiszę tak trochę z punktu mocnego OC i korzystania np azotu czy innych bajerów zimniejszych od zimnych. haha.gif

W procesorach jest coś takiego jak icebug, po przekroczeniu pewnej ujemnej temperatury, albo się palą, albo po prostu nie włączają jednakże mówię tu o tempach na poziomie -80 i więcej.

Z drugiej strony coś może się nagrzewać i dzięki temu długo włączać, takie sytuacje raczej istnieją gdy sprzęt jest w jakiś sposób uszkodzony, nowemu i w pełni sprawnemu nie powinno się coś takiego zdarzać.

Ja na Twoim miejscu sprawdził bym na innym pc, jeśli efekt jest == to gwarancja o ile ową posiadasz if != to miej nadzieję, że karta się nie spali. O ile by się spaliła nie powinna pociągnąć reszty, jednak miej to na uwadze - różne rzeczy się zdarzają...
cros
Cytat(ShadowD @ 7.12.2009, 02:17:42 ) *
A ja napiszę tak trochę z punktu mocnego OC i korzystania np azotu czy innych bajerów zimniejszych od zimnych. haha.gif

W procesorach jest coś takiego jak icebug, po przekroczeniu pewnej ujemnej temperatury, albo się palą, albo po prostu nie włączają jednakże mówię tu o tempach na poziomie -80 i więcej.

Z drugiej strony coś może się nagrzewać i dzięki temu długo włączać, takie sytuacje raczej istnieją gdy sprzęt jest w jakiś sposób uszkodzony, nowemu i w pełni sprawnemu nie powinno się coś takiego zdarzać.

Ja na Twoim miejscu sprawdził bym na innym pc, jeśli efekt jest == to gwarancja o ile ową posiadasz if != to miej nadzieję, że karta się nie spali. O ile by się spaliła nie powinna pociągnąć reszty, jednak miej to na uwadze - różne rzeczy się zdarzają...

Wczoraj sporo pogralem w wowa na full detalach i w css tez na full detalach, zeby dac sie rozgrzac karcie.
No i dzisiaj po calonocnej przerwie zalaczam zimny sprzet i .... nie mam juz tych kolorow teczy, mozliwe ze pasta juz "zastygla"?
Nie chce juz rozkladac tej karty, zdejmowac coolera i radiatora, poniewaz nie jest to latwe, radiator jest przyczepiony do plyty takimi "kolkami" zatrzaskowymi, a ja nie posiadam odpowiedniego narzedzia zeby to latwo wyjac, wiec musialem kombionowac, bo te kolki sa bardzo blisko sciezek - ryzyko przerwania ktorejs z nich okreslilbym jako bardzo wysokie smile.gif
Mam nadzieje ze nowa pasta byla tego powodem i ze nic innego nie jest uszkodzone.
Karta jest juz dosc stara takze gwarancji tez nie mam.
Daiquiri
Ja na Twoim miejscu sprawdził bym na innym pc, jeśli efekt jest == to gwarancja o ile ową posiadasz if != to miej nadzieję, że karta się nie spali.
Wiesz, zauważył zmiany zaraz po nałożeniu pasty, więc to dosyć logiczne przypuszczenie, że miała ona jakiś wpływ na działanie sprzętu party.gif . Nie znam ani jednego przypadku, że przy zbyt grubej warstwie pasty coś się spaliło.

O ile by się spaliła nie powinna pociągnąć reszty, jednak miej to na uwadze - różne rzeczy się zdarzają...
Zawsze piorun może ominąć listwę antyprzepięciową i walnąć bezpośrednio w kompa - różne rzeczy się zdarzają (piorun kulisty, hehe). Trochę ironizuję, ale większą część opowieści z krypty pod tytułem "spalił mi się cały komp" traktuje jako tzw. "urban legend". Oczywiście takie przypadki (no poza piorunem kulistym) przytrafiają się szarym użytkownikom, ale dosyć sporadycznie i raczej nie z powodu sporej ilości pasty.

Co do chłodzenia, to owszem pojawia się "rosa" jak już wspominali Panowie wyżej.

I tak jestem kobietą jak zauważył bim2.
cros
Cytat(Daiquiri @ 7.12.2009, 11:32:32 ) *
Wiesz, zauważył zmiany zaraz po nałożeniu pasty, więc to dosyć logiczne przypuszczenie, że miała ona jakiś wpływ na działanie sprzętu party.gif . Nie znam ani jednego przypadku, że przy zbyt grubej warstwie pasty coś się spaliło.

Zawsze piorun może ominąć listwę antyprzepięciową i walnąć bezpośrednio w kompa - różne rzeczy się zdarzają (piorun kulisty, hehe). Trochę ironizuję, ale większą część opowieści z krypty pod tytułem "spalił mi się cały komp" traktuje jako tzw. "urban legend". Oczywiście takie przypadki (no poza piorunem kulistym) przytrafiają się szarym użytkownikom, ale dosyć sporadycznie i raczej nie z powodu sporej ilości pasty.

Co do chłodzenia, to owszem pojawia się "rosa" jak już wspominali Panowie wyżej.

I tak jestem kobietą jak zauważył bim2.

Przepraszam ze ja nie zauwazylem, ale sie poprawilem smile.gif

Zresetowale teraz kilka razy kompa i niestety, raz sie pojawiaja kolory teczy, a raz nie - teraz sie zaczynam obawiac :/
Moze faktycznie rozebrac karte i przeczyscic szczoteczka i....no wlasnie nie mam pojecia czym (woda i plynem do naczyc lub szyb?)
darko
A może pasta w porządku, ale monitor nawala questionmark.gif tongue.gif
cros
Cytat(darko @ 7.12.2009, 11:51:57 ) *
A może pasta w porządku, ale monitor nawala questionmark.gif tongue.gif

Nie monitor jest w miare nowy do tego nie bylo z nim problemow, po tej pascie sie zaczelo, wiec to na 100% od karty graf.
Tak jak pisalem wczesniej ze obawiam sie o te kondensatory (chyba to kondensatory), ktore byly bardzo blisko rdzenia, jesli nalozylem za duzo pasy mogla sie rozlac na nie i zrobic spiecie, bo pasta byla srebrna :/

Coraz blizej mi do wyciagniecia karty i wyczyszczenia jej, macie jakies rady co do srodkow, ktore mozna do tego uzyc?
Np. ciepla woda + plyn do naczyn i szczoteczka do zebow? Dobre zestawienie?
Daiquiri
Raczej zeskrobać + ewentualnie ręcznik papierowy... Raz grafika jest już rozgrzana a raz nie. Stąd różnice. Jak uruchamiasz maszynę rano (po tym jak była wyłączona w nocy) to efekt jest zawsze ten sam. Jak się zaczynasz bawić to badania nie są miarodajne smile.gif.

@poprzednia strona:
Nadmiar pasty wycisnąłby się po przyciśnięciu dwóch części - czyli już przy nakładaniu.
cros
Cytat(Daiquiri @ 7.12.2009, 12:04:51 ) *
Raczej zeskrobać + ewentualnie ręcznik papierowy... Raz grafika jest już rozgrzana a raz nie. Stąd różnice. Jak uruchamiasz maszynę rano (po tym jak była wyłączona w nocy) to efekt jest zawsze ten sam. Jak się zaczynasz bawić to badania nie są miarodajne smile.gif.

No wlasnie rano jak odpalilem to nie bylo tych kolorow, a teraz raz sa raz nie i dlatego sie przestraszylem.
Najgorsze jest to ze ta pasta sie strasznie rozmazuje, wiem bo probowalem wyczyscic karte bankomatowa, ktorej uzylem jako szpachelki do nakladania pasty biggrin.gif.
Bez wody i mydla sie nie obylo :/

EDIT:
Pisze teraz z laptopa, ale nie dlatego ze spalilem karte winksmiley.jpg
Przeprowadzilem wlasnie operacje czyszczenia karty, po zdjeciu radiatora itp, bylo troche zabrudzen wokolo kilku "tranzystorow", przypominam ze pasta srebrna, czyli przewodzaca prad (chyba).
Wzialem szczoteczke, ciepla wode i plyn do naczyn i lekko szorowalem, pozniej przetarlem papierowym recznikiem i troszke przesuszylem suszarka do wlosow.
Zabrudzenia zostaly usuniete, tak na pierwszy rzut oka, ale mogla ta pasta dostac sie pod te kondensatorki, wiec spiecie moze byc nadal.
Teraz polozylem karte przy uchylonym oknie, aby sie lepiej wysuszyla, no i pozniej ja podlacze - zobaczymy efekty.
Byc moze juz nie odpali, albo po paru sekundach bedzie smrod i dym smile.gif
Napisze co i jak za godzine, moze pozniej ....
Pozdrawiam

EDIT 2:
Niestety dalej to samo, dobrze ze nadal dziala winksmiley.jpg
To juz nie mam pomyslow, albo nadal jest spiecie, albo bylo i skutki sa nieodwracalne, albo ta pasta zbyt dobrze chlodzi ten procesor.
Juz nie ma sensu dalej w tym grzebac, bo wkoncu moge ja zepsuc calkowicie, wiec pozostaje miec nadzieje ze nawet jak sie spali to nie pociagnie za soba reszty podzespolow.
Narazie pracuje dobrze i gdyby nie te kolory (przypominajace tecze na powierzchni rozlanej benzyny/ropy) podczas startu systemu (przed logo Win) to praktycznie nie bylo by roznicy miedzy praca karty przed i po posmarowaniu jej pasta.
Daiquiri
Jeżeli artefakty (kolory tęczy) pojawiają się po uruchomieniu biosu karty graficznej, to może siada Ci RAM grafiki. Nie uderzyłeś nią przypadkiem podczas pierwszego "pastowania"?
ShadowD
A możesz sprawdzić ją na innym PC?

Pisałem już o tym... winksmiley.jpg
cros
No ok sprawdze jak tylko bede mial taka mozliwosc, wiekszosc znajomych ma nowe komputery i balbym sie nawet wsadzac do nich moja karte, oni pewno tez by sie bali.

Cytat(Daiquiri @ 8.12.2009, 01:08:08 ) *
Jeżeli artefakty (kolory tęczy) pojawiają się po uruchomieniu biosu karty graficznej, to może siada Ci RAM grafiki. Nie uderzyłeś nią przypadkiem podczas pierwszego "pastowania"?

Bios i inne tego typu rzeczy dzialaja bez artefaktow, te kolory pojawialy sie zawsze tuz przez pokazaniem sie logo windows, dokladnie przed logo windows i paskiem ladowania systemu (w XP).
Bios sprawdzalem i kolory byly normalne...
Daiquiri
Dlatego może pamięć karty Ci siada, z drugiej strony to trochę strzelanie w ciemno. Nie wydaje mi się, żeby coś się zmieniło przy wsadzeniu tej grafiki w inną maszynę. Już lepiej wsadzić inną grafikę w Twoją maszynę smile.gif.
cros
Cytat(Daiquiri @ 8.12.2009, 13:34:31 ) *
Dlatego może pamięć karty Ci siada, z drugiej strony to trochę strzelanie w ciemno. Nie wydaje mi się, żeby coś się zmieniło przy wsadzeniu tej grafiki w inną maszynę. Już lepiej wsadzić inną grafikę w Twoją maszynę smile.gif.

Czyli ze zbyt dobre chlodzenie karty odpada?
A jest jakis program do trestowania ramu w karcie, bo ja teraz sciagam 3d marka , ale nie wiem czy on tez testuje pamiec?
Daiquiri
Zerknij w google (tj. nie mam niczego na podorędziu do polecenia), chociaż pewnie to, co pobrałeś wystarczy.
cros
Juz sprawdzilem, 3d mark zrobil testy, nie zaobserwowalem odksztalcen badz dziwnych kolorow, wiec wyglada na to ze narazie jest ok.
Trudno, zobaczymy ile pociagnie winksmiley.jpg
Oby tylko reszta podzespolow przy tym nie ucierpiala....

A jednak cos jest nie tak, dzisiaj w wowie zobaczylem takie cos po prawej stronie
http://img137.imageshack.us/img137/561/wow...20909125709.jpg
http://img257.imageshack.us/img257/6611/wo...20909140953.jpg
http://img257.imageshack.us/img257/1415/wo...20909140945.jpg

a skoro screen to wylapal to na 100% nie jest wina monitora :/
Wiec pozostaje tylko obwinic karte graficzna...
Po wylaczeniu gry i powrocie do pulpitu tego juz nie bylo, czyli tak jakby cos w directx?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.