Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: AJAX , czy warto go znać ?
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
kamil1114
Znam w stopniu średnim PHP i mysql'a i zastanawiam się czy warto jest się uczyć AJAXa. Co o tym sądzie ? Jest to trudny język , trudniejszy od PHP ? Napisałem skrypt dodawania komentarzy w php , ale żeby zobaczyć ten komentarz muszę przeładować całą stronę , a AJAX pozwoliłby mi na wyświetlenie tego komentarza bez przeładowania strony. Zna ktoś może jakieś łopatologiczne kursy AJAX'a lub może polecić jakąś dobrą książkę ?
marcio
Skoro ludzie uzywaja to chyba warto aczykolwiek ja nie znam jak mam potrzebe wchodza na www.mintajax.pl (polecam) czytam dokumentacje i jazda.

Mysle ze na ksiazke o samym ajax'ie szkoda wydawac pieniadze bo w sieci duzo kursow napewno znadziejsz, a tak jak wspomnialem czytajac dokumentacje i forum mintajax'a mozna latwo cos naskrobac.

darko
Cytat
Skoro ludzie uzywaja to chyba warto aczykolwiek ja nie znam

Czyli skoro wszyscy skaczą w ogień, to chyba warto skoczyć, ale ja nie skoczę. Dlaczego? Przede wszystkim powinieneś sam widzieć, do czego przyda się znajomość ajaxa, znać jego możliwości i ograniczenia oraz zastosowanie.
Cytat
Jest to trudny język , trudniejszy od PHP ?

To jest, było i będzie zawsze względne. Dla Ciebie może być trudny, dla mnie może być łatwy. Porównania też nie ma, ponieważ dla mnie php może być trudne, dla Ciebie łatwe - co teraz ?

Cytat
AJAX , czy warto go znać ?

Co masz na myśli? Czy warto napisać na papierze, że zna się ajaxa? Czy lepiej faktycznie znać ajaxa?
kamil1114
Chodzi mi o to czy warto faktycznie znać ajaxa ?

Czytałem parę kursów , ale za dużo nic mi to nie mówi , dla mnie z tego co widzę to prostsze jest PHP.

W ajaxie podoba mi się tylko to , że nie trzeba przeładowywać całej strony do wyświetlenia pewnej rzeczy.
mrok
Cytat
Jest to trudny język

Zacznij od tego ze ajax to nie język
blooregard
Cytat
Jest to trudny język , trudniejszy od PHP ?

Cytat
To jest, było i będzie zawsze względne. Dla Ciebie może być trudny, dla mnie może być łatwy. Porównania też nie ma, ponieważ dla mnie php może być trudne, dla Ciebie łatwe - co teraz ?

Po pierwsze, Panowie, Ajax TO NIE JEST JĘZYK PROGRAMOWANIA. I od tego może zacznijcie swoje wywody, czy warto go znać, czy nie.
Ajax to skrót od "Asynchronous JavaScript and XML".

Jest to połączenie kilku technik: obiektu XMLHttpRequest wbudowanego w każdą nowoczesną przeglądarkę (umożliwia on nawiązanie połączenia z serwerem i obsługę odpowiedzi), JavaScript, DOM (Document Object Model), HTML, CSS, XML (po stronie klienta) oraz np. PHP po stronie serwera (tu nie ma ograniczeń, równie dobrze może to być ASP) i bazy danych.

Idea Ajaxa opiera się na takim połączeniu tych technik, by umożliwic zmianę treści strony www bez konieczności przeładowywania strony po każdorazowej operacji "wysłanie żądania do serwera->odpowiedź serwera".

Bazą dla np. podmiany dynamicznie generowanej na podsatwie danych z DBS-a treści na stronie jest obiekt XMLHttpRequest i jego właściwość polegająca na możliwości wysyłania asynchronicznych żądań do serwera oraz obsługę odpowiedzi serwera BEZ konieczności przeładowania strony.

Ale np. do Ajaxa można zaliczyć również technikę dynamicznej zmiany styli CSS na stronie (klasycznym przykładem jest tutaj możliwość powiększenia czcionki), czy też podmianę zawartości jakiegokolwiek DIV-a poprzez manipulację DOM-em (innerHTML i te klimaty), czy też dynamiczne dodawanie elementów strony (ponownie DOM).

darko
mrok, blooregard
fakt, ajax to nie język programowania, co nie zmienia faktu, że jak się chce pracować z obiektem XmlHttpRequest - dobrze byłoby najpierw poznać, co oferuje i jak się na nim pracuje.
kamil1114
Jest wiele bibliotek opartych na ajaxie, polecam zapoznać się z nimi, np. jQuery
kamil1114
Ok , dziękuję wszystkim za pomoc.

Poczytam trochę o tym ajaxie i jQuery.
A zna ktoś jakieś dobre strony gdzie jest to wszystko łopatologicznie wytłumaczone ?
darko
jQuery ma porządną dokumentację: http://docs.jquery.com/
Z popularniejszych bibliotek warto wymienić mintAjax, MooTools, script.aculo.us
blooregard
Cytat
fakt, ajax to nie język programowania, co nie zmienia faktu, że jak się chce pracować z obiektem XmlHttpRequest - dobrze byłoby najpierw poznać, co oferuje i jak się na nim pracuje.

Do tego nie potrzeba wiele wiedzy - wystarczą podstawy JS. Sam obiekt XMLHttpRequest posiada kilka właściwości i metod, które można opanować w godzinę. Inicjalizacja obiektu to jedna funkcja na kilka linijek kodu (zakładam, że inicjalizuje się go ze sprawdzeniem rodzaju przeglądarki, bo oczywiście nasz pupilek IE w wersjach poniżej 7, ma własną koncepcję).

~kamil1114, jeśli masz gdzieś pod ręką kiosk, możesz się szarpnąć na ostatni numer Komputer Świat Eksperta - jest tam art właśnie o podstawach wykorzystania XMLHttpRequest, obsłudze żądań GET i POST poprzez ten obiekt i przykładowa aplikacja, system newsów. Przy okazji masz też informacje o JSON i jak z tego korzystać.

kamil1114
Ok , zaraz polecę do sklepu po gazetkę. Rozumiem , że numer z grudnia ?

Mam tylko takie jedno , pytanie , bo jednej rzeczy nie potrafię zrozumieć. AJAX to nie jest język programowania , a te wszystkie jQuery , ASP.NET,mintAjax i inne to są biblioteki ? I programista decyduje się na jedną z nich , uczy się jej i ją używa ? Po co to jest , bez tego nie można nic zrobić w AJAXie ?
darko
Oczywiście, że można. Biblioteki są poukładanym zbiorem gotowych rozwiązań. Dzięki nim oszczędzisz sporo czasu, ponieważ nie będziesz musiał wszystkiego samemu napisać od zera. Biblioteki są po to, aby było szybciej, łatwiej i przyjemniej.
kamil1114
A co sądzicie o ASP.NET ? Jest to w miarę dobra biblioteka , czy lepiej inną się zainteresować ? jQuery to też biblioteka ?
230005
Widzę, że autor jak szalony klika pomógł przy każdej wypowiedzi w temacie to może i ja się załapię biggrin.gif. Widzę Kamilu, że ty ogólnie nie za bardzo orientujesz się w programowaniu - tu się dowiesz co nieco o asp.net http://www.asp.net/ http://pl.wikipedia.org/wiki/ASP.NET, to jest jquery http://jquery.com/ to jest ajax http://pl.wikipedia.org/wiki/AJAX i uprzedzę pytania - to jest html http://pl.wikipedia.org/wiki/HTML smile.gif
kamil1114
Klikam pomógł , bo prawie każdy post coś mi pomaga , to czemu mam nie kliknąć. Zawsze autor postu czuje się milej , a i ja jestem zadowolony że mi ktoś pomógł. biggrin.gif

Proszę jeszcze tylko o odpowiedź na pytania z mojego wcześniejszego posta.
blooregard
Numer 6/2009, grudzień 2009

Cytat
Mam tylko takie jedno , pytanie , bo jednej rzeczy nie potrafię zrozumieć. AJAX to nie jest język programowania , a te wszystkie jQuery , ASP.NET,mintAjax i inne to są biblioteki ? I programista decyduje się na jedną z nich , uczy się jej i ją używa ? Po co to jest , bez tego nie można nic zrobić w AJAXie ?

jQuery, mintAjax - to biblioteki JavaScript, która ułatwia korzystanie z JS oraz możliwości technologii Ajax na stronach www. IStnieją, by zdjąć z barków programisty konieczność wymyślania koła na nowo. Zawierają gotowe komponenty umożliwiające zastosowanie różnorakich efektów.

ASP.NET - to z kolei JĘZYK PROGRAMOWANIA autorswta Microsoftu, będący jednym ze składników całej platformy .NET (jest jeszcze J#, C#, VB.NET), służy on do budowania stron www. Na temat szczegółów sie nie wypowiadam, bo nie jestem biegły w technologiach Micrososftu

A Ajaxa możesz wykorzystać nie znając żadnej dodatkowej biblioteki. Jak Ci już napisałem wyżej, Ajax to technika łączenia JS, HTML, XML, DOM i innych technologii w celu uzyskania nowych funkcjonalności. Czy się na nie decydujesz, czy je chcesz używać - Twoja wola

Po Twoich postach widać, że jesteś bardzo zielony w kwestiach związanych z programowaniem w ogóle, bo bardzo mylisz i mieszasz pojęcia.
Moja rada dla Ciebie jest następująca:
- poczytaj, czym jest język programowania, jakie sa najpopularniejsze języki, do czego służą, co to jest biblioteka itp. Czyli podstawy podstaw.
- naucz się najpierw samego HTML (pamiętaj, że HTML, czyli "Hypertext Markup Language", nie jest sam w sobie językiem programowania. Jest to język znaczników służący do opisu wyglądu strony www - ale NIE JEST językiem programowania. To kolejny często popełniany błąd początkujacych), budowy strony www (DOM - Document Model Object), CSS, atrybutów i ich wartości - czyli tego wszystkiego, co składa się na stronę www.
- naucz się rozróżniać języki oraz ich zastosowanie (www, apliakcje, bazy danych)
- poczytaj na temat konstrukcji językowych (pętle, warunki, typy danych proste i złożone, klasy, obiekty, funckje/podprogramy - to są rzeczy uniwersalne, niezależne od języka, a różnią się detalami - sposobem deklaracji czy składnią specyficzną dla danego języka)
- zapoznaj się ze standardami i protokołami (czym są, co definiują, jakie znaczenie mają w procesie tworzenia oprogramowania)
- możesz delikatnie liznąć nieco algorytmiki, ale tak delikatnie - co to są np. stos (ważne pojęcie), kolejka, lista, jakieś proste algorytmy sortowania itp.

To są podstawy.
A potem:

- naucz się JavaScript (to już jest język programowania, ale interpretowany, nie kompilowany - to też naucz się rozróżniać, czym jest kompilacja, kod maszynowy, i czy się rózni kompilator od interpretera) i wykorzystania go na stronie
- potem dopiero zapoznaj się z bibliotekami typu jQuery, bo bez znajomości JavaScript ciężko będzie Ci skumać, do czego tak naprawdę służą i jak się ich prawidłowo używa.
- a potem, jak się nauczysz łączyć te wszystkie techologie razem oraz nauczysz się posługiwać obiektem XMLHttpRequest, będziesz mógł napisać, że "znasz Ajaxa"

A potem przyjdzie czas np. na Javę, ale będziesz wtedy na tyle obeznany z tematem, że nauka nowych języków przyjdzie Ci z dużą łatwością i swobodą. Ale musisz zacząć od początku, a nie od dupy strony, jak radzi Ci na przykład Kolega ~darko, który wysyła Cię od razu do dokumentacji bibliotek, jak Ty nawet nie masz pojęcia o róznicy pomiędzy biblioteką a językiem programowania. Nie piszę tego broń Boże złośliwie - ja też kiedyś zaczynałem od:
Kod
10 PRINT "HELLO WORLD"
20 GOTO 10

(rok 91, BASIC 2.0/7.0, Commodore 64/128 smile.gif )
No i najważniejsze: ucz się, czytaj, próbuj, koduj i jeszcze raz ucz się i czytaj, koduj, próbuj, pytaj, czytaj, koduj, ucz się. I tak w kółko.
Naucz się czytać komunikaty błędów. To Twój najlepszy przyjaciel w trakcie nauki. Naucz się korzystać z google i dokumentacji. Pamiętaj, że programowania nie nauczysz się tylko z książek, chociaż to właśnie dobre książki są podstawą, szczególnie na początku, gdy nie masz jeszcze wprawy w posługiwaniu się dokumentacją i daną technologią na tyle swobodnie, by taka dokumentacja Ci wystarczała.

230005
Odpowiedź na swoje pytania znajdziesz w linkach, które podałem - jest tam wszystko opisane bardziej obszernie i dokładnie niż można to zrobić na forum.
darko
Cytat
Moja rada dla Ciebie jest następująca:
- poczytaj, czym jest język programowania, jakie sa najpopularniejsze języki, do czego służą, co to jest biblioteka itp. Czyli podstawy podstaw.
- naucz się najpierw samego HTML (pamiętaj, że HTML, czyli "Hypertext Markup Language", nie jest sam w sobie językiem programowania. Jest to język znaczników służący do opisu wyglądu strony www - ale NIE JEST językiem programowania. To kolejny często popełniany błąd początkujacych), budowy strony www (DOM - Document Model Object), CSS, atrybutów i ich wartości - czyli tego wszystkiego, co składa się na stronę www.
- naucz się rozróżniać języki oraz ich zastosowanie (www, apliakcje, bazy danych)
- poczytaj na temat konstrukcji językowych (pętle, warunki, typy danych proste i złożone, klasy, obiekty, funckje/podprogramy - to są rzeczy uniwersalne, niezależne od języka, a różnią się detalami - sposobem deklaracji czy składnią specyficzną dla danego języka)
- zapoznaj się ze standardami i protokołami (czym są, co definiują, jakie znaczenie mają w procesie tworzenia oprogramowania)
- możesz delikatnie liznąć nieco algorytmiki, ale tak delikatnie - co to są np. stos (ważne pojęcie), kolejka, lista, jakieś proste algorytmy sortowania itp.

To są podstawy.
A potem:

- naucz się JavaScript (to już jest język programowania, ale interpretowany, nie kompilowany - to też naucz się rozróżniać, czym jest kompilacja, kod maszynowy, i czy się rózni kompilator od interpretera) i wykorzystania go na stronie
- potem dopiero zapoznaj się z bibliotekami typu jQuery, bo bez znajomości JavaScript ciężko będzie Ci skumać, do czego tak naprawdę służą i jak się ich prawidłowo używa.
- a potem, jak się nauczysz łączyć te wszystkie techologie razem oraz nauczysz się posługiwać obiektem XMLHttpRequest, będziesz mógł napisać, że "znasz Ajaxa"

A potem przyjdzie czas np. na Javę, ale będziesz wtedy na tyle obeznany z tematem, że nauka nowych języków przyjdzie Ci z dużą łatwością i swobodą. Ale musisz zacząć od początku, a nie od dupy strony, jak radzi Ci na przykład Kolega ~darko

i to wszystko w godzinę ? tongue.gif Oczywiście nie radzę zaczynać od dupy strony, blooregard masz rację najpierw trzeba znać podstawy, później można myśleć o bibliotekach. Zależy też do czego tak naprawdę będzie potrzebny ajax, bo jeśli do jakiś prostych kwestii typu wstrzyknięcie jakiejś zawartości do diva na prostej stronie to nie ma potrzeby otwierania całej ścieżki edukacji w kwestiach o których piszesz, zresztą, to co napisałeś to budowanie swojego warsztatu programistycznego, ale to już inna bajka.
kamil1114
Ok , bardzo dziękuję wszystkim za pomoc , a w szczególności Blooregard'owi.

@Blooregard

Zrobię tak jak mówisz , zacznę od samego początku. Kiedyś się uczyłem trochę HTML'a i PHP , ale muszę zacząć od początku , bo dużo pozapominałem. Dziękuję Ci za wyznaczanie mi drogi.

Pozdrawiam
I życzę Wesołych Świąt !
blooregard
Cytat
i to wszystko w godzinę ?

~darko, umiesz czytać ze zrozumieniem?
Cytat
Sam obiekt XMLHttpRequest posiada kilka właściwości i metod, które można opanować w godzinę.

~kamil1114
Cytat
Dziękuję Ci za wyznaczanie mi drogi.

Let the keyboard be with You smile.gif
darko
Cytat(blooregard @ 24.12.2009, 15:09:52 ) *
~darko, umiesz czytać ze zrozumieniem?

~kamil1114

Let the keyboard be with You smile.gif

~blooregard ech... za grosz poczucia humoru... smile.gif
KKzone
Cytat(blooregard @ 24.12.2009, 15:42:42 ) *
ASP.NET - to z kolei JĘZYK PROGRAMOWANIA autorswta Microsoftu, będący jednym ze składników całej platformy .NET (jest jeszcze J#, C#, VB.NET), służy on do budowania stron www. Na temat szczegółów sie nie wypowiadam, bo nie jestem biegły w technologiach Micrososftu

Asp.net to nie język programowania, a technologia do pisania dynamicznych stron w VB lub C#.
blooregard
Cytat
Asp.net to nie język programowania, a technologia do pisania dynamicznych stron w VB lub C#.

Zgadza się, mój błąd.

Już sobie doczytałem, czym jest ASP.NET smile.gif
Dzięki za poprawienie.
kodereq
To tak, jakby programista aplikacji WEBowych zapytał:

Palec , czy warto go mieć ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.