Numer 6/2009, grudzień 2009
Cytat
Mam tylko takie jedno , pytanie , bo jednej rzeczy nie potrafię zrozumieć. AJAX to nie jest język programowania , a te wszystkie jQuery , ASP.NET,mintAjax i inne to są biblioteki ? I programista decyduje się na jedną z nich , uczy się jej i ją używa ? Po co to jest , bez tego nie można nic zrobić w AJAXie ?
jQuery, mintAjax - to biblioteki JavaScript, która ułatwia korzystanie z JS oraz możliwości technologii Ajax na stronach www. IStnieją, by zdjąć z barków programisty konieczność wymyślania koła na nowo. Zawierają gotowe komponenty umożliwiające zastosowanie różnorakich efektów.
ASP.NET - to z kolei JĘZYK PROGRAMOWANIA autorswta Microsoftu, będący jednym ze składników całej platformy .NET (jest jeszcze J#, C#, VB.NET), służy on do budowania stron www. Na temat szczegółów sie nie wypowiadam, bo nie jestem biegły w technologiach Micrososftu
A Ajaxa możesz wykorzystać nie znając żadnej dodatkowej biblioteki. Jak Ci już napisałem wyżej, Ajax to technika łączenia JS, HTML, XML, DOM i innych technologii w celu uzyskania nowych funkcjonalności. Czy się na nie decydujesz, czy je chcesz używać - Twoja wola
Po Twoich postach widać, że jesteś bardzo zielony w kwestiach związanych z programowaniem w ogóle, bo bardzo mylisz i mieszasz pojęcia.
Moja rada dla Ciebie jest następująca:
- poczytaj, czym jest język programowania, jakie sa najpopularniejsze języki, do czego służą, co to jest biblioteka itp. Czyli podstawy podstaw.
- naucz się najpierw samego HTML (pamiętaj, że HTML, czyli "Hypertext Markup Language", nie jest sam w sobie językiem programowania. Jest to język znaczników służący do opisu wyglądu strony www - ale NIE JEST językiem programowania. To kolejny często popełniany błąd początkujacych), budowy strony www (DOM - Document Model Object), CSS, atrybutów i ich wartości - czyli tego wszystkiego, co składa się na stronę www.
- naucz się rozróżniać języki oraz ich zastosowanie (www, apliakcje, bazy danych)
- poczytaj na temat konstrukcji językowych (pętle, warunki, typy danych proste i złożone, klasy, obiekty, funckje/podprogramy - to są rzeczy uniwersalne, niezależne od języka, a różnią się detalami - sposobem deklaracji czy składnią specyficzną dla danego języka)
- zapoznaj się ze standardami i protokołami (czym są, co definiują, jakie znaczenie mają w procesie tworzenia oprogramowania)
- możesz delikatnie liznąć nieco algorytmiki, ale tak delikatnie - co to są np. stos (ważne pojęcie), kolejka, lista, jakieś proste algorytmy sortowania itp.
To są podstawy.
A potem:
- naucz się JavaScript (to już jest język programowania, ale interpretowany, nie kompilowany - to też naucz się rozróżniać, czym jest kompilacja, kod maszynowy, i czy się rózni kompilator od interpretera) i wykorzystania go na stronie
- potem dopiero zapoznaj się z bibliotekami typu jQuery, bo bez znajomości JavaScript ciężko będzie Ci skumać, do czego tak naprawdę służą i jak się ich prawidłowo używa.
- a potem, jak się nauczysz łączyć te wszystkie techologie razem oraz nauczysz się posługiwać obiektem XMLHttpRequest, będziesz mógł napisać, że "znasz Ajaxa"
A potem przyjdzie czas np. na Javę, ale będziesz wtedy na tyle obeznany z tematem, że nauka nowych języków przyjdzie Ci z dużą łatwością i swobodą. Ale musisz zacząć
od początku, a nie od dupy strony, jak radzi Ci na przykład Kolega ~darko, który wysyła Cię od razu do dokumentacji bibliotek, jak Ty nawet nie masz pojęcia o róznicy pomiędzy biblioteką a językiem programowania. Nie piszę tego broń Boże złośliwie - ja też kiedyś zaczynałem od:
Kod
10 PRINT "HELLO WORLD"
20 GOTO 10
(rok 91, BASIC 2.0/7.0, Commodore 64/128

)
No i najważniejsze: ucz się, czytaj, próbuj, koduj i jeszcze raz ucz się i czytaj, koduj, próbuj, pytaj, czytaj, koduj, ucz się. I tak w kółko.
Naucz się czytać komunikaty błędów. To Twój najlepszy przyjaciel w trakcie nauki. Naucz się korzystać z google i dokumentacji. Pamiętaj, że programowania nie nauczysz się tylko z książek, chociaż to właśnie dobre książki są podstawą, szczególnie na początku, gdy nie masz jeszcze wprawy w posługiwaniu się dokumentacją i daną technologią na tyle swobodnie, by taka dokumentacja Ci wystarczała.