Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy ten laptop warto kupić?
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Darek82
Mam pytanie czy ten laptop w tej cenie do prac w Photoshopie i ogolnie do uzytku jest to dobry zakup myslicie podaje linka

http://www.neo24.pl/komputery-i-akcesoria/...-w300-a232.html

Szukam jakiegos laptopa a teraz niby okres promocji
http://www.neo24.pl/komputery-i-akcesoria/...-w300-a232.html
erix
SiS Mirage/Intel GMA raczej się nie nadaje do tego celu. Wątpię, aby była w nich sprzętowa akceleracja kompatybilna z Photoshopem.

Szukaj czegoś z dedykowaną grafiką ATI/nVidia, bo inaczej po prostu się zamęczysz.
darko
15.6'' dla grafika to malutko, ponadto jw. przydałaby się jakaś lepsza karta graficzna.
Zyx
Do prac w Photoshopie to w monitor porządny raczej inwestuj, a później się martw nad sprzętowymi akceleracjami itd., bo matryce TN stosowane w laptopach i większości monitorów dla mas mają tyle wspólnego z odwzorowaniem kolorów, co piernik z wiatrakiem. W dodatku matryce GLARE nadają się bardziej do powieszenia w łazience w miejsce lustra, a nie do wyświetlania czegokolwiek w warunkach innych niż ciemna piwnica. Co z tego, że Ci laptop nie będzie przymulać w trakcie prac, kiedy grafika będzie się nadawała do śmieci z powodu przekłamań kolorystycznych?
Daiquiri
Dużo pracuję w Photoshopie i w kwestii jego "działania" na tym sprzęcie:
- jeżeli nie przeszkadza Ci dłuższy czas ładowania się programu,
- jeżeli NIE MASZ ZAMIARU korzystać z filtrów,
- jeżeli nie obrabiasz dużych rozmiarem np. fotek (przez dużych rozumiem już kilka megolców, bo jak nałożysz kilka masek i warstw to Ci laptop może powiedzieć "umieram"...),
- jeżeli nie przeszkadza Ci, że PS będzie Ci od czasu do czasu kwilił "daj mi chwilę",
- i kilka innych,

To bierz. Bo tak naprawdę, jeżeli w Photoshopie korzystasz z podstawowych narzędzi do np. projektowania stron czy ikon rastrowych, to będzie działał (uwzględniając powyższe). Natomiast, czegokolwiek w 300dpi (jeżeli zajdzie taka potrzeba), moim zdaniem, bez wyrwania wszystkich włosów z głowy nie obrobisz sciana.gif . Jeżeli ma to być to laptop do zastosowań takich jak powyższe, to nie martwiłabym się o straszne przekłamania. PS z zasady nie jest przeznaczony do składania czegokolwiek do druku - a i w tym przypadku korzysta się ze wzornika. A "przekłamania" zawsze są - mniejsze lub większe. Dochodzą do tego jeszcze kąt pod jakim patrzymy na projekt, kalibracja - blablabla :-). Co innego, że praca (w PSie) na tym sprzęcie może przypominać sunięcie szmatą owiniętą na kiju po niezbyt czystej podłodze.

PS. Zobacz na wymagania PSa... zerknęłam na pudło od pakietu i widzę 1GB RAMu, 10GB miejsca i średni procek - ale to są wymagania pod Mac'a, nie wiem na ile różnią się one dla PCeta.
erix
Jadę na 615, ale prócz CPU, to reszta bebechów jest podobna.

Nie ma chyba gorszego zarządzania wiatrakiem niż w tym BIOS-ie. A niestety, nie ma - póki co - alternatywnego. Prócz tego można się jeszcze przyczepić do głośnika mono (!), ale reszta jest naprawdę przyzwoita (w tym dwukanałowy kontroler pamięci; nie pamiętam, czy w 610 też).

No i szkoda, że 610 = Intel GMA...
zecik1976
Generalnie jeśli to ma być sprzęt do pracy to odpuść sobie te tandety poniżej 2 tys. zł. Tanie laptopy no name mają świetne parametry tylko w teorii, a tak naprawdę pracują tak jakbyś np. do poloneza wstawił silnik od Corvetty. Co z tego, że będzie tam 440 koni jak to dalej będzie polonez i przy większej prędkości na zakręcie się wywróci.
Jeśli laptop ma być Twoim narzędziem pracy to szukaj czegoś markowego i z troszkę wyższej pólki. Ja chcę niedługo zmienić laptop i wyczaiłem tylko jeden model, który tak naprawdę mi pasuje. To jest HP Pro Book i ma coś czego nie ma żaden inny laptop chyba. Otóż nie ma zasysania chłodzenia od dołu i można na nim pracować na kolanach, na kołdrze i gdzie się tylko chce. Ja pracuję na laptopie wszedzie gdzie się da i takie coś jest dla mnie ważne bo pracując w łóżku zajeździłem już SONY VAIO i nie wspominając już o jakiś badziewnych Asusach.
Daiquiri
Cytat(Kalachan @ 11.01.2010, 19:54:33 ) *
A czemu jako grafik nie pracujesz na stacjonarnym?

A co jest złego w "niepracowaniu" na stacjonarce? Ja pomimo posiadania owej "stacjonarki" siedzę głównie na MacBooku i nie widzę w tym niczego zdrożnego.

@up i jeszcze jedno:
15" to wcale nie jest mało - jak masz potrzebę pracy przy "dużym" ekranie to polecam zewnętrzny monitor, bo 17" tego nie załatwi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.