kosmos
30.12.2009, 18:32:18
Witam
Znana jest zasada iż aby posiadać kilka systemów na jednym komputerze należy instalować je od wersji najstarszej do najnowszej. W przeciwnym razie wersja starsza może się nie uruchomić ( brak menu wyboru systemu ).
Obecnie na lapku mam zainstalowaną Vistę. Chcę postawić drugi system Windows server 2008.
Który jest nowszy a który starszy
kosmos
30.12.2009, 19:30:20
Vista: 30 listopada 2006 Wersja PL: 7 marca 2007
Windows Server 2008: 27 Luty 2008
Pozdrawiam
mike
31.12.2009, 01:15:14
W większości przypadków wygodniej postawić jeden system i zwirtualizować inne.
Babcia@Stefa
3.01.2010, 15:11:36
Wydaje mi się, że najpierw instalujesz starszy a później nowszy, gdzieś była udokumentowana kolejność, ale z tym kiepskim windozowym bootloaderem to nic nie wiadomo

-- WebNuLL
pgrzelka
3.01.2010, 15:21:27
możesz skorzystać z innego bootloadera, poszukaj w google
Babcia@Stefa
3.01.2010, 15:52:07
GRUB jest chyba najlepszym bootloaderem, następca LILO

Ja bym to zrobił tak:
Na jednej partycji zainstalował GRUBA, na drugiej windoze #1 z bootloaderem, na trzeciej windozę #2 z bootloaderem.
Z poziomu gruba bym wywoływał inny bootloader ( chainload ).
-- WebNuLL
Przecież i windowsowy ma wpisy w bootloaderze. Otwórz go zwykłym notatnikiem a sam zobaczysz. Tam można "na pałę" mu wpisywać systemy. Kolejność instalacji trai znaczenie gdy wiesz jak systemy wpisać tam. A to tylko numeracja na zasadzie dysk-wolumin w zasadzie.
sztosz
3.01.2010, 20:03:15
Cytat(Babcia@Stefa @ 3.01.2010, 15:52:07 )

Na jednej partycji zainstalował GRUBA, na drugiej windoze #1 z bootloaderem, na trzeciej windozę #2 z bootloaderem.
Takiś mądry? To powiedz jak to zrobić z tymi bootloaderami na partycjach? Jakbym nie instalował, to zawsze bootloader mi się wciskał do bootsectora.
Babcia@Stefa
3.01.2010, 23:27:39
Cytat(sztosz @ 3.01.2010, 20:03:15 )

Takiś mądry? To powiedz jak to zrobić z tymi bootloaderami na partycjach? Jakbym nie instalował, to zawsze bootloader mi się wciskał do bootsectora.
Zainstalować GRUBA i jak już wcześniej napisałem ładować z poziomu GRUBA te bootloadery.
-- WebNuLL
sztosz
4.01.2010, 00:25:38
Trochę mylisz pojęcia. Bootloader to coś co instaluje się w bootsectorze i zawsze tam. Z tym że bootloadery mogą być 1 lub 2 stopniowe. 1 stopniowe mieszczą się całe w 512kb bootsectora i ładują jądro. Dwu stopniowe instalują w bootsectorze to co ładuje resztę która się nie zmieściła w bootsectorze. GRUB i wszystkie windowsowe bootloadery (mam na myśli te natywne z XP, Visty, 7 etc., ale już nie 95 i 98) są dwu stopniowe. I ten drugi stopień odpowiada za wybór jądra(grub) czy pozwala np. na tryb awaryjny(windowsy), przekazując parametry do jądra. Ale tak naprawdę aby załadować jądro Windowsa czy jakiegokolwiek systemu operacyjnego można się zupełnie obyć bez ich bootloaderów, wystarczy przekazać odpowiednie parametry do jądra które będziemy ładować. Tak czy inaczej bez ładowania pierwszej części bootloadera ciężko mówić o ładowaniu bootloadera, bo bootloader może być tylko jeden, w bootsectorze. Przepraszam że się wcześniej czepiałem, miałem jeden z gorszych momentów najwyraźniej :/