Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: instalacja windowsa xp na laptpie
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
rychu123
Witam, kupiłem sobie dziś laptopa asusa k50 bez systemu. Mój problem polega na tym ze włożę płytkę z Windowsem i nic się nie dzieje tylko miga kreska. Wydaje mi sie ze trzeba przestawić w biose żeby czytało z cd rom ale nie wiem jak to zrobić proszę o pomoc
thek
Ja bym raczej zerknął jakiego XP masz. Nowe laptopy mają dyski już z reguły na SATA, a nie wszystkie XP miały na płytach instalacyjnych obsług tychże. Jeśli tota sytuacja to poczytaj na necie o instalacji XP i problemach z SATA. Są obejścia począwszy od podpinania dodatkowych napędów do przerabiania płyt instalacyjnych smile.gif

EDIT: A codo ustawiania w BIOS kolejności bootowania to nie ma różnicy to jeśli nie masz systemu preinstalowanego. Wykrywane jest bowiem to podczas startu. Brak systemu operacyjnego na dysku i tak będzie skutkował próbą odczytu z CD/DVD, bo tak najczęściej są ustawione BIOSy domyślnie. Jeśli nie to popatrz na ekranie BIOSu jaki typ masz, bo od tego zależy klawisz uruchomienia SETUPu. Jeśli Award to Delete, Jeśli Phoenix to Tab, ale to tak z pamięci mówię. Zawsze na ekranie podczas startu pisze jaki klawisz trzeba wcisnąć smile.gif
vokiel
Klawisz DEL lub F2 podczas uruchamiania, zakładka Boot lub podobna, a tam kolejność wybiera się z listy (strzałki góra dół lub PgUp PgDn). Ustawiasz żeby cd był pierwszy na liście, Save & Exit, restart i voila. (Jeśli instalujesz XP to ustaw dysk w tryb Compatible - a propos SATA)
thomson89
To głównie zależy od typu biosu. Jak nie jesteś dobry w te klocki wylukaj jaki masz bios i poszukaj na necie "ustawianie bootowania".

Dla przykładu w moim biosie to jest Advanced Setting -> Bott device i dopiero tam ustawiam 1-st boot device itp. itd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.