Lethys
5.01.2010, 22:44:59
Witam,
Korzystam z serweru xxl-web.pl, nie mialem nigdy z nim problemow. Kupilem ostatnio skrypt bazy noclegowej z pewnej firmy.
http://allegro.pl/item876167504_baza_nocle..._50_taniej.htmlDziisaj go zainstalowalem i zamiast strony glownej pojawia sie biala strona, nic wiecej. Co moze byc nie tak ?
wookieb
5.01.2010, 22:49:39
1) A może pokusiłbyś się o bardziej inteligenty tytuł tematu?
2) Nie działa bo są jakieś błędy a domyślnie masz wyłączone raportowanie błędów. Otwierasz index.php (zapewne) i dopisujesz
i upewniasz się, że w tym pliku nie ma innego error_reporting
3) Podajesz nam błędy jakie wyjdą
4) zawsze też możesz skorzystać z pomocy technicznej "firmy" od której kupiłeś skrypt
Także z tym skryptem, ale mocno zmodyfikowanym miałem do czynienia. Powiem tylko tyle, że w chwili obecnej unikałbym go jak ognia gdybym mógł. Oparty o strukturalny php4, kompletnie nie zabezpieczony przed jakimikolwiek formami ataku (nawet banalne sql injection, gdyż nic nie jest escape'owane), funkcje i połapanie się w nich to tragedia. Koszmarem stanie się zmiana w tym szablonie czegokolwiek na sensowniejsze, bo poprawka w jednym miejscu posypie kod w iluś gdzie indziej. Na start tylko pozornie dobre, bo wiele rzeczy automatycznych, ale szybko wychodzą problemy z nieoptymalizowanymi zapytaniami. Można więc powiedzieć, że ten skrypt jest jedynie podstawą pod ogromne przeróbki.
EDIT: A skoro już jesteśmy przy tym że nie działa to nie dość, że jest on niezabezpieczony, to oczywiście w htaccess takich wpisów jak usephp4 czy włączonych register_globals może zaistnieć konieczność wpisania, bo inaczej się sypać może.
Pilsener
6.01.2010, 13:32:21
Ja zanim zacznę z kimś współpracę patrzę, czy nie reklamują się na portalach tego typu - jeśli tak, to źle wróży, dla mnie korzystanie z usług osób tam się ogłaszających to ostateczność, wszystkie moje złe doświadczenia dotyczą arpegio, ebajuf, etc. Jest wiele dobrych, sprawdzonych firm oferujących dobre i sprawdzone rozwiązania, gdzie masz support techniczny, gratis wdrożenie itp. itd. Ale jak kupiłeś to już po ptokach, radzę zatrudnić specjalistę od PHP/mySQL w celu wdrożenia/modyfikacji skryptu, daj ogłoszenie w dziale "giełda", na pewno jest kilka osób mających kontakt z tym skryptem (jak kolega powyżej), którzy podjeliby się tego za rozsądną cenę.