Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Technologia CRM
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Tom:-)
Gdzie mogę znaleźć obszernie opisane zagadnienie technologi: CRM? Nie za bardzo wiem z czym to się wiąże (tak jak nie widziałem co to jest CMS). Przeczytałem już podstawy wyszukane przez wujka Google ale jeszcze nie wiele wiem
Cysiaczek
W skrócie, wiąże się z tym, że musisz przełożyć procesy zachodzące w firmie na funkcje oprogramowania, które te procesy wspomogą w jak najszerszym stopniu. Ponieważ w wielu firmach niektóre procesy są podobne (a przynajmniej mają wspólny punkt wyjścia), to można napisać szkielet oprogramowania, które potem ułatwia dodawanie nowych funkcji. W zasadzie od strony oprogramowania nie różni się wiele od CMS, tylko większy nacisk kładziesz na uprawnienia, dostęp do danych w różnej formie (eksport danych do różnych formatów -np. pdf, excell). Każda firma wymaga czegoś innego.

Pozdrawiam
dr4ko
To o czym napisał Cysiaczek to system ERP. CRM czyli Customer Relationship Management ma inne założenia chociaż bardzo często tworzy z ERP jeden system. CRM ma "dwie strony medalu". Jedna, nazwijmy ją frontendem, jest czysto komunikacyjna/wizerunkowa gdzie klientowi ułatwia i usprawnia się komunikację z firmą i pozwala mu na bieżąco monitować tą komunikację, jednocześnie tworząc pozytywny wizerunek firmy, wysyła mu materiały reklamowe dostosowane do indywidualnego profilu klienta itp. Druga strona , czyli backend, jest analityczna - zbiera i analizuje informacje o klientach, o najczęstszych reklamacjach i problemach zgłaszanych przez klientów, najczęściej wybieranych produktach itp. Czyli zbiera informacje biznesowe do analizy dla analityków biznesowych i product managerów. Wnioski z backendu są następnie wdrażane w życie we frontendzie.

Ogólnie jest to system bardzo złożony działający na pograniczu biznesu i informatyki.
Cysiaczek
Masz rację ~dr4ko co do tego, że opisałem w skrócie ERP, ale dla wielu firm ta komunikacja z klientem, udostępnianie mu dokumentów, wymiana ich - to wszystko co robią. Do tego jakieś dane do analizy, wykresy itp. Właściwie o ERP można mówić, gdy osiągniemy pewien stopień złożoności podsystemów i ich większą ilość. Wcześniej to może i błędnie nazwany, ale to jest CRM. No bo w końcu jak nazwać system, który przyjmuje od klientów wnioski, pozwala przeglądać, decydować o losach wniosku i odpowiadać klientowi (nawet automatycznie, bez wiedzy użytkownika)? IMO, to spełnia ideę CRM (wg ~DeyV też) smile.gif

Pozdrawiam
Tom:-)
Uuu to jest o wiele grubsza ryba niż myślałem. Proces bardzo złożony ale mi się wydaje że bardzo przydatny tzn przydatne bardzo informacje które same na siebie jak by pracują.

Trochę zagmatwałem ale... A czy warto wykorzystywać tą technologię dla małych, średnich firm dopiero ruszających z posad?
dr4ko
Korzystać na pewno warto. Im wcześniej system jest wdrożony tym mniej takie wdrożenie kosztuje.
starach
Zawsze można korzystać z darmowych narzędzi google, które są niejako częściową implementacją wymienionych systemów. Jeśli firma kładzie nacisk na klientów internetowych to według mnie nie tylko warto, ale tak na prawdę trzeba.
zzeus
Można też sobie pisać własnego CRM'a, zaczynając od prostych rzeczy i rozbudowywać go w miarę potrzeb wraz z rozwojem firmy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.