Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Walidacja adresu www
Forum PHP.pl > Forum > PHP
fernet
Pewnie juz wieksza czesc z was orientuje sie ze popsuli eregi a co za tym idzie trzeba sie teraz zabawiac z preg_match i niby cacy jednak po glebszym zastanowieniu dochodze do wniosku ze moze wlasciwszym rozwiazaniem jelsi chodzi o walidacje www czy nawet @ jest pingowanie chociaz te serwery od @ odpowiadaja jak im sie podoba co moze byc klopotliwe... (ps najwiekszy ubaw mialem z go2.pl) no ale nie w tym rzecz... zauwazylem ze online narzedzie whois serwoja tokena zatem jest cos na rzeczy... pewnie to jakos obciaza serwer i dochodzi do tego kwestia bezpieczesntwa bo smiga sie juz exec. Zamierzam postawic tej strone VPS'ie zatam serwer nie powinien stwarzac problemow to co mnie interesuje to kwestia taka czy to ma wogule ma sens... tzn wyrazenie regularne satysfakcjonuje mnie w 90% i da sie z tym zyc jakos zyc jednak chec korzysnia z mozliwosc jakie daje VPS jest bardzo duza. Chcialbym poznac wasze zdanie...
Zyx
Zdanie w sprawie czego? Sprawdzania poprawności adresu WWW? Pingowanie jest średnio sensowne - niepotrzebnie obciąża serwery, wielu administratorów je blokuje i właściwie zacznij od zastanowienia się najpierw czy naprawdę aż tak bardzo potrzebna Ci jest taka wiedza. Ponadto czasami strony mogą być na chwilę wyłączane lub niedostępne - co wtedy? Jeśli udostępnisz możliwość publikowania adresu WWW, to masz gwarancję, że mnóstwo ludzi we własnym interesie będzie się starało podać istniejący smile.gif.

PS. Kto popsuł eregi? To one jeszcze nie wymarły śmiercią naturalną? Przecież wyrażenia perlowe są lepsze i dużo szybsze... a tak w ogóle do sprawdzania poprawności adresu jest coś takiego:

Kod
filter_var($var, FILTER_VALIDATE_URL);

PS2. Pisz z łaski swojej krótszymi zdaniami. 4-linijkowy potwór... litości.
fernet
Zapewne są szybsze jednak perla sie jeszcze nie dotykałem... ale z tego co czytam na ich stronie wygląda mi to na całkiem potężne narządzie i najprawdopodobniej zatańczę z nim przy okazji wap i mam nadzieje ze będzie zabawnie... a co do tego pinga to sie jeszcze zastanowię...
semper
Jak już kolega napisał wbudowane funkcje filter_ doskonale walidują urle. Jeżeli chcesz jednak użyć preg_match to regułka jest następująca :
Kod
'/^(((http|https|ftp):\/\/)?([[a-zA-Z0-9]\-\.])+(\.)([[a-zA-Z0-9]]){2,4}([[a-zA-Z0-9]\/+=%&_\.~?\-]*))*$/'
Powinno działać guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.