Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie pliku instalacji w php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
daruzagi
Witam serdecznie
Interesuje mnie stworzenie pliku instalacyjnego do pewnego skryptu. Chodzi mi o to aby wczytując plik wygenerowany za pomocą phpmyadmin wczytać do pustej bazy danych oczywiście z poziomu php.
Proszę o pomoc czy jest coś takiego możliwe?
erix
Tak. Tylko że przy pomocy jednego *query możesz wykonać tylko jedno zapytanie, więc musisz wszystko parsować i rozdzielać.
daruzagi
Moje rozumowanie to:
wczytuje plik a pomocą funkcji fopen
pozniej czytam plik za pomocą fread
tworzę odpowiednią pętlę
i cała baza jest wczytana?

parsować i rozdzielać?
potreb
file_get_contents + preg_match + pętla z query, która dodaje do bazy, ja tak bynajmniej zrobiłem u siebie.
daruzagi
file_get_contents wczyta całość pliku
preg_match rozdzieli niepotrzebne znaki
i pętla doda do bazy zapytania

Wszystko świetnie, jednak jak wczytać zapytanie z pliku ?

powiedzmy iż mam taki kod wygenerowany w phpmyadmin jest on umieszczony w pliku baza.sql

Kod
CREATE TABLE `nazwa bazy` (
  `artykul_id` int(11) NOT NULL auto_increment,
  `artykul_tytul` varchar(150) NOT NULL default '',
  `artykul_wstep` varchar(255) NOT NULL default '',
  `artykul_tresc` text NOT NULL,
  `artykul_keyword` varchar(255) NOT NULL default '',
  PRIMARY KEY  (`artykul_id`)
) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=27;

--
-- Zrzut danych tabeli `nazwa tabeli`
--

INSERT INTO `nazwatabeli` (`artykul_id`, `artykul_tytul`, `artykul_wstep`, `artykul_tresc`, `artykul_keyword`) VALUES (26, 'Artykuł 1', 'Wstęp', 'Rozwinięcie', 'przykladowy artykuł');

Jak to zrobić? Pomocy!!!
potreb
Tu masz przykład zastosowania: http://forums.tizag.com/archive/index.php?t-3581.html tylko trzeba dostosować pod siebie, ja mam trochę inną wersję, jak znajdę to ci wrzucę.

A tu masz już zrobiony całościowo: http://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?p=629229
daruzagi
Dzięki potreb, tego szukałem. Wszystko działa jak należy. Mam u Ciebie ogromny dług wdzięczności smile.gif
Pozostaje jeszcze jedna sprawa z prefixem, usprawniło by to plik instalacji o możliwość zduplokowania tabel ... czekam na wypowiedź tamtych gości
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.