Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sesje, logowanie i kilka stron na jednym serwerze
Forum PHP.pl > Forum > PHP
deha21
Witam,
Używam mojego CMSa na paru stronach, które znajdują się na jednym serwerze. Są w innych katalogach, korzystają z innych baz.
Problem jest taki, że gdy zaloguję się do jednego panelu to do panelu drugiej strony nie muszę się logować - jestem automatycznie logowany. Przy czym nie działa to tak na wszystkich stronach. Zauważyłem że problem sprawiają tylko dwie konkretne strony między sobą. Jak to rozwiązać?
Pozdrawiam
strife
Sprawdź te dwie konkretne strony pod kątem kodu, co więcej możemy powiedzieć, jak nie dałeś żadnego kodu źródłowego, w którym masz podejrzenia o błędzie.
blooregard
Cytat
Jak to rozwiązać?

Jeśli masz logowanie oparte na sesjach, zróżnicuj nazwy zmiennych sesyjnych, dodając do nich jakiś unikalny prefix, bo po prostu jak masz na stronie A po zalogowaniu ustawione $_SESSION['zalogowany'] na '1', a na innej logowanie oparte jest na tej samej technice, to tam zmienna $_SESSION['zalogowany'] też będzie miała wartość 1.

Zrób np. tak:
Dla strony A: $_SESSION['page_A_zalogowany'];
Dla strony B: $_SESSION['page_B_zalogowany'];
pyro
Cytat(blooregard @ 3.03.2010, 12:59:03 ) *
Jeśli masz logowanie oparte na sesjach, zróżnicuj nazwy zmiennych sesyjnych, dodając do nich jakiś unikalny prefix, bo po prostu jak masz na stronie A po zalogowaniu ustawione $_SESSION['zalogowany'] na '1', a na innej logowanie oparte jest na tej samej technice, to tam zmienna $_SESSION['zalogowany'] też będzie miała wartość 1.

Zrób np. tak:
Dla strony A: $_SESSION['page_A_zalogowany'];
Dla strony B: $_SESSION['page_B_zalogowany'];

Raczej ustawić cookie sesji dla podanego katalogu/subdomeny.
deha21
Kurcze zapomniałem wkleić kod ale widzę, że nie był Wam potrzebny winksmiley.jpg
Chyba wygodniejsza metoda to metoda pyro ale przetestuje obie. Dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.