Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Trojan Malvare na stronie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
sylwekb
Witam, jeden z klientów poprosił mnie o usunięcie trojana, jest to jakiś paskudny trojan bo żadne nawet komercyjne oprogramowanie nie potrafi zlokalizować pliku w którym jest ten szkodliwy kod, adres strony [zmoderowano]
Czy ktoś ma pomysł gdzie go szukać i czym go usunąć?
Nie ma go w plikach index, jest to prosta galeria w php bez bazy danych.
batman
Usunąłem link do zawirusowanej strony. Proszę go dodawać.
Ges
Skanujesz pliki antywirusem ? smile.gif Po ściągnięciu na swój komputer ?...
sylwekb
Dokładnie tak, pobrałem wszystkie pliki do siebie na kompa, skanowałem system komercyjym Essetem, Kasperskym, F-Secuere i nic nie znalazł. Sparawdzałem pliki index, login, config itp do których najczęściej Trojan robi dopiski iframe, i nic nie ma, zrobiłem już nawet szukanie fragmentu kodu iframe przez system i nic nie znalazło, co to może być?
Ges
Daj linka do strony na priv
sylwekb
Znalazłem delikwenta był ukryty tylko w pliku .htaccess . Oczywiście pozmieniałem wszystkie hasła FTP itp i już nie ma robala. :-)
Ges
Źródłem tego typu zmian + infekcji jest najczęściej trzymanie w Total Commanderze zapisanych haseł.
Więc polecam ponad to co zrobiłeś, poinformować wszystkich którzy na tej stronie coś robią, żeby sprawdzili sobie komputery pod katem wirusa :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.