Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] softime.pl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
MWL
Witam, chciałbym pięknie prosić o ocenę mojej web aplikacji - www.softime.pl

W necie widzę dużo takich programów, między innymi infakt.pl ale wszyscy chcą pieniądze. Ja jestem bezczelny i zamiast pieniędzy zamieszczam reklamę w nagłówku winksmiley.jpg

No, ale dobra. Softime.pl to z założenia prosty system do wyceniania swojej pracy. Pomyślałem że będę czegoś takiego potrzebować, a trzeba przyznać że jak klient wie za co płaci to jest bardziej wyrozumiały, więc postanowiłem napisać web app'a, który może komuś z was się przyda.

W każdym razie, proszę o ocenę softime.pl i ewentualne propozycje jak można by to rozwinąć (jak mi się będzie chciało to może coś popiszę winksmiley.jpg)
karol33
nie da rady kliknąć na filmik na głównej stronie
Wicepsik
Cytat(karol33 @ 19.03.2010, 20:22:30 ) *
nie da rady kliknąć na filmik na głównej stronie

Bo zamiast treści jest obrazek biggrin.gif
rocktech.pl
W stopce jest literówka "Dramowe narzędzie pomoże ..."
Co do layoutu to w miarę przejrzysty, dopracuj jeszcze parę szczegółów np. formularze i będzie ok.
Pomysłu nie ocenię. Bo tak.
frytek92
Strona ma bardzo dużo niedociągnięć a "Bo tak" to lekka przesada myślę ze pierwszym krokiem powinna być przedewszystkim zmiana grafiki a potem Opis Usługi,uzupełnienie "O softime" oraz jakiś sensowny blog.

Ocena : 1/10
MWL
Fajnie fajnie, tylko widzę że nikt nie czyta tego co piszę. Tak jak mówiłem teksty nie są napisane. One są po prostu na razie (zamiast lorem ipsum) proszę przede wszystkim o ocenę programu do tworzenia kosztorysów a nie treści reklamowej na stronie, której przecież NIE MA!

Można ocenić:
- łatwość tworzenia
- prostota używania
- szybkość działania
- GUI w JS

Ale panowie. Przecież widać że to nie jest produkt finalny. Prosiłem o ocenę web app'a a nie jego treści (jeśli to w ogóle treściami można nazwać)

DLA LENIWYCH:
Logowanie: testing
Hasło: testy
strife
Hej,

Tak naprawdę nie ma co oceniać, z całym szacunkiem dla Twojej pracy, ale musisz ten projekt jeszcze mocno dopieścić ponieważ ma bardzo dużo błędów. Layout przypomina ściągnięty z serwisu z darmowymi szablonami, niestety ale wydaje mi się, że mało kogo przyciągnie. Stron bez logowania tak naprawdę nie ma, więc zgodnie z Twoją prośba o ocenę interfejsu aplikacji po zalogowaniu:

Rejestracja (tak tak, po zalogowaniu też jest możliwość rejestracji)
Bez sensu, pokazuje tylko że źle wypełniłem formularz, a konkretnych pól w jakich zrobiłem błąd już nie, należało by to poprawić, aby było bardziej userfriendly. Nie mówiąc już o tym, że odstępy między poszczególnymi inputami powinny być równe - teraz jest to wszystko rozstrzelane.

Zakładka mój profil
Nic w niej nie ma, więc po co ona istnieje?

Dodaj kosztorys
Klient - nowy klient, po kliknięciu nie ma możliwości wyjścia z okienka, które się wyświetla powinien być przycisk "zamknij", bo w tej chwili aby zrezygnować z muszę kliknąć w dowolny obszar strony - mało kto się może domyślać, że tak jest. Nie mówiąc już o tym, że można dodać pustego klienta.

Dodawanie nowej grupy - nie można zmienić nazwy dla grupy.

W bardzo wielu miejscach można dodawać puste rekordy - brak jakiejkolwiek walidacji (np. nazwa klienta, dodawanie nowego wiersza). I najważniejsze brak jakichkolwiek komunikatów, np. takich że aby dodać nowy kosztorys należy wybrać klienta.

Lista
Tutaj trochę lepiej, mam widoczne podstawowe informacje, ale i tak nie powala.

Podsumowując strona jest bardzo kiepska, widać że jest na początku budowy, jednak musisz naprawdę mocno się postarać, aby to było zjadliwe. Nie bierz mojej opinii zbyt do siebie bo ma ona na celu jedynie uwidocznienie tego nad czym powinieneś jeszcze popracować.

Pozdrawiam.
MWL
Cytat
Dodawanie nowej grupy - nie można zmienić nazwy dla grupy.

Ale jak to?

W każdym razie dzięki za wskazówki, to jest app w wersji beta, więc wiem że jeszcze naprawdę wiele mam do zrobienia.
Nie jestem cudownym designerem więc nie jestem w stanie zrobić wodortyskowego layotu po którym wszyscy będą podjarani ;-) Wiecie panowie garażowcy chyba najlepiej jak to jest.
strife
Cytat(MWL @ 21.03.2010, 14:45:41 ) *
Ale jak to?

W każdym razie dzięki za wskazówki, to jest app w wersji beta, więc wiem że jeszcze naprawdę wiele mam do zrobienia.

Faktycznie można, nie zauważyłem wcześniej, że to jest input - ale widzisz w takim razie to też powinno inaczej wyglądać, bo nie ma żadnej informacji jak to zmienić ;-)
MWL
Witam.

Postanowiłem ulepszyć swojego webapp'a i chciałbym poznać wasze dzisiejsze opinie, co o nim sądzicie jak wam się podoba i co byście w nim zmienili. W miejscu gdzie na stronie startowej pokazane jest logo umieszczę film, który zrobię już w sobotę (w fajnym studiu).

Zależy mi na konkretnych opiniach, takich jak ostatnio - gdyż zmobilizowało mnie to do wielu poprawek w serwisie, za co wszystkim dziękuję.

Zapraszam na softime.pl.
Daiquiri
No to jak zawsze lista:
[-] Logo moim zdaniem pozostawia wiele do życzenia,
[-] Słaba typografia - mam na myśli nie tylko sam dobór czcionek, ale i ich zbytnią różnorodność,
[-] Tekst w stopce "Od dziś Twoje kosztorysy..." daje po oczach (i jest trochę dziwnie wypozycjonowany),
[-] Dwa razy obok siebie nakłaniasz do rejestracji (pod zdjęciem i pod polem do logowania),
[-] Zdecydowanie za duży cień pod blokiem, w którym docelowo ma być film,
[-] Pozycjonowanie elementów jest moim zdaniem chaotyczne (tekst, zdjęcie, pole do logowania, film). Na podstronach treść rozciąga się na 100% strony, a na głównej nie - istne szaleństwo,

[+] Kolorystyka, chociaż moim zdaniem wymaga dopieszczenia jest OK,
[+] Miło popatrzeć jak ktoś tworzy coś swojego,

PS. A ty. Ile jesteś wart? <-- tam chyba powinien być przecinek smile.gif.
MWL
Cytat
Tekst w stopce "Od dziś Twoje kosztorysy..." daje po oczach (i jest trochę dziwnie wypozycjonowany)

Mówisz o tym co jest w stopce?

Cytat
Dwa razy obok siebie nakłaniasz do rejestracji (pod zdjęciem i pod polem do logowania)

Uważam że nie jest to naganne. W szczególności że ludzie są przyzwyczajeni do tego że pod logowaniem jest rejestracja (nie karz mi myśleć).

Designersko, nie jestem hardcorowcem. Raczej programistą którego nie stać na design, kiedy projekt na siebie zarobi zrobię grafikę z prawdziwego zdarzenia smile.gif
Daiquiri
Tak, mówię o tym białym tekście po prawej stronie smile.gif. Zgadzam się, ze zwykle pod logowaniem jest rejestracja, ale jaki jest sens dwa razy zachęcać do tego samego na przestrzeni łącznej 500px? Rozumiem, że akurat nie dysponujesz grubymi milionami do wydania na grafikę, ale oceniam to co widzę. Nie chcę Cię dobić/załamać/zirytować tylko pomóc smile.gif.
MWL
Wiem i dzięki za pomoc smile.gif

Jak pewnie się domyślasz zadaniem tego tekstu jest optymalizacja dla pozycjonowania (myślę że zmiana koloru zrobi swoje). Jeśli chodzi o rejestrację. Dobrze by było żeby było do tego dojście właśnie na kilka różnych sposobów. Dla osoby która chce się zalogować będzie to pole logowania, dla osoby która jest pierwszy raz na stronie będzie to przycisk, który na stronie jakoś się różni od innych elementów smile.gif I dlatego 2 razy zrobiłem rejestrację, nie uważam tego za zły pomysł.

Jeśli chodzi o logo, postanowiłem że w nie zainwestuję, choć projekt nie jest na razie dochodowy logo to ważna sprawa. Pewnie w coś koło 2, 3 dni się zmieni.
kilab
Ja mam jeszcze kilka uwag odnośnie widoku kosztorysu.
- w kolumnie 'ile' te zera po przecinku przy każdej jednostce czasu dziwnie wygląda, ciężko coś zrobić w 3,5 usługi, polecałbym jeszcze polskie oznaczenia(g., min., dni) winksmiley.jpg
- w wygenerowanym pdf'ie jest złe kodowanie (krzaczory), ponadto może lepiej nazywać wygenerowane dokumentu np. nazwa, czy numerem kosztorysu niż każdy nazywać doc.pdf?

Jeszcze taka uwaga. Po rejestracji zostałem przeniesiony od strony głównej, nie zostałem zalogowany, nie zostałem poinformowany o tym, że rejestracja przebiegła pomyślnie. Myślałem, że jakiś błąd w formularzu i dopiero przy drugiej próbie rejestracji zobaczyłem, że mail jest już używany. Przydałoby się poprawić winksmiley.jpg
MWL
Dzięki, poprawione, czy coś jeszcze wam się nie podoba? Co warto zmienić?
Lion_87
Hmm a próbowałeś mniejszymi literkami i hmm może dodać tu jakiś wykrzyknik do pierwszego h1?
MWL
Nosz kurde, dogodź tu userom smile.gif
Mój znajomy poradził mi powiększenie tekstu smile.gif

Tak już na razie zostanie.
nospor
wejdź w rejestracje, nic nie wypełnij i kliknij submit.... ciut sie rozwala.

ps: strona jest podatna na banalny atak XSS
MWL
Nie rozwala się tylko to inny widoczek we frameworku, zaraz poprawię, dzięki.
Przy okazji, o czym mówisz? Gdzie jest podatna na xss? Zawsze usuwam tagi... (a może nie?)
nospor
Cytat
Jak zwał tak zwał. Ja taki wygląd w porównaniu do poprzedniego nazywam rozwalaniem winksmiley.jpg

Cytat
Zawsze usuwam tagi... (a może nie?)
No własnie, a moze nie winksmiley.jpg
A gdzie? Skojarz fakt o której stronie mówiłem, że się rozwala winksmiley.jpg
MWL
tak też myślałem smile.gif
nospor
Cytat

Swoją drogą to dziwnie masz to zrobione. Dwa widoku na ten sam formularz? Chcesz np. dodać nowe pole do formularza do musisz w dwóch widokach to robić?
MWL
Tak, wiem, to w swoim starym frameworku robiłem. Teraz go napisałem od nowa i jest już bez problemowo smile.gif
Wave
- Przy rejestracji i podaniu istniejącej już nazwy konta wyświetla się, że mój adres już istnieje w bazie.
- Brak polskich znaków w PDF.
- W Polsce część dziesiętną liczby oddzielamy przecinkiem.
- Polska waluta to PLN a nie "złotych".
- "należne do" ? i po co tam dokładna godzina?
- przy edycji wszystkie pozycje są "godzinami", brak rozróżnienia na usługę/produkt (Licencji mogę nadać jednostkę godzina)
- nie wiem po co jest double przy kolumnie Ilość
- dlaczego nie mogę wpisać od razu sumy?
- popracuj nad językiem, zobacz jak wyglądają faktury i programy do wypełniania
MWL
Wprowadziłem dużo poprawek i proszę o re-ocenę. No i oczywiście zachęcam do wykorzystywania smile.gif
emajl22
MWL, koniecznie popraw typografię, a szczególnie menu, bo ledwo co w ogóle coś widać.

Poza tym dałbym biały kolor w tekście powitalnym.
rzymek01
o wyglądzie nie będę się wypowiadał, gdyż na forum jest mnóstwo osob kompetentniejszch ode mnie smile.gif

[-] brak walidacji formularzy, wartości ujemne, upusty powyżej 100% i inne
[-] brak informacji przy wypełnianiu jak i po wypełnieniu formularzy (a także jakis komunikat gdzie sie popełnilo błąd)
[-] ustaw tak linki w rewrite, aby nie pokazywał sie index.php - niepotrzebne i niektóre wyszukiwarki nie lubią .php smile.gif
[-] stawki VATu się zmieniły, nie ma juz 22% haha.gif powinnna byc raczej lista wybierana niż pole
[-] nieudało mi się znaleźc w ciągu 5minut jakiejś luki, co nie znaczy, że jej nie ma, nie znam prawdziwych nazw plików php oraz mechanizmów jakie użyłeś
[-] nieczytelne czcionki

PS. z Twojego bloga: "Programowanie frontendu to moja specjalność"
na softtime "nie ma" frontendu tzn. jest, ale jakby zatrzymał się 5lat temu, zero interakcji, tekst+formularz=statyka
strife
Hej,
Dobra już mi się nie chcę, na początek tyle ^^
MWL
Cytat(rzymek01 @ 11.01.2011, 01:44:21 ) *
PS. z Twojego bloga: "Programowanie frontendu to moja specjalność"
na softtime "nie ma" frontendu tzn. jest, ale jakby zatrzymał się 5lat temu, zero interakcji, tekst+formularz=statyka

Trochę mnie to wkurzyło.

Można oczywiście zastosować kilka przydatnych bajerów, takich jak zmiana obrazka po najechaniu na ficzer, ale szczerze mówiąc, nie chce mi się. To jest mój osobisty projekt, z którego, choć doskonały nie jest, jestem dumny. Sam wszystko od a do z zrobiłem w wolnej chwili więc nie sądzę żeby było jakoś super źle.

Jeśli chodzi o bajery, to są to bajery, projekt rozwijam sobie "jak mi się chce", a więc w wolnej chwili i bez przymusu, więc nie będę tego przeładowywał js'owymi bzdetami. I nie mów mi ty że frontend który nie ma w sobie animacji i "sfeetaśnych" bajerów to zły frontend.

Poza tym, dziękuję za rady, wezmę je pod uwagę winksmiley.jpg

@strife
Dzięki faktycznie, może zmienię ten formularz rejestracji. W każdym razie nie koniecznie tego chcę, bo pomyślałem że standardowe buttony wcele nie są złe, a przynajmniej są popularne i zrozumiałe przez tych słabiej znających się na obsłudze komputera użytkowników. Pod moim mac'iem wygląda wszystko fajnie, stąd też podejrzewam błędy typograficzne tongue.gif
kbsucha
Jeżeli chodzi o interfejs graficzny w tego typu aplikacjach to moim zdaniem, warto się inspirować produktami http://37signals.com/. Ich funkcjonalność i prostota jest wręcz niesamowita. Nie ma tam żadnych wodotrysków, dzięki czemu aplikacja nie przytłacza i działa super szybko.
Co do Softime to na pewno przyglądnę się temu projektowi jak dojdzie do fazy beta.
rzymek01
Cytat(MWL @ 14.01.2011, 23:56:42 ) *
Trochę mnie to wkurzyło.

Można oczywiście zastosować kilka przydatnych bajerów, takich jak zmiana obrazka po najechaniu na ficzer

Specjalnie napisałem to ostro, ale nie bierz tego specjalnie do siebie,
nie chodziło mi o zamiany obrazków i tym podobne sprawy, tylko o frontend przyjazny użytkownikowi,
czyli w pierwszej kolejności o formularze

zmiany:
[+] zmiana koloru/czcionki na stronie głównej
[+] poprawiony formularz
[+] zmiana wartości VATu
[+] walidacja wartości ujemnych

[-] pojawił mi się na operze 1px odstep w górnej belce tak w 1/3 pola login
[-] przy dodawaniu kosztorysu jesli pole klient będzie puste, wyzeruje cały formularz i nie doda wpisu i nie wyświetla żadnego komunikatu !
[-] kolor linków za bardzo zblizony do koloru tekstu
[-] w liscie kosztorysów, nagłówek edytuj powininen brzmień raczej akcja, bo masz tam usunięcie, edycję i pdf
[-] niecałkowitoliczbowa ilość sztuk/opakowań/licencji
[-] przekroczenie zakresu int przy sumarycznej wielkości cena jedn*ilosc [czegos]

Widać zmiany na plus, teraz mogę napisać, że frontend "już jest", bo spełnia podstawowe wymagania, czyli przyjazność użytkownikowi, ale powinieneś poprawić jeszcze formularz dodawania/edycji kosztorysu
MWL
Cytat(rzymek01 @ 15.01.2011, 21:56:33 ) *
Specjalnie napisałem to ostro, ale nie bierz tego specjalnie do siebie,
nie chodziło mi o zamiany obrazków i tym podobne sprawy, tylko o frontend przyjazny użytkownikowi,
czyli w pierwszej kolejności o formularze

Wiesz, tyle ludzi jedzie po tym projekcie że jestem trochę przeczulony tongue.gif
Ale fakt faktem, moje formularze sucks! Poprawię to pewnie jutro, albo dzisiaj, zobaczy się smile.gif

Cytat(rzymek01 @ 15.01.2011, 21:56:33 ) *
[-] pojawił mi się na operze 1px odstep w górnej belce tak w 1/3 pola login
[-] przy dodawaniu kosztorysu jesli pole klient będzie puste, wyzeruje cały formularz i nie doda wpisu i nie wyświetla żadnego komunikatu !
[-] kolor linków za bardzo zblizony do koloru tekstu
[-] w liscie kosztorysów, nagłówek edytuj powininen brzmień raczej akcja, bo masz tam usunięcie, edycję i pdf
[-] niecałkowitoliczbowa ilość sztuk/opakowań/licencji
[-] przekroczenie zakresu int przy sumarycznej wielkości cena jedn*ilosc [czegos]

Widać zmiany na plus, teraz mogę napisać, że frontend "już jest", bo spełnia podstawowe wymagania, czyli przyjazność użytkownikowi, ale powinieneś poprawić jeszcze formularz dodawania/edycji kosztorysu

Masz rację, dzięki za rady, zastosuje się smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.