Witam z xml'em dopiero dzisiaj zacząłem zabawę i dlatego w zasadzie mam dwa laickie problemy/pytania. Poszukał bym sam, ale na razie nie wiem jakie słowa kluczowe mam zahaczyć aby znaleźć rozwiązanie nurtującego mnie problemu.
1. dostałem duży plik xml po rozpakowaniu ponad 50 mb (wyszukiwarka rejsów na stronę z ogromną ilością wpisów), czy wczytywanie tego na stronę będzie miało wpływ na ładowanie się strony?
2. W tym pliku w niektórych znacznikach np: opis, pelny_opis,zdjecie, są składnie chaotycznych liter typu "xJio3 IL DSKJFlasdkfjie" a większość jest ok, co to może znaczyć?
wklejam przykład 1 rekordu z pliku xml:
<rejs> <id_rejsu>105</id_rejsu> <nazwa>Norweskie Fiordy</nazwa> <data> <od>2006-06-10 00:00:00</od> <do>2006-06-17 00:00:00</do> </data> <typ_rejsu>standardowy</typ_rejsu> <statek> <id_statku>19</id_statku> <nazwa>MSC Lirica</nazwa> <linia>msc</linia> <opis>U3RhdGVrIG8gc3RhbmRhcmR6aWUgNCogbmFsZb+xY3kgZG8gZmxvdHkgTWVkaXRlcnJhbmVhbiBTaGlw
cGluZyBDcnVpc2VzIChNU0MpLiBOYSA4IHBva7NhZPN3IHBhc2G/ZXJza2ljaCB6YWJpZXJhIDIuMjAwIHBhc2G/ZXLzdy4=</opis> <opis_pelny>rLiAyMm0mIzE3ODspLjwvZGQ+DQogPC9kbD4=</opis_pelny> <foto>http://namorzu.pl/images/statki/statek_msc_lirica.jpg</foto> </statek> <info_dodatkowe></info_dodatkowe> <opis>ZHplbml1OyBjZW55IHd5Y2llY3playBmYWt1bHRhdHl3bnljaCwgcHJvcG96eWNqZSBkb2phemR1IGRv
IHBvcnR1LCBob3RlbGkgcHJ6ZWQvcG8gcmVqc2llIG5hIHphcHl0YW5pZS4NCjwvZGQ+DQo8L2RsPg==</opis> <mapka>http://namorzu.pl/namorzu/images/mapki/msc_norweskie_fiordy.jpg</mapka> <trasa_rejsu>Dania,Niemcy,Norwegia</trasa_rejsu> <promocja></promocja> <pilot> </pilot> <region>Norweskie Fiordy</region> <id_rejsu_wzorcowego></id_rejsu_wzorcowego> </rejs>
Poniżej przykład jak zacząłem wyciągać powoli dane, ale krzaki w znacznikach: opis, pelny_opis, zdjecie, mnie powstrzymały.
Domyślam się, że motyw ze zdjęciem to tak jak by otworzyć jpg w notatniku i pokazują się takowe krzaczki (trzeba bedzie uzyć jakiegoś dekodera czy jak), ale opis i pelny_opis? Zwłaszcza ze ponizej znacznik mapka pokazuje odnośnik do zdjęcia które wyświetla się poprawnie
<? $rejsy = simplexml_load_file('dane/export.xml/baza.xml'); foreach ($rejsy->rejsy as $r) { foreach ($r->rejs as $rx) { foreach ($rx->statek as $s) { // echo $s->opis; //echo $s->opis_pelny; } } } ?>
Proszę o podpowiedź
//EDITED - pozwoliłem sobie skrócić zakodowaną część opisu, żeby forum się nie rozjeżdżało.