Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Usuwanie danych bazy danych podczas wylogowania...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Artheso
Witam, mam taki skrypcik:

1. <?
  2. require('conn.php');
  3. $login=$_SESSION['login'];
  4. $zapytanie = "DELETE FROM `online` WHERE `login`='$login'";
  5. $idzapytania = mysql_query($zapytanie);
  6.  
  7.  
  8.  
  9.  
  10.  
  11. echo('<center><b><h2>Zostales wylogowany. Zostaniesz przekierowany na strone glowna.
  12. <script LANGUAGE="JavaScript" TYPE="text/javascript">
  13. location.href="index.php";
  14. </SCRIPT>
  15. . ');
  16.  
  17.  
  18.  
  19. ?>

Powinien on usuwać z tabeli online login, na który się wcześniej zalogowaliśmy... Lecz nie działa ten skrypt ;/ Nic nie wyskakuje... Więc nie wiem, co zrobić ;/ Czy mógłby ktoś powiedzieć, co zrobiłem źle? Dodam, że potrzebne mi to jest do wyświetlenia ilości użytkowników na stronie winksmiley.jpg

Pozdrawiam, Arthes winksmiley.jpg
bismak

Spróbuj tak:

$wynik=mysql_query("delete from online where login='$login'");
Artheso
Ehh, nadal nie działa ;/ Masz może inny pomysł? smile.gif
darko
Spróbuj tak:
  1. $zapytanie = "DELETE FROM online WHERE login='" . $login . "'";
Artheso
To także nie działa ;/
darko
1. przenieś session_start(); na początek skryptu
2. wyechuj sobie zapytanie i sprawdź co jest w zmiennej $login
3. i zrób tak: $idzapytania = mysql_query($zapytanie) or die(mysql_error()); // i wklej nam ewentualny błąd, którego komunikat się wyświetli
ppietras86
spróbuj tak
  1. $zapytanie = "DELETE FROM online WHERE login = '".$login."'";

Artheso
Działa. Dzięki wielkie winksmiley.jpg Przeniosłem start sesji na sam początek, i śmiga jak trzeba ;d I miałbym jeszcze pytanie ;d Czy, i jak dałoby się zrobić taki skrypt, który np. po opuszczeniu strony także kasował dane z tej tabeli? No bo przecież nie każdy użytkownik będzie klikał wyloguj, a przecież jak nie kliknie wyloguj, to nadal będzie wyświetlany jako zalogowany...
darko
Zapisujesz sobie w jakiejś tabeli czas ostatniej aktywności użytkownika, uruchamiasz cronem np co minutę skrypt, który wyciąga loginy albo idki użytkowników, których czas ostatniej aktywności jest większy niż np. 15 minut i dla każdego znalezionego użytkownika kasujesz wybrane dane. Ale tu musi być spełniony warunek, który mówi, że w jakiś tam sposób monitorujesz aktywność użytkowników np. poprzez inserty aktualnego czasu do jakiejś tabeli, po np. kliknięciu w dowolny link. Tutaj wizji jest sporo i każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety.
bismak
Poczytaj tutaj może pomoże:

LINK

lub

Możesz zrobić instrukcję która sprawdza co 10 min kto jest zalogowany ( PHP). Tzn pobiera loginy z bazy danych i sprawdza czy istnieje taka sesja. Jeśli sesja nie istnieje to usuwa login z bazy danych.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.