Witam,
Niebawem zamierzam zająć się zarobkowo tworzeniem stron internetowych. ( W końcu po cholernych 7 latach chyba już coś umiem nie? ) Jako że różne przeglądarki w różny sposób interpretują sobie specyfikacje w3 zdałem sobie sprawę z tego, że testowanie stron na je wszystkie będzie wymagało zainstalowania różnych ich wersji. I tutaj pojawiają się moje pytania.
1. Jakie wersję których przeglądarek powinienem zainstalować?
1a. Zdaje się że IE to wszystkie od 6.0 w górę
2. Czy istnieje jakiś szczególny sposób takiej instalacji coby sobie komputera nie skopać?
3. Skąd pobrać różne ich wersje? ( tak wiem mogę wygooglać, ale tak przy okazji innych pytań )
4. A może istnieje jakiś emulator ( powiedzmy taka jedna przeglądarka ) w którym można przetestować pod je wszystkie?
5. Czy lepiej jest robić stronę pod Google Chrome i optymalizować pod potem pod inne czy lepiej pod Firefoxa?
6. Zapewne wielu z was już takie kombinacje odstawiało, więc jeśli możecie mnie ustrzec przed jakimś błędem to będę bardzo wdzięczny.
p.s.
Zastanawiałem się czy nie umieścić tego tematu w dziale Komputery i oprogramowanie, ale uznałem że tutaj będzie lepiej. Jeśli popełniłem błąd przepraszam.