Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Urzędzenie dla kuriera - coś jak w UPS
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
athabus
Witajcie,

chciałbym wyposażyć kurierów rozwożących towar w firmie w urządzenia, które pozwolą na zbieranie podpisów itp. Coś takiego mają kurierzy UPS i niektórzy w GLS - czyli taki tablet na którym klient podpisuje się rysikiem.

Chciałbym aby takie urządzenie miało dwie funkcje:
- przechowywało listę dostaw dla kuriera
- umożliwiało podpisanie przez klienta odbioru konkretnej dostawy

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że firmy typu UPS mają urządzenia wykonane na ich zlecenie, ale chciałbym was zapytać czy jest to do wykonania jakimiś "domowymi" sposobami - nie wiem jak podejść do takiego problemu.
scanner
Co rozumiesz pod pojęciem "domowymi"?
Lutować scalaki chcesz? Oprogramować kupiony pad, czy jak?
erix
Cytat
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że firmy typu UPS mają urządzenia wykonane na ich zlecenie, ale chciałbym was zapytać czy jest to do wykonania jakimiś "domowymi" sposobami - nie wiem jak podejść do takiego problemu.

Wystarczy Ci zwykły palmtop z ekranem dotykowym.

Chyba GLS ma to na Windows CE/Mobile - w zupełności Ci wystarczy.
athabus
Nie nie oczywiście nie chcę nic lutować ;-)

Raczej chciałbym kupić jakieś gotowe urządzenie - dajmy na to palma tak jak pisze erix. Pytanie tylko co dalej z takim palmem począć, bo też już myślałem o takiej opcji.
Tu chyba trzeba by zlecić oprogramowanie na zamówienie prawda? Czy też może są gotowe urządzenia dostępne do tego typu rzeczy (w sensie jakoś tam prekonfigurowane)? Może słyszeliście o jakiś gotowych programach?

Przepraszam, że piszę tak chaotycznie, ale jakoś poruszam się jak dziecko we mgle.
erix
Cytat
Pytanie tylko co dalej z takim palmem począć, bo też już myślałem o takiej opcji.

Jeśli chodzi o oprogramowanie, to wypowiem się tylko o WM, bo w nim najbardziej siedzę. Nie pamiętam, jak się ten soft nazywał, ale było coś do preinstalowania oprogramowania na wszystkich spiętych urządzeniach - chyba ze stajni SPB. W każdym razie - można pilnować oprogramowania i użytkowania centralnie tak, aby było wszystko spójnie. Ale to można uznać za dodatek. winksmiley.jpg

Co do softu, to raczej będziesz musiał coś napisać/zlecić - pozostaje kwestia podłączania do bazy, obsługa TCP (system śledzenia zamówień raczej by tego wymagał; np. odbiorcy nie ma w domu -> w bazie odzwierciedlone i w centrali wiedzą), do tego zapisywanie wzorców podpisów. Szyfrowanie - nawet wbudowane na karty SD do PDA, a jak chcesz przenośne FreeOTFE (coś w stylu TrueCrypta).

IMHO napisanie czegoś takiego nie powinno być szczególnie problematyczne, zwłaszcza że .NET CF ma całkiem niezłe możliwości.
athabus
Raczej w tej chwili nie potrzebuję takich zaawansowanych rozwiązań. Tak na prawdę, w obecnej chwili jest to bardziej sprawa "prestiżowa" - wiecie zamiast przychodzić z kartką kurier miał by fajny gadżet ;-) Chcemy po prostu trochę sprofesjonalizować wizerunek.
Ogólnie miałoby to działać tak, że wgrywam jakiś tam pliczek np. xml z listą dostaw - daje kurierowi, on jeździ po kolei i przy każdej dostawie zabiera potwierdzenie odbioru. Na końcu daje urządzenie na chwilę, zgrywam sobie podpisy i tyle. Teraz jak tak sobie o tym myślę, to pewnie uda się zamknąć z programem w 1.000zł - niestety już od dawna nie programuję niczego na desktopy więc wolę to zlecić.
gigzorr
Ostatnio kurier do mnie przyjechał z takim czymś , kazał mi podpisać na tym , ja podpisuje , a on zaraz wraca , niech pan teraz mocno dociśnie ^^
athabus
To akurat kwestia rysika, ale problem znany ;-) Ostatnio UPS wymienia rysiki na takie masywne, stalowe "długopisy".
erix
Cytat
Ogólnie miałoby to działać tak, że wgrywam jakiś tam pliczek np. xml z listą dostaw - daje kurierowi, on jeździ po kolei i przy każdej dostawie zabiera potwierdzenie odbioru. Na końcu daje urządzenie na chwilę, zgrywam sobie podpisy i tyle.

Jak tak, to wystarczyłby jakiś prosty odpowiednik painta, który by zapisywał podpisy w odpowiednich plikach. To można nawet na darmówkach zrobić, bo do .NET jest sporo portali z tutorialami łopatologicznymi. winksmiley.jpg

Ale nie sądzę, że będzie Ci się chciało wszystko po tygodniu przegrywać. winksmiley.jpg
Cypherq
Jak miałem praktyki w Polsofcie, to tam korzystali z Ipaq'ów i na nich mieli zainstalowany Polsoft Mobile, możesz się np. tym zainteresować, nie mam pojęcia jakie są ceny, aczkolwiek myślę, że o to Ci chodzi.
vokiel
Czyli poszukujesz kolektora, zwanego terminalem przenośnym, np: http://www.pwsk.pl/sklep/kolektor-danych/symbol-mc9090/
athabus
Oj tak to by rozwiązało moje problemy, ale najtańsze kolektory jakie kiedyś tam znalazłem zaczynały się od 2.000 - nie jestem pewien jakie miały systemy operacyjne.
Widziałem kiedyś fajne kolektory ze skanerami kodów kreskowych w spadku po dhl za jakieś śmieszne pieniądze - dokładnie coś takiego bym potrzebował + jakiś prosty programik.
vokiel
@athabus
Zwykle te kolektory mają czytniki kodów kreskowych z automatu. Systemy z którymi się spotkałem to Windows Mobile lub Windows CE.

Są jeszcze firmy Unitech, też się z nimi spotkałem.
athabus
Faktycznie masz rację - dziwne by było gdyby kolektor nie miał czytnika - tak to jest jak nie czytam swoich postów po wysłaniu :-)

Ciekaw jestem czy do takich urządzeń można dogrywać swoje własne programy czy też są jakoś blokowane. Muszę też na pewno szukać urządzenia z dotykowym ekranem - większość kolektorów magazynowych tego nie ma.
vokiel
Jak masz Windowsa Mobile to oczywiście możesz.
Te kolektory, z którymi ja się spotkałem miały dotykowe ekrany. Warto poszukać, może da się gdzieś niezbyt drogo kupić...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.